in

Το Θέμα | Τα δάση μας βορά στο βωμό της ενεργειακής κρίσης

• Ανεξέλεγκτη η παράνομη υλοτομία και στην Ήπειρο

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Η προστασία και η βιώσιμη διαχείριση των δασών είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Το Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένως ζητήσει τη θέσπιση μέτρων για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών στην ΕΕ και την προστασία τους σε τρίτες χώρες. Τον Σεπτέμβριο, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση κανονισμού της Επιτροπής για την κατάργηση προϊόντων που συμβάλλουν στην αποψίλωση των δασών από τις αλυσίδες εφοδιασμού της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές ζητούν, επίσης, τη θέσπιση νομοθεσίας που να προστατεύει τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών και να βοηθάει τους μικροκαλλιεργητές να συμμορφωθούν με τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Το φετινό φθινόπωρο όμως επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η ανεξέλεγκτη υλοτομία καθώς μπαίνουν στα δάση αρκετοί επιτήδειοι δίχως προφανώς άδειες και επίβλεψη με αποτέλεσμα να τα αποψιλώνουν. Οι ελλείψεις σε ξύλα είναι γεγονός και υπάρχουν, καθώς οι κύριες χώρες από τις οποίες εισάγουμε ξύλα η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν κι εκεί ελλείψεις, με αποτέλεσμα αυτές να φέρνουν ανατιμήσεις και τελικά άνθιση της παράνομης υλοτομίας.

Η ενεργειακή κρίση μου φαίνεται ότι ενδεχομένως να μετατραπεί σε ενεργειακή φτώχεια μεγεθύνει το πρόβλημα καθώς οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι υψηλές, το ρεύμα έχει «εκτιναχθεί» με όλες τις προβλέπεις να τονίζουν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τους καταναλωτές-νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Κάθε χρόνο είχαμε παράνομη υλοτομία. Δεν σταμάτησε ποτέ και δεν πρόκειται να σταματήσει όσο ακριβαίνει το πετρέλαιο και όσο οι πολίτες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες» τόνισε στο OPEN και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία», ο πρόεδρος των Δασοφυλάκων, Γιώργος Παπαδιάς και πρόσθεσε: «Φέτος όμως, άρχισαν από πολύ νωρίς τα προβλήματα λόγω των ελλείψεων σε καυσόξυλα. Οι κύριες αγορές από όπου εισάγαμε, τα κρατούν για τους ίδιους, για το δικό τους χειμώνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η αγορά ξύλων. Έχουν μείνει μόνο η οξιά από Μακεδονία και το πεύκο από την Εύβοια».

Το πρόβλημα της έλλειψης είναι τόσο σοβαρό που από τον Οκτώβριο κιόλας περιοχές της χώρας έχουν μείνει χωρίς ξύλα με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Νευροκόπι». «Σήμερα στο Νευροκόπι έχουμε 5 βαθμούς», είπε ο πρόεδρος Κάτω Νευροκοπίου, Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου και συνέχισε λέγοντας πως δεν υπάρχουν ξύλα.

Άμεσα οι δασικές υπηρεσες, η τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού και η αστυνομία πρέπει από κοινού να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο δράσης αλλά και προστασίας των δασικών μας περιοχών. Τα δέντρα είναι οξυγόνο, υγεία, πολιτισμός, με λίγα λόγια το μέλλον μας και οφείλουμε να τα προστατεύσουμε και να τα διατηρήσουμε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στην περιοχή του Νευροκοπίου που είναι από τις μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις στην Ελλάδα, δεν έχουμε ξύλα. Το Νευροκόπι είναι η πιο κρύα περιοχή στην Ελλάδα. Το 25% του έτους η θερμοκρασία είναι από 0 βαθμούς και κάτω και όλον τον χρόνο περίπου στους 10 βαθμούς. Και δεδομένων των συνθηκών θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα».

Σε περιοχές όπως η Νέα Μάκρη αλλά και η Κρήτη και ο Ψηλορείτης επίσης η παράνομη υλοτομία έχει εκτιναχθεί.

Στην Ήπειρο το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο με πλήθος καταγγελιών για παράνομες υλοτομήσεις. Στα ορεινά των Ιωαννίνων και της Άρτας ήδη συγκροτούνται ομάδες που εφορμούν σε «νεκρούς» χρόνους-κυρίως Σαββατοκύριακα και «αδειάζουν» πραγματικά ολόκληρες δασικές εκτάσεις.

Στην Πρέβεζα για άλλη μια φορά παρατηρείται- όπως και με το κυνήγι- η παράνομη δραστηριότητα κυρίως Ιταλών ξυλοκόπων οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Αλλά και ορισμένοι ντόπιοι πράττουν το ίδιο. Το δάσος του Λεκατσά αλλά και το αισθητικό δάσος στο Ζάλογγο είναι σημεία που έχουν βάλει στο «μάτι» πολλές φορές οι επιτήδειοι. Η ερημοποίηση των χωριών και του ορεινού όγκου της Περιφέρεια μας διευκολύνει τη δράση των συγκεκριμένων, καθώς είναι ελάχιστα τα οχήματα και οι πολίτες που μετακινούνται στα οδικά δίκτυα αυτά αλλά και στους αγροτικούς δρόμους.

Στην Ήπειρο όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς μιλάμε και για πολλές προστατευόμενες περιοχές. Άμεσα οι δασικές υπηρεσίες, η τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού και η αστυνομία πρέπει από κοινού να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο δράσης αλλά και προστασίας των δασικών μας περιοχών. Τα δέντρα είναι οξυγόνο, υγεία, πολιτισμός, με λίγα λόγια το μέλλον μας και οφείλουμε να τα προστατεύσουμε και να τα διατηρήσουμε. Παράλληλα όμως η πολιτεία ας μεριμνήσει γι’ αυτούς που ομολογουμένως περνούν δύσκολα και έχουν ανάγκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *