in ,

Τοποθέτηση της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο


στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις δώδεκα (12) του μηνός ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.00, η οποία θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις α) του άρθρου 167 του Ν 3852/2010, όπως ισχύει, β) του άρθρου 10, της δημοσιευμένης στο ΦΕΚ τ.Α΄55/11-3-2020 Π.Ν.Π., η οποία κυρώθηκε με το άρθρ. 2 του ν.4682/2020, Α΄76 και γ) της υπ’ αριθμ. 427/2020 εγκυκλίου του ΥΠ.ΕΣ. (ΑΔΑ Ψ8Τ646ΜΤΛ6-ΠΓΦ), με θέματα Ημερήσιας Διάταξης:
1. Έγκριση Σχεδίου Σύμβασης επενδυτικού δανείου μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» (άρθρο 69 Ν 4509/2017, όπως ισχύει, σε συνδυασμό με την παρ 3 του άρθρου 21 της υπ΄ αριθμ. 22766/9-4-2020 (ΦΕΚ 1386/Β/14-4-2020) Κ.Υ.Α. ) μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Περιφέρειας Ηπείρου, για την εκτέλεση του έργου «ΕΡΓΑ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Π.Η.», ενταγμένου στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», συνολικού ποσού 4.339.610,72 €, μετά τη λήψη της υπ’ αριθμ. 9/25/29-6-2021 (ΑΔΑ 6ΠΜΣ7Λ9-Ο1Μ) απόφασης Π.Σ. περί αποδοχής των όρων για τη λήψη επενδυτικού δανείου από το Τ.Π.Δ., για την υλοποίηση του ως άνω έργου.
Η Περιφερειακή Αρχή επέλεξε να συνεδριάσει το Συμβούλιο δια περιφοράς κι όχι με τηλεδιάσκεψη (όπως προβλέπεται από την σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου). Με αποτέλεσμα να εκμηδενιστεί κάθε πιθανότητα ουσιαστικής συζήτησης.
Θεωρούμε απαράδεκτο για μια Περιφέρεια που λειτουργεί “με τηλεδιάσκεψη”, εδώ και μήνες να μην μπορεί να οργανώσει μια συνεδρίαση “εξ αποστάσεως”, όταν αυτό έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα σε πολλές περιπτώσεις. Όταν την ίδια στιγμή ζητάμε να επιστρέψουμε στις δια ζώσης συνεδριάσεις με αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Θεωρούμε απαράδεκτο ότι το ΠΣ συνεδριάζει σε μια περίοδο σοβαρών εξελίξεων (καταστροφή – πυρκαγιές) και με μια τεράστια ύφεση μπροστά μας και το συγκεκριμένο θέμα δεν έρχεται προς συζήτηση σε ότι αφορά την επόμενη μέρα από την ίδια τη Περιφέρεια με την Περιφερειακή Αρχή να δρα ως θεατής των όσων συμβαίνουν στέλνοντας μηνύματα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, αγνοώντας ή θέλοντας να αγνοεί το δικό της ρόλο στην επόμενη μέρα.
Τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη δεν είναι κομμάτι μιας τυπικής διαδικασίας αλλά αρκετά σημαντικά και χρήζουν ενημέρωσης, απάντησης σε ερωτήσεις και ευρύτερη συζήτηση. Άλλωστε όπως καταλαβαίνετε, σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, η συνεισφορά όλης της αντιπολίτευσης είναι σημαντική. Σήμερα περιλαμβάνει απλά την επιλογή ΝΑΙ- ΟΧΙ- ΛΕΥΚΟ- ΑΠΩΝ ανά θέμα.
Η ανείπωτη τραγωδία που βιώνει ο λαός μας, για άλλη μια φορά με τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται ανεξέλεγκτα σε όλη τη χώρα εδώ και μία εβδομάδα, δεν είναι κάποιο “φυσικό γεγονός” εξαιτίας της “κλιματικής αλλαγής”, όπως θρασύτατα δηλώνει η κυβέρνηση. Δεν είναι “εθνική τραγωδία” που στο όνομα της απαιτείται η “εθνική ενότητα” για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως μας λένε, κυβέρνηση και η δήθεν «υπεύθυνη αντιπολίτευση».
Οι αιτίες και οι συνέπειες έχουν ταξικό πρόσημο και τα αποτελέσματα τους θα πέσουν βαριά στις πλάτες του λαού και της νεολαίας. Τα χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, τα χιλιάδες καμένα ζώα, η καταστροφή των οικοσυστημάτων, των καλλιεργειών, των κτηνοτροφικών μονάδων, των χωριών και των κατοικιών καταστρέφουν και οδηγούν στη φτώχεια χιλιάδες ανθρώπους που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής, να παραδίνονται βορά στην πολιτική του κέρδους.
Η καταστροφή του ευρύτερου περιβάλλοντος, των δασών των οικοσυστημάτων και των συνθηκών ζωής στις πόλεις υποθηκεύει το παρόν και το μέλλον του λαού και της νέας γενιάς.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αδιαφορούν πλήρως για τις ζωές μας, τα δάση, το περιβάλλον και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους, των περικοπών, των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων που διαλύουν κάθε δομή προστασίας και ταυτόχρονα της παράδοσης του περιβάλλοντος, με κορύφωμα το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, στα αρπακτικά της αγοράς. Γι’ αυτό δίνουν για τη δασοπροστασία μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ, από τα 17 εκατομμύρια που ζητούσαν οι υπηρεσίες της πυροσβεστικής, την στιγμή που δίνει 5 δισ. ευρώ για να αγοράσει πολεμικά αεροπλάνα, φρεγάτες. Την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός δηλώνει πως «έχει κουραστεί να ακούει ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις», αρνείται προσλήψεις πυροσβεστών, ενώ προχωρά σε χιλιάδες νέες προσλήψεις αστυνομικών, ακόμα και για τα δημόσια πανεπιστήμια και μονιμοποιεί 4.400 παπάδες.
Η κυβέρνηση συνεχίζει και βαθαίνει την πολιτική των προκατόχων της και της Ε.Ε., εμπορευματοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος. Ανοίγει το δρόμο στους κάθε λογής “επενδυτές” για νέα πεδία κερδοφορίας, αφού παραδίδει τις δασικές εκτάσεις και τα βουνά για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, τσιμεντοποιεί ακόμα και περιοχές NATURA, καλεί στην ευρύτερη περιοχή Βαρυμπόμπης – Κρυονερίου τους επενδυτές για αξιοποίηση των πρώην βασιλικών κτημάτων στο Τατόι. Την ίδια στιγμή που ιδιωτικοποιούν την ενέργεια και αυξάνουν την χρήση ορυκτών καυσίμων και φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο ενός blackout, καθώς και νέα αύξηση των τιμολογίων.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., το σύνολο του αστικού πολιτικού συστήματος και τα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια των ΜΜΕ κρύβονται υποκριτικά πίσω από την κλιματική αλλαγή για να αποφύγουν τις πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα. Κρύβουν πως το κύμα καύσωνα είναι το αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εξαιτίας των καταστροφικών προτεραιοτήτων του καπιταλισμού. Του συστήματος, δηλαδή, που υπηρετεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όλες οι κυβερνήσεις και γι’ αυτό είναι συνυπεύθυνη και όχι θύμα.
Η ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών, των εθελοντών δασοπυροσβεστών και των κατοίκων των περιοχών να σώσουν τα δάση και το βιός τους από τις φονικές πυρκαγιές απέναντι στην παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης και του επιτελικού κράτους αποδεικνύει για άλλη μια φορά, όπως έγινε σε όλη την περίοδο της πανδημίας, πως “μόνο ο λαός θα σώσει το λαό”.
Απέναντι στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη που δεν δίνει δεκάρα για τις ζωές και την υγεία του λαού και της νεολαίας, στην πολιτική της “ατομικής ευθύνης” και στη γραμμή του θα “λογαριαστούμε μετά” απαντάμε πως θα λογαριαστούμε τώρα. Η μόνη λύση είναι οι αγώνες μας για να καταργηθούν οι περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι, για μαζικές μόνιμες προσλήψεις η γενναία χρηματοδότηση σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, σε υγεία, παιδεία, δήμους, πρόνοια, ασφάλιση και σε κάθε υπηρεσία που είναι κρίσιμη για τις ανάγκες της κοινωνίας. Και να κλιμακώσουμε αυτούς τους αγώνες, για να τελειώνουμε με την εγκληματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το καταστροφικό σύστημα που υπηρετεί.
Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό να δώσουμε την πρώτη μαχητική απάντηση και από τα Γιάννενα την Πέμπτη 12.08.2021, 7.30 μ.μ στην Περιφέρεια για να διαδηλώσουμε την απόφαση μας να ανατρέψουμε αυτές τις εγκληματικές πολιτικές και τις κυβερνήσεις που τις υλοποιούν. Καλούμε το λαό να οργανώσει αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Καλούμε τις συλλογικότητες για το περιβάλλον και όλους όσους συμμετέχουν σε κινήσεις πόλης αλλά και τα σωματεία σε όλη τη χώρα να πάρουν πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.
Πλήρης και άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων, των καταστροφών σε αγροτική και ζωϊκή παραγωγή. Άμεση ενίσχυση από το κράτος για όσο διαρκούν οι συνέπειες των καταστροφών.
Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Η πυροπροστασία είναι κοινωνικό αγαθό, ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση. Ανασυγκρότηση της δασικής υπηρεσίας και πέρασμα της δασοπυρόσβεσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι στο “Προστασίας του Πολίτη”. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία και στις δασικές υπηρεσίες. Ανανέωση του εξοπλισμού της πυροσβεστικής, ειδικά σε οχήματα. Αποστρατικοποίηση της Πυροσβεστικής.
Δαπάνες για την πυροπροστασία και τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για τα αιματηρά πλεονάσματα και τους εξοπλισμούς. Διαγραφή του χρέους. Να σταματήσει το τσεκούρωμα στις δαπάνες για την πυροπροστασία στο όνομα των μνημονιακών συμφωνιών, της δημοσιονομικής “πειθαρχίας” και των διάφορων μέτρων της Ε.Ε.
Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών, με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για έργα πυροπροστασίας. Ενιαίος Φορέας Δασοπυρόσβεσης-Δασοπροστασίας με έμφαση στην πρόληψη.
Να παρθούν μέτρα για να μην αλλάξει η χρήση γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Πρόγραμμα ριζικής αναδάσωσης από το δημόσιο με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.
Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης: στο Ε.Κ.Ι. καθημερινά, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Νερά
Χυμοί
τρόφιμα μακράς διαρκείας
είδη προσωπικής υγιεινής και χαρτικά
φάρμακα και αλοιφές για ελαφρά εγκαύματα (π.χ. bepanthol)
υγρά μαντηλάκια
γάζες
φυσιολογικό όρο
μάσκες
Ψηφίζουμε ΑΡΝΗΤΙΚΑ για το 1ο θέμα, με τις παρακάτω επισημάνσεις:
Συμφωνούμε με την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου, είμαστε αντίθετοι όμως στις δανειακές συμβάσεις. Διαφωνούμε με τη διαδικασία δανειοδότησης και πιστεύουμε ότι μπορεί κατευθείαν να εκχωρηθεί η σύμβαση στο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τα επιτόκια 1,91% στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων & 3,10 στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, αντίστοιχα, όπως και οι πιθανοί τόκοι υπερημερίας θα επιβαρύνουν την Περιφέρεια Ηπείρου, για 15 χρόνια.
Θεωρούμε απαραίτητο το έργο, καθώς και συνολικά τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και απαιτείται ολοκληρωμένη Μελέτη διαχείρισης του αποστραγγιστικού – αντιπλημμυρικού σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Τέλος, είχαμε επισημάνει σε προηγούμενη συνεδρίαση την αναγκαιότητα σε μεγάλα έργα, κομβικά για την περιοχή, να αναλύεται στις εισηγήσεις το ιστορικό παρεμβάσεων (π.χ. στο ρέμα Ξηροποτάμου Λαδοχωρίου, απ’ την απαρχή των ΟΤΑ, του Νόμου «Καποδίστρια» μέχρι σήμερα), ώστε να υπολογίζουμε πλήρως το κόστος του έργου, να εντοπίζονται αστοχίες, ελλείψεις προηγούμενων αναθέσεων, τμηματικές παρεμβάσεις που γίναν ή δε γίναν. Και να υπάρχει πραγματικός έλεγχος.
2. Έγκριση 4ης τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου, έτους 2021. (εισήγηση: η Εκτελεστική Επιτροπή) &
3. Έγκριση 4ης τροποποίησης προϋπολογισμού Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2021. (εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού)
Ψηφίζουμε ΑΡΝΗΤΙΚΑ για το 2ο και 3ο θέμα.
Σε ότι αφορά στην τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος και του προϋπολογισμού η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, από θέση αρχής, καταψηφίζει τονίζοντας ότι οι προϋπολογισμοί και οι τροποποιήσεις τους δεν εξυπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Αποτελούν την εξειδίκευση σε τοπικό επίπεδο της πολιτικής της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων που στόχο έχει την ενίσχυση με κάθε τρόπο του μεγάλου κεφαλαίου.
4. Έγκριση αιτήματος πρόσληψης έκτακτου προσωπικού στην Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “Alliance for the Effective Transnational Handling of Environmental Resources – AETHER” του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020». (εισήγηση: η Οικονομική Επιτροπή)
Ψηφίζουμε ΠΑΡΩΝ με τις παρακάτω επισημάνσεις:
Διαφωνούμε με τις συμβάσεις μίσθωσης έργου, γιατί πρόκειται για συμβάσεις που μέσα από αυτές, προωθούνται οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την διάλυση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα. Το προσωπικό των Περιφερειών διακρίνεται σε τακτικό και έκτακτο. Το τακτικό προσωπικό βρίσκεται σε διαδικασία δραματικής μείωσης και υποστελέχωσης των υπηρεσιών. Το έκτακτο προσωπικό που απαιτείται κάθε φορά για την εκτέλεση του αντικειμένου που αναλαμβάνουν, προσλαμβάνεται για όσο χρόνο διαρκεί το εκτελούμενο πρόγραμμα ή η σύμβαση. Οι προσλαμβανόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου θεωρείται ότι καλύπτουν τις ανάγκες του προγράμματος ή της σύμβασης για την εκτέλεση των οποίων προσλήφθηκαν, αποκλειόμενης σε κάθε περίπτωση της μετατροπής των συμβάσεων αυτών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Το προσωπικό των προηγούμενων περιπτώσεων δεν μεταφέρεται στους Δήμους, τις Περιφέρειες ή ενώσεις αυτών.
Το κύριο επιχείρημα κυβέρνησης και Περιφερειακής Αρχής είναι πως με τέτοιες συμβάσεις θα προωθηθούν ταχύτερα τα έργα και θα απορροφηθούν περισσότεροι ζωτικής σημασίας πόροι. Παράλληλα, επιστρατεύουν ως επιχείρημα την πραγματική υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και την αδυναμία ικανών προσλήψεων από το δημόσιο για να καλυφτούν οι ανάγκες, για να μπαλώσουν τεχνηέντως με αυτόν τον τρόπο όπως – όπως την κατάσταση. Είναι οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται τον περιορισμό των προσλήψεων, τα μνημόνια με τους όρους τους και την πολιτική της συρρίκνωσης του δημοσίου.
Ήδη, σωματεία εργαζομένων σε δήμους και περιφέρειες, έχουν ταχθεί κατηγορηματικά ενάντια σ’ αυτές τις λογικές, αντιμετωπίζοντάς τες ως παραμάγαζα ιδιωτικοποίησης και ελαστικής εργασίας.
Πάγια θέση της Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο, είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και όχι προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Επιμένουμε ότι:
Οι λειτουργίες της Περιφέρειας πρέπει να εκτελούνται από τις υπηρεσίες της. Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις με άρση των περιορισμών και στελέχωση των υπηρεσιών από εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και ανάλογο καθεστώς αμοιβών – δικαιωμάτων.
Πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός των έργων με σταθερή δημόσια χρηματοδότηση, διαφάνεια, έλεγχο και λογοδοσία μέσα από τα συμβούλια.
Κριτήριο για έργα και μελέτες να είναι πάντα οι ανάγκες των κατοίκων και όχι τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και οι νόμοι της αγοράς.
Χρειάζεται αντίσταση απέναντι στη λεηλασία της φύσης, την παράκαμψη ελέγχων και περιβαλλοντικής προστασίας, την φορομπηξία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και την διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Για την Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο, Ζώης Γαλατάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *