in ,

Τόσο απλά τόσο κατανοητά | του Γιώργου Θεοδόση

Φοροτεχνικού – Λογιστή
Πρόεδρου Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας
Μέλους του ΔΣ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ


Εκλογές στις 25/06/2023 και η αντιπολίτευση έχει επικεντρώσει την κριτική της στα υφιστάμενα κόκκινα δάνεια που ήδη έχουν πάει στα funds και κανένας δε μιλάει καθόλου για την νέα γενιά κόκκινων δάνειων που έρχονται μετά τις απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ που έχουν εκτοξεύσει τις μηνιαίες δόσεις. Δεν έχουμε ακούσει τίποτα για τα υπέρογκα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που γράφουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Η νέα γενιά κόκκινων δάνειων αφορά όσους με νύχια και με δόντια κρατούσαν τα δάνεια τους ενήμερα τα τελευταία 13 χρόνια και οι όποιοι με τον συνδυασμό ακρίβειας σε βασικά αγαθά, αδυνατούν πλέον να αποπληρώσουν τις δόσεις τους. Δεν έχουμε ακούσει όμως τίποτα για την σκληρή φορολόγηση των funds που κερδοσκοπούν ασύδοτα. Πριν λίγο καιρό πολύ γνωστή τέτοια εταιρεία ανακοίνωσε 230 εκατομμύρια ευρώ τζίρο (εισπράξεις από τα κόκκινα δάνεια) και κέρδη 113 εκατομμύρια για το 2022. Χωρίς κανένα κόπο οι Τράπεζες κερδίζουν χρήμα σε βάρος των φτωχών δανειοληπτών τους, αλλάζοντας απλά το ποσό του επιτοκίου στο λογισμικό τους. Έτσι απλά, έτσι κυνικά.

Παραμονές εκλογών και πολλά έχουμε ακούσει και για το φορολογικό.

Ότι οι φορολογικές Δηλώσεις υποβάλλονται έως 31/12/ κάθε έτος μας είπε ο κύριος Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το ποιο πρόσφατο από τον κύριο Μηταράκη βουλευτή της ΝΔ στη Χίο, αναφερόμενος στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, μάλιστα εκεί στη εκλογική του περιφέρεια βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, αυτός της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ανέφερε για φορολογία μερισμάτων 15% που διανέμονται από Συνεταιρισμούς! Ας ενημερώσει κάποιος τον πρώην Υπουργό ότι οι συνεταιρισμοί δεν μοιράζουν μέρισμα. Μοιράζουν πλεόνασμα το οποίο δεν φορολογείται με 15% ως εισόδημα από κεφάλαιο (μέρισμα) αλλά ως εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα. Πολλά ανορθόδοξα ακούμε από πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων για τη φορολογία και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί μιλάμε για το σημαντικότερο στοιχείο που θα χαρακτηρίσει τη πολιτική της αυριανής Κυβέρνησης και της ζωής των πολιτών.

«Αστοχία» δηλώσεων για το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα ενός συστήματος που προσωπικά πιστεύω ότι είναι άδικο και βαθιά ταξικό. Σήμερα σε μια φορολογική δήλωση ενός φυσικού προσώπου φορολογείται χωριστά με άλλο συντελεστή φορολόγησης το εισόδημα από μισθωτή εργασία, ή επιχειρηματική δραστηριότητα, χωριστά το εισόδημα από τα ακίνητα χωριστά το εισόδημα από κεφάλαιο όπως είναι το μέρισμα που μεγάλη κουβέντα γίνεται τις τελευταίες ημέρες.

Για να είναι δίκαιη η φορολόγηση των φυσικών προσώπων, πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια προοδευτική φορολογική κλίμακα με μεγάλο αφορολόγητο κοντά στις 20.000 ευρώ, όλα τα εισοδήματα να αθροίζονται ανεξαρτήτως πηγής ώστε να πληρώνει ο καθένας από εμάς τον φόρο που αναλογεί στο συνολικό πραγματικό του εισόδημα. Τόσο απλά τόσο κατανοητά!

Αυτά όσον αφορά τις εκλογές, και τώρα θέλω να αναφερθώ σε ένα συντεχνιακό πρόβλημα των φοροτεχνικών, αυτό που δημιουργεί ο Νόμος 4557/2018. Ως γνωστόν, από το έτος 2018 ισχύει ο ν. 4557/2018 (ουσιαστικά αποτελεί ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/849/EE) κι έτσι το κράτος με την απειλή επιβολής αυστηρών κυρώσεων, ζητά, εκτός των άλλων, και από τους εξωτερικούς λογιστές να τηρούν δέουσα επιμέλεια ως προς τους πελάτες τους, να τηρούν αρχεία και επίσης να γίνουν «καταδότες» αν έχουν την οποιαδήποτε υπόνοια για τις κινήσεις των πελατών τους (αναφορά ύποπτων συναλλαγών). Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι έλεγχοι, λογαριασμοί λογιστών και συγγενικών τους προσώπων έχουν δεσμευτεί και στο χώρο μας επικρατεί πολύ μεγάλη αναστάτωση, προβληματισμός, αλλά και αγανάκτηση.

Στις καθημερινές συναλλαγές υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις φαινομένων φοροδιαφυγής ή απόκρυψης φορολογητέας ύλης, ενώ στον αντίποδα υφίστανται και καραμπινάτες φωτογραφικές διατάξεις που, με το γράμμα του νόμου καλύπτουν σημαντικές περιπτώσεις όπου το κράτος χάνει πραγματικά φόρους και για τις οποίες φυσικά οι ιθύνοντες δεν λένε κάτι, αφού πρόκειται για νομοθετημένες διατάξεις.

Οι λογιστές δεν έχουν καμία υποχρέωση να τηρούν αρχεία πελατών τους τα οποία υπάρχουν ήδη διαθέσιμα στο κράτος, ενώ ουδεμία υποχρέωση έχουν να λογοδοτούν στην Α.Α.Δ.Ε. για πράγματα ή καταστάσεις που δεν μπορούν να γνωρίζουν. Ο λογιστής δεν μπορεί να γνωρίζει όλες τις κινήσεις του πελάτη του, ούτε να γνωρίζει αν αυτός φοροδιαφεύγει. Όταν υπάρχουν περιπτώσεις που αποδεδειγμένα κάποιος λογιστής συμμετέχει σε σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής, το κάνει επαναλαμβανόμενα ή συστηματικά, τότε μπορούν να εφαρμοστούν οι κυρώσεις και φυσικά το λόγο μετά θα έχει η ελληνική δικαιοσύνη. Εν ολίγοις, να υπάρχουν κυρώσεις, αλλά όταν υφίσταται οι σχετικές προϋποθέσεις που στοιχειοθετούν αδικήματα και όχι να την πληρώνουν συλλήβδην οι λογιστές που απλά δεν έδειξαν δέουσα επιμέλεια!

Ο λογιστής δεν είναι σε καμία περίπτωση ελεγκτής της φορολογικής Διοίκησης έχει ήδη άλλο ρόλο βάσει της κείμενης νομοθεσίας και στο κάτω κάτω δεν μπορεί να είναι υπόλογος για πράγματα που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει.

Καλή Δύναμη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *