in ,

Βιβλιοπαρουσίαση | «Εικασία 3v+1», Τεύκρος Μιχαηλίδης

Εκδόσεις Ψυχογιός – 2022 – Σελ.231

editor_image

Του Κώστα Τραχανά


«Τα μαθηματικά είναι το σύνολο των κανόνων που επιτρέπουν στην ποίηση να ξεδιπλωθεί».

 Ποιος θα ξόδευε έναν σκασμό λεφτά για να παρακολουθήσει μια διάλεξη μαθηματικών σε… στριπτιζάδικο;

 Αν κάποιος ήταν σε θέση να παρακολουθήσει τη συζήτηση που ακολούθησε, ανάμεσα σε μια χορεύτρια στριπτιζάδικου κι έναν ναρκομανή, απολυμένο τραπεζικό με θέμα ένα άλυτο μαθηματικό πρόβλημα θα αισθανόταν ότι βρίσκεται σε άλλο πλανήτη…

Καπνός, φτηνό αλκοόλ, ιδρώτας, αποσμητικό χώρου, όλα γαρνιρισμένα με ένα διακριτικό άρωμα μούχλας… Ο Κοσμάς Στεφάνου ρούφηξε ηδονικά τις γνώριμες οσμές του κωλόμπαρου. Πρώτη φορά επισκεπτόταν το Eroticon. Στη σκηνή μια μικρόσωμη μελαψή κοπέλα κουνούσε νωχελικά το ολόγυμνο κορμί της. Τα μάτια τους διασταυρώθηκαν. Η κοπέλα του χαμογέλασε.

Η κοπέλα τελείωσε τον «χορό» της αποσύρθηκε στο καμαρίνι και σε λίγο, ελάχιστα πιο ντυμένη από πριν, πλησίασε το τραπέζι του Κοσμά Στεφάνου . «Γεια σου», είπε σε υποφερτά ελληνικά. «Τζένιφερ, από Μαρόκο. Εσύ;». «Κοσμάς». «Πολύ ωραίο όνομα». «Πρώτη φορά εδώ; Δε σ΄ έχω ξαναδεί». « Ναι, πρώτη φορά».

Ο Κοσμάς την κέρασε ένα ποτό και η Τζένιφερ του συστήθηκε… μαθηματικός. Κάποτε σπούδασε μαθηματικός. Είχε αρχίσει να ψάχνει θέμα για τη διατριβή της . «Μετά… άστα να πάνε τι έγινε μετά. Τι να σε ζαλίζω τώρα». «Όχι, με ενδιαφέρουν αυτά που λες συνέχισε». «Έχεις ακούσει για την Εικασία 3v+1;». «Δε μου λέει κάτι». «Λοιπόν άκου»:

«Παίρνουμε έναν αριθμό. Αν είναι ζυγός τον διαιρούμε διά δύο. Αν είναι μονός, τον πολλαπλασιάζουμε με τρία και προσθέτουμε ένα. Ύστερα παίρνεις αυτό που βρίσκεις και κάνεις το ίδιο. Ας πούμε ότι έχεις το δέκα. Είναι ζυγός. Διαιρείς δια δύο και βρίσκεις πέντε. Το πέντε είναι μονός. Πολλαπλασιάζεις με τρία και προσθέτεις ένα. Τρεις πέντε δεκαπέντε κι ένα δεκαέξι. Ζυγός! Δια δύο οκτώ. Ζυγός. Δια δύο τέσσερα. Ζυγός. Δια δύο, κάνει δύο. Δια δύο κάνει ένα».

Η Τζένιφερ είπε ότι όλοι οι αριθμοί, αργά ή γρήγορα, θα καταλήξουν στο 1.

Το 13 χρειαζόταν 9 βήματα για να φτάσει στο 1, το 21 χρειαζόταν μόνο 7.Το πλήθος βημάτων ονομαζόταν μήκος. Το πρόβλημα απέκτησε πολλά ονόματα: Εικασία Ούλαμ, πρόβλημα Κακουτάνι, αλγόριθμος του Χάσε, ακολουθία των Συρακουσών…

 Όλοι πίστευαν πως είναι αλήθεια, πως δεν υπάρχει δηλαδή αριθμός που να μην καταλήγει στο 1. Κανένας ωστόσο δεν είχε καταφέρει να το αποδείξει.

 Τελικά η εικασία έχει αποδειχθεί για όλους τους αριθμούς που είναι μικρότεροι από έξι πεντάκις εκατομμύρια (δηλαδή το 6 ακολουθούμενο από δεκαοχτώ μηδενικά)…

Όλο το βράδυ η Τζένιφερ του μιλούσε για μαθηματικά προβλήματα και για μεγάλους σοφούς. Η κουβέντα της ήταν τόσο αυθόρμητη, τόσο δροσερή που του Στεφάνου έκανε καλό, παρόλο που δεν καταλάβαινε ούτε τα μισά απ΄ όσα του έλεγε.

Η συζήτηση με αυτή την κοπέλα βοήθησε τον Στεφάνου να ξεχάσει τα δικά του προβλήματα.

Η Νασρίν Χιλάλ ήταν από το Χαλέπι της Συρίας, ήξερε Αγγλικά, γαλλικά, μπαλέτο και αγαπούσε πολύ τα μαθηματικά. Ήθελε να γίνει μαθηματικός, σπούδασε τρία χρόνια και σκόπευε να ερευνήσει το ονομαστό και άλυτο πρόβλημα της Εικασία 3v+1. Θαύμαζε τους μεγάλους μαθηματικούς: τον Ποσειδώνιο, τον Δομνίνο, τον Αλ Χαλίλι και τον Αλ Ουκλιντισί. Όμως όταν ξέσπασε ο πόλεμος και ο εμφύλιος στη Συρία, βρέθηκε πρόσφυγας στην Τουρκία και μετά στην Ελλάδα, όπου κάποιοι την έχουν απαγάγει, την εξέδιδαν και την εκμεταλλεύονταν. Η Νασρίν ή Τζένιφερ έπεσε θύμα τράφικινγκ.

Ο Κοσμάς Στεφάνου άνεργος, που το είχε ρίξει στο ποτό και στα ναρκωτικά, φαίνεται τσιμπημένος με την στριπτιζέζ Τζένιφερ. Είχε αποφασίσει να πάει ξανά το άλλο βράδυ στο σκυλάδικο για να συναντήσει τη νεαρή στρίπερ-μαθηματικό από το Μαρόκο. Πηγαίνει, αλλά εκεί μαθαίνει ότι η Τζένιφερ είχε ένα… επαγγελματικό ραντεβού.

Η Τζένιφερ ή Νασρίν στέλνει ένα σημείωμα στον Στεφάνου και του ζητά βοήθεια, διότι την κατηγορούσανε για ένα φόνο, που δεν έκανε. Σαν σημάδι αναγνώρισης υπέγραψε με το αγαπημένο της μαθηματικό πρόβλημα την Εικασία 3v+1.

Ο Κοσμάς Στεφάνου, το πρώην γκόλντεν μπόι της τράπεζας, προσπαθεί με τη βοήθεια του παράξενου δασκάλου και κλοσάρ Μαθιού Χατζηανδρέου, που θα προσληφθεί ως εθελοντής δάσκαλος στα ανήλικα προσφυγόπουλα, να κρύψουνε την Τζένιφερ στη δομή των Σύριων προσφύγων και στον καταυλισμό της FNH, μια Μ.Κ.Ο., λίγο έξω από την Αθήνα.

Ο Χρίστος Λαμπρόπουλος ή Κριστιάνο, ποδοσφαιριστής ομάδας Γ Εθνικής, ήταν μπλεγμένος σε πολλές σκοτεινές δουλειές. Ήταν μπράβος της νύχτας, αλογομούρης, νταβατζής, πορτιέρης σε μπαρ και συνδέεται με κυκλώματα μαστροπείας και εκμετάλλευσης λαθρομεταναστών.

Ο Κριστιάνο προμήθευε κορίτσια, κυρίως κορίτσια πρόσφυγες από την Τουρκία, σε σπίτια πλουσίων και εξωτικές χορεύτριες το κωλόμπαρο και σκυλάδικο Εroticon.

Ο Λαμπρόπουλος ήταν ο φίλος, ο νταβατζής και ο προστάτης της Νασρίν και την κρατούσε φυλακισμένη σε μια γκαρσονιέρα της Κυψέλης και την ανάγκαζε να εκδίδεται.

Ο Κριστιάνο, βρέθηκε νεκρός, με μια τομή με κοφτερό μαχαίρι στην καρωτίδα, έξω από το διαμέρισμα, που είχε φυλακισμένη και εξέδιδε την προσφυγοπούλα Τζένιφερ. Ο φονιάς παραμόνευε πίσω από την πόρτα στο διαμέρισμα της Κυψέλης και όταν ξεκλείδωσε ο Κριστιάνο του έκοψε το λαιμό. Στις τσέπες του θύματος βρέθηκαν τριάντα κολλαριστά εκατόευρα.

Με τον ίδιο τρόπο, με τομή με κοφτερό μαχαίρι στην καρωτίδα, βρέθηκε νεκρός και ο ανώτατος δικαστικός Απόστολος Φωτεινός. Σε ένα συρτάρι του σπιτιού του η αστυνομία βρίσκει 270.000 ευρώ, σε κολλαριστά εκατόευρα. Το προηγούμενο βράδυ είχε συναντήσει την Τζένιφερ, που την έφερε στο σπίτι του ο Κριστιάνο. Ο Κριστιάνο έφερε την Τζένιφερ στο σπίτι του δικαστικού Φωτεινού, για να συνευρεθούν με χρήματα.

Τι συνδέει αυτές τις δύο δολοφονίες;

Η αστυνομία με επικεφαλής την υπαστυνόμο Όλγα Πετροπούλου του τμήματος εγκλημάτων κατά της ζωής, αναζητά την Νασρίν ή Τζένιφε,θεωρώντας ως βασική ύποπτη για τους δύο φόνους, του Κριστιάνο και του Φωτεινού.

 Η Τζένιφερ ύποπτη για δολοφονίες!!

Ο Δημήτρης, ο φίλος της Πετροπούλου, όταν έμαθε ότι διερευνά μια υπόθεση όπου είναι ανακατεμένη η εικασία 3v+1, της είπε πως το θεωρούσε ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στο σταυροδρόμι πληροφορικής και μαθηματικών. Είχε διατυπώσει την άποψη ότι μια κοπέλα που ασχολείται με ένα τόσο ωραίο πρόβλημα αποκλείεται να είναι δολοφόνος. Η υπαστυνόμος δεν δέχεται την γνώμη του. Είναι πεπεισμένη ότι η Τζένιφερ τους σκότωσε και τους δύο.

Ποιο λόγο είχε η Τζένιφερ να σκοτώσει τον Κριστιάνο μέσα στο σπίτι κι ύστερα να τον σύρει έξω και να τον στήσει στο κατώφλι, εκεί όπου θα τον ανακάλυπταν αμέσως;

Γιατί η Τζένιφερ ή Νασρίν πήρε μαζί της το μαχαίρι και πέταξε τα ματωμένα ρούχα μέσα στον κάδο σκουπιδιών;

Κι αφού τον σκότωσε, γιατί δεν έψαξε τις τσέπες του, να πάρει τα λεφτά, τις 30.000 €;

Ποιος πλήρωσε και για ποια βρομοδουλειά με τριακόσια χιλιάρικα τον δικαστή Φωτεινό;

Τι ρόλο παίζει η Μ.Κ.Ο. FNH και ο Πρόεδρός της Πάτρικ Παλαιολόγος;

Ποια η διασύνδεση της λαμπερής καθωσπρέπει κοινωνίας και του σκοτεινού υπόκοσμου;

Ποιος σκότωσε τον μπράβο της νύχτας Λαμπρόπουλο ή Κριστιάνο, τον δικαστή Φωτεινό (ένα διεστραμμένο πορνόγερο) και τον αρχιμαφιόζο και διεφθαρμένο αστυνομικό Ντίνο Αγγέλου, γνωστό με το όνομα Άρτσι;

Ποιος κατάφερε να πείσει την αστυνομία ότι οι φόνοι σχετίζονται με την υπόθεση του τράφικινγκ και να στρέψουν τις έρευνες προς την Νασρίν ή Τζένιφερ;

Τι σχέση έχουν με όλα αυτά οι Κορεάτες και η κινέζικη εταιρεία ποδοσφαιρικών στοιχημάτων Wuhan Bet;

Έχουν σχέση με την υπόθεση οι χειραγωγήσεις των ελληνικών ποδοσφαιρικών αγώνων Γ Εθνικής;

Γινόταν στη Μ.Κ.Ο. αποστολές από προσφυγόπουλα στη Γερμανία ,που τους πουλούσαν τα όργανα και μετά τα έσφαζαν;

Ο κωδικός με όνομα «εικασία 3v+1» είναι ένας γρίφος ή μήπως σήμαινε απλώς τρείς δολοφονίες κι ύστερα άλλος ένας;

Πολλά ερωτήματα που πονάνε.

Ένα βιβλίο γεμάτο ανθρώπινη θηριωδία, βία, επιθετικότητα, ύποπτοι, έρευνες, εικασίες, φόνοι, πτώματα, εκδικητικές δολοφονίες, βιαστές, εγκληματίες, εκμετάλλευση ανθρώπων, απάνθρωπες επιχειρήσεις, αδίστακτοι μαφιόζοι και σωματέμποροι, στοιχήματα αγώνων, ξέπλυμα χρήματος, μαχαιρώματα, τζόγος, παράνομες κυνομαχίες, ο νόμος της σιωπής, εμπόριο οργάνων, παράνομες μεταμοσχεύσεις, κακόφημες συνοικίες, στριπτιζάδικα, πόλεμοι συμμοριών, μη τήρηση παράνομων συμφωνιών, άνθρωποι του υποκόσμου, το σκάνδαλο της παράγκας, ένοχοι και δράστες, κωδικοί πρόσβασης σε υπολογιστές, μαθηματικά, η εικασία 3v+1,…

Ένας κόσμος σκληρός, αδυσώπητος, συνθλιπτικός…

Καθηλωτικό αστυνομικό και μαθηματικό μυθιστόρημα. Καταιγιστική πλοκή.

Δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου.

Διαβάστε το.

 

O ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ είναι Κύπριος μαθηματικός και συγγραφέας που δραστηριοποιείται στον χώρο της «μαθηματικής μυθοπλασίας». Έχει εκδώσει έξι μυθιστορήματα, μία συλλογή αστυνομικών διηγημάτων, τρία βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης και δέκα διδακτικά βιβλία μαθηματικών. Επίσης, έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με πολλές ελληνικές εφημερίδες δημοσιεύοντας άρθρα και διηγήματα. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού Χάρτης και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Πολάρ. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Το μυθιστόρημά του Αχμές, ο γιος του φεγγαριού έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κινηματογραφική ταινία Έτερος εγώ είναι βασισμένη στο διήγημά του «Περίπτωσις αυτοδικίας» και στηρίζεται στις ιδιότητες των φίλιων αριθμών.  Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά 48 βιβλία σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Το 2012 παρουσίασε στην ΕΡΤ την εκπομπή «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία» (26 επεισόδια) με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και εφήβους. Το 2006 η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής + Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.