in

Το Θέμα: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής οδηγεί σε Λουκέτα Πανεπιστημιακά τμήματα σε Άρτα και Πρέβεζα

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η πολιτική απορρύθμισης του χώρου της εκπαίδευσης και εκποίησης του δημόσιου αγαθού της Παιδείας προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων είναι κεντρική γραμμή του κυβερνώντος κόμματος, αφορά το ιδεολογικό του οπλοστάσιο και αποτελεί το «άγιο δισκοπότηρο» του συστήματος. Η παραμονή στο κυβερνητικό σχήμα της Υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως εντυπωσίασε επομένως μόνο όσους πίστευαν ότι η γραμμή και το «έργο» της τα τελευταία χρόνια ήταν προσωπική της επιλογή.

Η μεγάλη συζήτηση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα έχει να κάνει με τα αποτελέσματα των βάσεων εισαγωγής αλλά και τους νέους εισακτέους στις σχολές της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την χώρα. Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, εκτοπίζει δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους από τα ΑΕΙ. Όσοι επιθυμούν συνέχεια των σπουδών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εξωθούνται ως έτοιμη πελατεία στην ιδιωτική εκπαίδευση, εφ’ όσον βεβαίως έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, η πλειοψηφία γονέων και μαθητών, άρχισε να αντιλαμβάνεται την επίδραση στα αποτελέσματα, της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), που η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τον περασμένο Μάρτιο. Η Ε.Β.Ε. διευρύνει τις ανισότητες πρόσβασης στη γνώση, καθώς πλήττει κυρίως τα παιδιά που προέρχονται από φτωχά λαϊκά κοινωνικά στρώματα. Επιπλέον, αποκλείει αρίστους από την πρώτη τους επιλογή και λειτουργεί ως τιμωρία για τους εφήβους, καθώς σε δύσκολες συγκυρίες γκρεμίζει τα όνειρα τους. Τέλος, καταδικάζει τη βιωσιμότητα πολλών περιφερειακών (και όχι μόνον) πανεπιστημιακών τμημάτων- στις 20 χιλιάδες ανέρχεται ο αριθμός των κενών θέσεων στις Ανώτατες Σχολές-.

Δεν προκαλεί λοιπόν εντύπωση, ότι κυριαρχεί τελευταία στη δημόσια συζήτηση. Ούτε είναι τυχαίο, ότι μετά τα αποτελέσματα, δημιουργήθηκε ένα ευρύτατο κοινωνικό μέτωπο διαμαρτυριών κατά της κ. Κεραμέως με συλλογή υπογραφών που ζητούν άμεσα την παραίτηση της.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η συζήτηση του Υπουργείου με τους Πρυτάνεις αναφορικά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τα τμήματα που “απώλεσαν” σημαντικό αριθμό θέσεων, κάτω του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων βασίζεται στο εξής σχέδιο: Αρχικά να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα, να τροποποιήσουν προς τα πάνω ή προς τα κάτω τον Συντελεστή της Ε.Β.Ε. χωρίς να αλλάζει η απόκλιση μεταξύ του 0,80 και 1,20, για τις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις. Δευτερευόντως για τα τμήματα που έχουν μικρό αριθμό επιτυχόντων να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους πρωτοετείς αυτούς φοιτητές να μετακινηθούν σε αντίστοιχα ή συναφή τμήματα του ίδιου Πανεπιστημίου ή άλλου, με την προϋπόθεση ότι πληρούν το ακαδημαϊκό κριτήριο της “βάσης μετεγγραφής” των 2.750 μορίων.

Μόλις 17 φοιτητές εισάγονται στο τμήμα Γεωπονίας με έδρα την Άρτα, στο οποίο υπήρχε η δυνατότητα εισαγωγής 180, ενώ 40 είναι οι εισακτέοι στο τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα, όπου υπήρχαν διαθέσιμες 229 θέσεις.

Πάντως είναι ξεκάθαρο από την πλευρά της ότι η κα. Ν. Κεραμέως θα στηρίξει τμήματα όπως το Μαθηματικό του Παν. Αιγαίου, δίνοντας οικονομικά ή άλλα κίνητρα για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, ενώ δεν είναι στα σχέδια να εντάξει την Αρχιτεκτονική Θράκης στο εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη. Και τέλος στο αμέσως επόμενο διάστημα θα καταλήξει στην οριστική απόφαση εάν μέσα στα ΑΕΙ θα λειτουργήσουν τμήματα τριετούς ή τετραετούς φοίτησης.Έτσι ετοιμάζεται να παρουσιάσει στους Πρυτάνεις ένα σχέδιο τριετών ή τετραετών σπουδών μέσα στα ΑΕΙ και να ζητήσει εισηγήσεις ποιά από τα τμήματα που λειτουργούν ήδη ή ενδεχόμενα από τα νέα τμήματα μπορούν να ενταχθούν στο νέο αυτό θεσμό.

Ανάλογο ρόλο θα αναλάβει και η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (πρώην ΑΔΙΠ), η οποία θα κληθεί να εκδώσει Γνωμοδοτήσεις , έχοντας υπόψιν τα αποτελέσματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και  τις προτάσεις των ΑΕΙ.

Στην Ήπειρο σημαντικό πλήγμα για δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επιφέρει τελικά η Ε.Β.Ε. καθώς ελάχιστοι θα είναι οι πρωτοετείς φοιτητές που θα περάσουν το κατώφλι τους τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Μόλις 17 φοιτητές εισάγονται στο τμήμα Γεωπονίας με έδρα την Άρτα, στο οποίο υπήρχε η δυνατότητα εισαγωγής 180, ενώ 40 είναι οι εισακτέοι στο τμήμα Λογιστικής- Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα, όπου υπήρχαν διαθέσιμες 229 θέσεις. Ένας μικρός αριθμός, βέβαια, θα καλυφθεί ενδεχομένως από υποψηφίους προηγούμενων ετών, καθώς και των ΕΠΑΛ, χωρίς, ωστόσο, να μεταβάλλεται σημαντικά η γενική εικόνα. Η αποδυνάμωση αυτών των δύο τμημάτων ήταν με μαθηματική ακρίβεια προδιαγεγραμμένη πριν ακόμη γίνει η κατάθεση των μηχανογραφικών, με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη να κρούει αρκετές φορές τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη των τμημάτων αυτών μεσομακροπρόθεσμα. Στην “ΔΦ” είχαμε ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα με τους κ. κ. Σκούφο, Αλμπάνη αλλά και την αντιπολίτευση στις δύο πόλεις της Ηπείρου να διεκδικεί “άμεσες” λύσεις έτσι ώστε να μην οδηγηθούν τα παραπάνω τμήματα σε οριστικό λουκέτο.

Αλλά πρόβλημα στον αριθμό των εισακτέων εντοπίζεται και σε άλλα δύο τμήματα του Ηπειρωτικού Πανεπιστημίου. Ο λόγος για το τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών με 87 εισακτέους για 122 θέσεις και το Ιστορικό –Αρχαιολογικό, με μόλις 178 για τις 276 θέσεις.

Μετά από δύο εξαιρετικά δύσκολα χρόνια λόγω πανδημίας, μετά από έναν χρόνο τηλεκπαίδευσης κατά τον οποίο παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να αντεπεξέλθουν, εντελώς αβοήθητοι από το ΥΠΑΙΘ και την κυβέρνηση, μεσούσης οικονομικής κρίσης και με την ανεργία να κορυφώνεται, η κ. Κεραμέως και αντίστοιχα οι πολιτικές που υπηρετεί επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τις προθέσεις της για περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου αγαθού της Παιδείας.