Σε μια απίστευτη κίνηση, βγαλμένη από άλλες εποχές, προχωρά η κυβέρνηση, προωθώντας την εργασία ανηλίκων με τον πλέον επίσημο τρόπο, όταν σε δελτίο τύπου του υπουργείου Εργασίας μετά από συνάντηση της αρμόδιας υφυπουργού με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος στις 8/09/21, γίνεται λόγος για εργασία σε ξενοδοχειακές μονάδες ανηλίκων άνω των 16 ετών που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ανηλίκων!
Ερχόμαστε λοιπόν να αναρωτηθούμε αν η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά από δύο και χρόνια εξουσίας έχει κάνει σαφείς τις στοχεύσεις της πολιτικής της, στη βάση της εκφρασμένης άποψης του Πρωθυπουργού ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ούτε ίσοι και ούτε πρόκειται να γίνουμε ποτέ».
Είναι ορθή η επιθυμία της κυβέρνησης να επιτρέψει την εργασία ανηλίκων άνω των 16 ετών στα ξενοδοχεία και μάλιστα των ανηλίκων, που ζουν κάτω από ειδικές οικογενειακές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες;
Μήπως αυθόρμητα, όπως θεωρεί ότι σε ένα παιδί μεσαίας τάξης ταιριάζει μια δουλειά ψυκτικού, ενώ σε έναν/μια γόνο μιας θεωρητικά ανώτερης τάξης του/της ταιριάζει μια θέση σε καλό πανεπιστήμιο της αλλοδαπής ή έστω σε καλοπληρωμένο κολλέγιο της ημεδαπής, τα παιδιά που ζουν σε δομές φροντίδας ανηλίκων είναι κατάλληλα για «απασχόληση» σε ξενοδοχειακές μονάδες, από την ηλικία των 16 ετών;
Μήπως μπορεί με κάποιο άλλο τρόπο να ενισχύσει την «κοινωνική αλληλεγγύη» προς τους ανηλίκους των δομών αυτών;
Το πρόβλημα με την παιδική εργασία έγκειται στο γεγονός ότι ένα παιδί είναι βιολογικά ανώριμο και εξαρτημένο από άλλους για την επιβίωσή του. Και αυτά τα παιδιά, όπως και όλα τα παιδιά, ανήκουν στην κατηγορία αυτή.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί πως τα δικαιώματα αυτών των παιδιών δεν είναι θέμα ελεημοσύνης, καλοσύνης ή χάριτος, αλλά θέμα αξιοπρέπειας και πολιτισμού. Αυτό την υποχρεώνει να εργαστεί για το συμφέρον τους, στα πλαίσια των κοινωνικών τους αναγκών.
Ας αφήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. την πολιτική προώθησης των ανηλίκων από τις δομές προς την ανειδίκευτη εργασία. Αν επιθυμεί να βρει οπωσδήποτε σύγχρονους «δούλους», ας ψάξει στο μητρώο στελεχών της. Ούτως ή άλλως, το έχει καταστήσει άχρηστο.
Ας ενισχύσει στρατηγικές και προγράμματα που στοχεύουν στην εξασφάλιση της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, ώστε να τους δώσει την δυνατότητα να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους και ας τα αφήσει ως ενήλικες πλέον να αποφασίσουν και να επιλέξουν αν επιθυμούν να απασχοληθούν σε ξενοδοχειακές μονάδες ή όχι.