Το «1st Digital Beach Summit» που έλαβε χώρα στην παραλία Μονολιθίου το διήμερο 3-4 Σεπτεμβρίου ήταν όντως ένα εντυπωσιακό και πρωτοπόρο event, με πλούσια και σύγχρονη θεματολογία, που προσέλκυσε πολλούς και σημαντικούς ομιλητές, οι οποίοι όπως ήταν αναμενόμενο εντυπωσιάστηκαν από το φυσικό κάλος της περιοχής μας.
Δυστυχώς όμως τα καλά νέα σταματούν κάπου εδώ.
Το συνέδριο που διοργανώθηκε από το Δήμο Πρέβεζας με χρήματα και των Πρεβεζάνων δημοτών, όπως όλα τα συνέδρια, όφειλε να ικανοποιεί τις βασικές αρχές σαφήνειας του σκοπού και καθορισμού του στόχου για τη διοργάνωσή του.
Είχε όμως το «1st Digital Beach Summit» ξεκάθαρη στόχευση και σκοπό;
Αν υποθέσουμε πως ο κύριος στόχος ήταν η ενημέρωση γύρω από τις σύγχρονες εξελίξεις και η διάχυση πληροφορίας και καλών πρακτικών, από την όντως πλούσια σε εμπειρίες και γνώσεις πλευρά των εισηγητών, είναι προφανές πως αυτό δεν έγινε κατορθωτό σε καμία περίπτωση.
Ο απλός λόγος για την αποτυχία αυτή, είναι πως παρά το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων, υπήρξε παντελής απουσία των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων και επιχειρηματιών του τόπου.
Χαρακτηριστικά αναφέρω πως στη Δεύτερη μέρα του συνεδρίου υπήρχαν δύο πολύ ενδιαφέρουσες συνεδρίες σχετικά με τον Τουρισμό και τον Πρωτογενή τομέα (τομείς αιχμής για την Τοπική Οικονομία), με εξαιρετικές εισηγήσεις, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των αντίστοιχων κλάδων της περιοχής, οι οποίοι μάλιστα κατά δήλωσή τους δεν είχαν καν κληθεί.
Προσωπική μου γνώμη είναι πως η όλη διοργάνωση απέτυχε παταγωδώς τοπικά όσον αφορά την επικοινωνία και δημοσιότητά της, τόσο σε τεχνικό όσο και κοινωνικό επίπεδο, με συνέπεια την αδυναμία κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της.
Φυσικά και δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί κυρίαρχος στόχος για ένα συνέδριο τέτοιου επιπέδου το αναμφισβήτητο γεγονός της Τουριστικής προβολής, παρά μόνο σαν δευτερεύων και συμπληρωματικός.
Έτσι λοιπόν, είχαμε ένα συνέδριο που θα μπορούσε να προσδώσει δυναμική και ιδέες σε κρίσιμους παραγωγικούς τομείς της πόλης μας, αν είχε επιτευχθεί η απαραίτητη ώσμωση με την Τοπική κοινωνία, και τελικά αποδείχτηκε μια διεκπεραιωτική διαδικασία που το μόνο ουσιαστικό που προσέφερε ήταν ένα ιδιότυπο lobbying των παρευρισκόμενων.
Αν λοιπόν ο Δήμος Πρέβεζας θέλει, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος, το συγκεκριμένο event να γίνει θεσμός, θα πρέπει οι θεματικές ενότητες που θα επιλέγονται να εξυπηρετούν κρίσιμους αναπτυξιακούς και διαχειριστικούς τομείς της Τοπικής Οικονομίας, με την ουσιαστική συμμετοχή όλων των φορέων της περιοχής, ώστε να δίνονται Επιστημονικές και ρεαλιστικές κατευθύνσεις και να παράγεται η απαραίτητη υπεραξία γνώσης για την Τοπική κοινωνία, και σε τελική ανάλυση να πιάνουν πραγματικά τόπο τα χρήματα των Δημοτών.