Τα Pandora Papers, τα αρχεία που διέρρευσε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) αποκαλύπτουν ότι πολλοί από τους ισχυρούς παίκτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να τερματιστεί το υπεράκτιο σύστημα φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, το χρησιμοποιούν για να αποκρύπτουν μυθώδη περιουσιακά στοιχεία.
Η συλλογή περισσότερων από 11,9 εκατομμυρίων εμπιστευτικών αρχείων δείχνει πώς οι πρόεδροι, οι πρωθυπουργοί, οι βασιλείς, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι – και μερικά από τα μέλη της οικογένειάς τους και οι στενότεροι συνεργάτες τους – κρύβουν περιουσιακά στοιχεία σε ένα υπόγειο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στα έγγραφα που διέρρευσαν μεταξύ άλλων εμφανίζονται 35 σημερινοί και πρώην ηγέτες και περισσότεροι από 300 κρατικοί επίσημοι στα αρχεία διαφόρων offshore εταιρειών.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους ανθρώπους που έκρυψαν περιουσιακά στοιχεία σε υπεράκτιες εταιρείες συγκαταλέγονται και 283 περιπτώσεις ελληνικών επιχειρήσεων.
XARTHS PANDORA PAPERS
Ανάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο βασιλιάς της Ιορδανίας ο οποίος συγκέντρωσε 70 εκατομμύρια λίρες στερλίνες από περιουσιακά στοιχεία σε Βρετανία και ΗΠΑ.
Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ και η σύζυγός του γλίτωσαν 312.000 λίρες στερλίνες όταν αγόρασαν ένα γραφείο στο Λονδίνο.
Η διαρροή συνδέει επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με μυστικά περιουσιακά στοιχεία στο Μονακό και δείχνει ότι ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις – που είναι υποψήφιος στις εκλογές που διεξάγονται αυτήν την εβδομάδα – δεν δήλωσε μια υπεράκτια επενδυτική εταιρεία που χρησιμοποίησε για να αγοράσει δύο βίλες έναντι 12 εκατομμυρίων λιρών στερλινών στη νότια Γαλλία.
Η εφημερίδα Guardian αναφέρεται και στη νομική εταιρεία Anastasiades & Partners που είχε ιδρύσει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Συγκεκριμένα, το δικηγορικό γραφείο κατηγορείται ότι απέκρυψε τα περιουσιακά στοιχεία ενός αμφιλεγόμενου Ρώσου μεγιστάνα πίσω από πλασματικούς ιδιοκτήτες.
Σε μια μυστική έκθεση που κατατέθηκε στις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Καραϊβικής, η παναμαϊκή offshore ασφαλιστική εταιρεία Alcogal ανέφερε ότι είχε παραπλανηθεί από το νομικό γραφείο του Αναστασιάδη, αναδεικνύοντας ως πραγματικό ιδιοκτήτη τον Ρώσο επιχειρηματία Λεονίντ Λεμπέντεφ.
«Δεν έχω καμία γνώση και θα ήταν αδύνατο να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιεσδήποτε καταγγελίες σχετικά με τον χειρισμό των υποθέσεων της πρώην δικηγορικής μου εταιρείας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου στη βρετανική εφημερίδα.
Ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θάνι εμφανίζεται επίσης να διακινεί τα πλούτη του με offshore. Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομά του εμπλέκεται με αυτές, καθώς φιγουράριζε και στα Panama Papers. Τότε είχε αποκαλυφθεί ότι μέσω υπεράκτιας εταιρείας είχε αγοράσει και το γιοτ του, αξίας 300 εκατ. δολαρίων.
Να σημειωθεί ότι στην έρευνα που κράτησε δυο χρόνια συμμετείχαν πάνω από 650 δημοσιογράφοι από 117 χώρες, οι οποίοι ξετίναξαν 6.500.000 φακέλους με 30.000 υπεράκτιες εταιρείες.
ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ