Η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε τα ακόλουθα σχετικά με το συμβάν στο Πέραμα:
Η χρήση της αστυνομικής βίας υπόκειται σε κανονισμούς και συνταγματικούς περιορισμούς. Οφείλει να είναι αναγκαία, πρόσφορη και αναλογική. Πρόσφορη σημαίνει ότι η κίνηση που επιλέγεται μπορεί να φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα και οφείλει να είναι αναλογική ως προς το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εδώ έχουμε 38 πυροβολισμούς απέναντι σε άοπλους ανήλικους και καταδίωξη σε κατοικημένη περιοχή! Επίσης, λέγεται – μένει βεβαίως να διακριβωθεί στην έρευνα που διεξάγεται- ότι το κέντρο της άμεσης δράσης έδωσε εντολή στους αστυνομικούς να σταματήσουν την καταδίωξη ενώ εκείνοι συνέχισαν την καταδίωξη. Αυτά αποτελούν παραβίαση του Συντάγματος και παραβίαση των κανόνων δράσης των αστυνομικών.
Ορθώς διατάχτηκε η έρευνα όμως συνιστά σοβαρό ζήτημα το γεγονός ότι δεν διατάχθηκε από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αλλά από τον υπουργό. Ποιά είναι η δουλειά του υπουργού και ποιά η δουλειά του αρχηγού της Αστυνομίας; Ο πρώτος είναι πολιτικός προϊστάμενος και ο δεύτερος είναι ο υπηρεσιακός προϊστάμενος και ο έχων την ευθύνη. Η ευθύνη μεταβιβάζεται από κάτω προς τα πάνω εντός της αστυνομίας. Και στο τέλος την πολιτική ευθύνη μπορεί να έχει ή όχι ο πολιτικός προϊστάμενος.
Σε αυτή την κυβέρνηση όμως το μέτρο φαίνεται ότι χάνεται. Καταργείται η διάκριση της φυσικής από την πολιτική ιεραρχία;
Βγήκε με «πόρισμα» ο υπουργός ανάπτυξης, ως μη όφειλε, και αυτό παρέμεινε ασχολίαστο από την κυβέρνηση! Βεβαίως η απάντηση σε αυτή την περίπτωση είναι πως σε μία ευνομούμενη πολιτεία και μια σοβαρή κυβέρνηση, ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης θα έπρεπε από καιρό να έχει πάψει να είναι υπουργός.
Εν τω μεταξύ, μέσα σε αυτα τα δύο χρόνια διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, η σοβαρή αύξηση της εγκληματικότητας παραμένει ανεπίλυτη και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών επιτείνεται.
Ερωτώμενη τί κατά τη γνώμη της μεσολάβησε ανάμεσα στη στιγμή που οι αστυνομικοί δεν αναφέρουν τραυματίες συναδελφους τους στον ασύρματο και την -μετά μία ώρα- ανακοίνωση της αστυνομίας στην οποία γίνεται λόγος για 7 τραυματίες αστυνομικούς, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε τα εξής:
Υπάρχουν δύο σοβαρά προβλήματα τα οποία υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας. Το πρώτο είναι οι ανεκπαίδευτοι αστυνομικοί. Έχουμε τρεισήμισι χιλιάδες νεοεισερχόμενους στο σώμα χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις και χωρίς κριτήρια αξιόπιστα που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας σύγχρονης δύναμης. Οι νεοεισερχόμενοι ειδικοί φρουροί λαμβάνουν υποτυπώδη εκπαίδευση διάρκειας ενάμιση μήνα, με το υπόλοιπο να είναι πρακτική -δηλαδή είναι ήδη στο δρόμο- με όπλα και χωρίς γνώση των κανόνων της χρήσης τους. Οι ίδιοι αστυνομικοί δεν αισθάνονται ασφαλείς να εργάζονται δίπλα τους, γι αυτό άλλωστε πάντα η αστυνομία και τα συνδικαλιστικά της όργανα αντιδρούσαν στην ενίσχυση του σώματος με ειδικούς φρουρούς. Έχουμε περιστατικά όλο αυτό το διάστημα με απαράδεκτη συμπεριφορά αστυνομικών, κατά σύστημα.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στο σώμα υπάρχει η κακώς εννοούμενη “συναδελφική αλληλεγγύη”. Δεν πρόκειται για αλληλεγγύη αλλά για συγκάλυψη. Και η συγκάλυψη λειτουργεί ως αντικίνητρο στην βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας της αστυνομίας. Είναι ένα είδους κατάλοιπο που χρειάζεται αντιμετώπιση.Το σήμα όμως πρέπει να δίνεται από ψηλά με στάση μη ανοχής στις παραβατικές συμπεριφορές αστυνομικών.