in

Στα…χαρακώματα για το Βιομηχανικό Πάρκο στην Άρτα

Στην αντεπίθεση έχουν περάσει αρκετοί φορείς του νομού Άρτας μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη σχετικά με την κατασκευή του Βιομηχανικού Πάρκου Άρτας και την πρόταση του για την περιοχή της Καλαμιάς


Στην αντεπίθεση πέρασε η «ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΑΛΛΑΓΗ», υπό τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Άρτας και πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, Δημήτρη Χουλιάρα και τα εκλεγμένα μέλη, Κώστα Βούλγαρη, Νίκο Κουρκούτα, Γεωργία Κωστούλα και Κώστα Μουλιανίτη.

«Με μεγάλη μας έκπληξη και οργή ακούσαμε τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Τσιρογιάννη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Δημοτικό ραδιόφωνο και στον δημοσιογράφο κ. Ευάγγελο Πήχα να ανακοινώνει ως ακατάλληλη περιοχή για ΒΙΠΕ την περιοχή Κριεκούκια και να προτείνει την περιοχή της Καλαμιάς» αναφέρει η Επιμελητηριακή Αλλαγή, παράταξη που συμμετέχει στην διοίκηση του επιμελητηρίου, το οποίο είναι εταίρος με τον Δήμο για το Βιομηχανικό Πάρκο.

Υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία ενημέρωση και παραθέτει τα εξής ερωτήματα που εγείρονται: α) Πώς ο κύριος Τσιρογιάννης μονομερώς αποφασίζει να αλλάξει την περιοχή του ΒΙΠΕ;, β) Έχει απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου;, γ) Έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου και το Δ.Σ., δ) Έχει ενημερώσει τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη ο οποίος είχε διαθέσει κονδύλιο 500χιλ. ευρώ για τις μελέτες για ΒΙΠΕ στα Κριεκούκια, ε) Πόσα χρήματα έχουν ξοδευτεί μέχρι τώρα για τις μελέτες για τα Κριεκούκι;

«Στην συνέντευξη του ο κύριος Τσιρογιάννης ανέφερε και την εποχή που ήταν υπάλληλος στην Νομαρχία υπεύθυνος για το ΒΙΠΕ. Ανατρέξαμε σε έγγραφα εκείνης της εποχής και βρήκαμε έγγραφο της ΕΤΒΑ (που αξιολογούσε τότε τις περιοχές για τα ΒΙΟΠΑ ) που κρίνει ακατάλληλη την περιοχή ΚΡΙΕΚΟΎΚΙΑ, με ημερομηνία 22/8/2008/Α.Π.13636 και συντάκτη τον κύριο Αθανάσιο Κιτσίδη. Η επιστολή αυτή έχει αποδέκτη τον τότε Νομάρχη κύριο Γεώργιο Παπαβασιλείου και πρωτοκολλείται στην Νομαρχία από την Διεύθυνση σχεδιασμού & προγραμματισμού Νομού Άρτας με υπεύθυνο τότε τον υπάλληλο της Νομαρχίας κύριο Χρήστο Τσιρογιάννη (σημερινό Δήμαρχο)» συνεχίζουν και θέτουν και άλλα ερωτήματα.

1. Γιατί λοιπόν ο κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, Δήμαρχος Άρτας τα επτά τελευταία χρόνια, αφού γνωρίζει σύμφωνα με τα παραπάνω έγγραφα από το 2008 ότι τα Κριεκούκια δεν είναι κατάλληλη περιοχή για ΒΙΠΕ κάνει μελέτες και προγραμματικές συμβάσεις με το Επιμελητήριο Άρτας;
2. Γιατί τα επτά τελευταία χρόνια ανακοινώνει πάνω από δέκα φορές ότι ξεκινάει επιτέλους το ΒΙΠΕ και ότι αυτός ξελάσπωσε το έργο, αν και γνωρίζει από το 2008 ότι δεν είναι ικανή η περιοχή Κριέκουκια για να γίνει;
3. Γιατί στο προεκλογικό του πρόγραμμα στις δημοτικές εκλογές του 2019 έχει σαν σημαία το ΒΙΠΕ στα Κριεκούκια, λέγοντας ψέματα ότι προχωράει το έργο;

 

 

«ΑΡΤΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» Βιομηχανικό Πάρκο – Πισωγύρισμα

Ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο απασχολεί επί αρκετά χρονιά τον επιχειρηματικό κόσμο και όχι μόνο της περιοχής μας και που δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες για την οικονομική ανάπτυξη είναι η δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΠΑ) και στην Άρτα.

Το αίτημα για την κατασκευή Βιοτεχνικού Πάρκου άγεται από το έτος 1980 εδώ και 40 χρόνια και μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία παρά το γεγονός ότι ήταν καθολική η απαίτηση του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής μας και όλοι οι μέχρι και σήμερα Πρόεδροι πάντοτε είχαν σε καίρια θέση το ζήτημα αυτό διεκδικώντας πάντα την υλοποίηση του.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια κινητικότητα από την στιγμή που από την τότε δημοτική αρχή και μετά την άρνηση των κάτοικων της τοπικής κοινότητας Ροκκα και Καλαμιάς του δήμου Φιλοθέης για την ίδρυση του στη θέση στη θέση «Λιβάδια» αποφασίστηκε και επιλέχθηκε η θέση «Κριεκούκια» της τοπικής κοινότητας Αμμοτόπου του δήμου Ξηροβουνίου.

Οι αρνητικές αποφάσεις (δυο τον αριθμό) για την θέση «Λιβάδια» λήφθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην δήμου Φιλόθεης και η δεύτερη από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αρταιων.

Κατά το έτος 2016 και μετά την μη συναίνεση των κάτοικων του πρώην δήμου Φιλόθεης και στη συνέχεια την απορριπτική απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αρταιων για τη θέση «Λιβάδια» επιλέχτηκε ως νέα θέση κατασκευής η περιοχή «Κριεκούκια» της τοπικής κοινότητας Αμμότοπου του δήμου Αρταίων.

Στη συνέχεια τον μήνα Φεβρουάριο του έτους 2017 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Αρταιων και του Επιμελητηρίου Άρτας για την προετοιμασία φακέλου που αφορούσε την δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στην ως άνω επιλεγείσα θέση ¨Κριεκούκια» της τοπικής κοινότητας Αμμοτόπου του δήμου Αρταιων.

Με την συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση ο δήμος Αρταιων αναλάβανε την υποχρέωση να προετοιμάσει φάκελο με τις ανάλογες μελέτες πλην όμως μέχρι σήμερα παρά την εξασφάλιση των αναλόγων κονδυλίων από την Περιφέρεια Ηπείρου το εν λογω θέμα δεν προχώρησε καθόλου με ευθύνη της δημοτικής Αρχής.

Εδώ θέλουμε να επισημάνουμε και το γεγονός ότι και από πλευράς Επιμελητήριου δεν επιδειχθηκε η ανάλογη πίεση που έπρεπε να επιδειχθεί προς την Δημοτική Αρχή προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του εν λογω έργου με αποτέλεσμα την καθυστέρηση ετών.

Τελευταία πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμαρχος έχει αποφασίσει να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο την αλλαγή για άλλη μια φορά τη θέσης κατασκευής του Βιοτεχνικού Πάρκου από τη θέση «Κριεκούκια» της τοπικής Κοινότητας Αμμότοπου στην θέση “Λειβάδια” της τοπικής Κοινότητας Καλαμιάς θέση για την οποία οι κάτοικοι της περιοχής ήταν αρνητικοί.

Μετά από αυτό ευλογα δημιουργούνται τα ερωτήματατ
1. Για ποιο λόγο ο Δήμαρχος θέλει να επαναφέρει την κατασκευή του Βιοτεχνικού πάρκου στην τοπική κοινότητα Καλαμιάς από την τοπική κοινότητα Αμμοτόπου τι έχει αλλάξει;
2. Γιατί εδώ και 5 ολόκληρα χρονιά στη θέση που επιλέχθηκε (‘Κριεκούκια Αμμοτόπου) δεν δρομολόγησε τις απαραίτητες μελέτες για την υλοποίηση του έργου με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην γίνει τίποτε;
3. Μήπως η νέα αυτή πρόταση του Δημάρχου της αλλαγής και πάλι της τοποθεσίας κατασκευής του Βιοτεχνικού Πάρκου παραπέμπει το όλο ζήτημα στις καλένδες;

Είναι ερωτήματα για τα οποία ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής μας πρέπει να ενημερωθεί. Εμείς από την πλευρά μας καλούμε την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμαρχο Αρταιων τον Πρόεδρο του Επιμελητήριου Άρτας, τους βουλευτές και όλους τους φορείς του νομού μας να ενώσουμε τις φωνές αλλά και τις δυνάμεις μας για την επίτευξη του στόχου της κατασκευής του Βιοτεχνικού Πάρκου στην περιοχή μας που θα δώσει μεγάλη επιχειρηματική πνοή και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή μας. Τέλος θεωρούμε ότι δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν αρμόδιο η Άρτα να είναι η μοναδική πόλη της Ηπείρου και από τις ελάχιστες πόλεις της Ελλάδος που δεν έχει Βιοτεχνικό Πάρκο. Για ποια ανάπτυξη μιλάμε.

 

Το Επιμελητήριο Άρτας

Στις προτάσεις του Επιμελητηρίου Άρτας με πρόεδρο τον Γιάννη Γκολομάζο για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ», είχε επισημανθεί τον περασμένο Ιανουάριο για την μελέτη και κατασκευή του επιχειρηματικού πάρκου Άρτας, σχετικά και με την τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης.

«Στο πλαίσιο της από 05/04/2017 Προγραμματικής Σύμβασης για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας εκπονήθηκε, ολοκληρώθηκε και παρελήφθη, με τη συνεργασία Δήμου και Επιμελητηρίου, η εργασία «Σύνταξη φακέλου Σκοπιμότητας/ Βιωσιμότητας κατασκευής Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας». Μετά από την μελέτη των παραδοτέων της εργασίας προκύπτει η δυνατότητα ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου σε δύο εναλλακτικές θέσεις συνολικής επιφάνειας 250 στρ. περίπου στην περιοχή «ΚρικούκιαΑμμοτόπου». Σύμφωνα με τα παραπάνω για τη συνέχιση των προσπαθειών μας, χρειαζόμαστε αναθεώρηση του περιεχομένου και του προϋπολογισμού της Προγραμματικής Σύμβασης που έχει συμφωνηθεί. Ιδίως επισημαίνεται ότι απαιτείται η τροποποίηση του περιεχομένου της Προγραμματικής Σύμβασης, καθώς δεν είναι εφικτή η υλοποίηση των δράσεων που σ’ αυτήν περιγράφονται για τους εξής σαφείς και εκ του νόμου επιβαλλόμενους λόγους: 1. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που περιγράφεται ως ένα εκ των παραδοτέων της Προγραμματικής Σύμβασης, μπορεί να εκπονηθεί αφού ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες των έργων υποδομής του Επιχειρηματικού Πάρκου που επιβάλλονται από την κείμενη νομοθεσία. Ομοίως και μόνο τότε μπορεί να εκπονηθεί η Μελέτη Τεχνικής Οργάνωσης, η οποία κατά το νόμο συνιστά τη συνθετική αποτύπωση και περιγραφή των έργων υποδομής που έχουν μελετηθεί. 2. Κάθε περιγραφή σχετική με τη βιωσιμότητα του έργου έχει ως προϋπόθεση την ύπαρξη προϋπολογισμού της επένδυσης που με τη σειρά του μπορεί να καταρτιστεί εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες των έργων υποδομής. 3. Η λήψη των αποφάσεων για την αξιοποίηση της δημοτικής έκτασης (διασφάλιση έκτασης ΕΠ) αλλά και η συμμετοχή των οργανισμών μας (Δήμος – Επιμελητήριο) στο Φορέα Υλοποίησης του Πάρκου, προϋποθέτουν την εκπόνηση θεματικών μελετών βιωσιμότητας αλλά και παραγωγή άλλων στοιχείων και αποδεικτικού υλικού, τα οποία πρέπει να εγκριθούν από τις υπερκείμενες αρχές. Και αυτά τα στοιχεία είναι πρωτίστως οικονομικά και μπορούν να παραχθούν μόνο εάν ο προϋπολογισμός του έργου είναι γνωστός. Συμπερασματικά, η περιγραφή των διεργασιών και των παραδοτέων που συνιστούν τα περιεχόμενα του έργου που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ηπείρου, με τίτλο «Προετοιμασία Φακέλου για την δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙ.ΠΑ) στο Νομό Άρτας», θα πρέπει να διατυπωθούν με την τυπική ορθότητα και τη διαδοχικότητα παραγωγής τους, όπως ο νόμος ορίζει. Για την συνέχιση των προσπαθειών των φορέων μας πρέπει να προβούμε στην κατάρτιση δημόσιας σύμβασης για αυτό το σκοπό. Αντικείμενο της δημόσιας σύμβασης είναι: Α) Παροχή υπηρεσιών διοίκησης έργου (ProjectManagement) για την οργάνωση της διαδικασίας, την επίβλεψη και παρακολούθηση των διεργασιών και την εκπόνηση όλων των σχετικών παραδοτέων που απαιτούνται για την κατάρτιση πλήρους φακέλου, με εξαίρεση τις τεχνικές μελέτες. Τα κύρια στοιχεία – παραδοτέα του έργου αφορούν σε υπηρεσίες υποστήριξης για την ίδρυση του Φορέα (σχέδιο καταστατικού, μετοχολόγιο, διαπραγματεύσεις κ.λπ.), στην παραχώρηση της δημοτικής έκτασης, στη λήψη όλων των αναγκαίων εγγράφων και εγκρίσεων από αρμόδιες αρχές, στη σύνταξη του Κανονισμού Διαχείρισης, στην τεκμηρίωση της Μελέτης Χωροθέτησης και της Μελέτης Τεχνικής Οργάνωσης, στον έλεγχο, τον συντονισμό και την εποπτεία κατά την εκπόνηση όλων των τεχνικών μελετών, με σκοπό την εφαρμογή των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών για Επιχειρηματικά Πάρκα σε συνδυασμό με την υπόδειξη κανόνων “valueengineering”, την εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών βιωσιμότητας για τη συμμετοχή των οργανισμών (Δήμος – Επιμελητήριο) στο Φορέα Υλοποίησης και την κατάρτιση της Μελέτης Σκοπιμότητας/ Βιωσιμότητας που απαιτείται για την πληρότητα του Φακέλου, μετά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του έργου. Β) Εκπόνηση Τεχνικών Μελετών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ως κάτωθι: · ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (επίγεια αποτύπωση) · ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ · ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ · ΜΕΛΕΤΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ · ΜΕΛΕΤΗ ΟΔΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ · ΜΕΛΕΤΗ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ/ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ · ΜΕΛΕΤΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ & ΤΗΛΕΦΩΝΟΔΟΤΗΣΗΣ · ΜΕΛΕΤΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ · ΜΕΛΕΤΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ · ΜΕΛΕΤΗ ΟΜΒΡΙΩΝ · ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ · ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ · ΕΡΕΥΝΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ · ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ · ΜΕΛΕΤΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ · ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ o ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ o ΣΤΑΤΙΚΗ o Η/Μ Με βάση τα προηγηθέντα στοιχεία, η τροποποίηση του περιεχομένου της Προγραμματικής Σύμβασης, θα πρέπει να συνοδευτεί και από τροποποίηση του προϋπολογισμού της. Προϋπολογισμός: 8.000.000,00 ευρώ.

 

ΑΙΧΜΗ [του Άρη Ραβανού] – Ήταν τον περασμένο Ιούνιο, όταν έγραφα:

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται γύρω από το θέμα της δημιουργίας επιχειρηματικού πάρκου στην Αρτα, ένα θέμα που περίπου 20 χρόνια μία έρχεται και μια φεύγει από το επίκεντρο. Η επόμενη στόχευση του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη που είναι σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Άρτας και τον πρόεδρό του Γιάννη Γκολομάζο είναι να προχωρήσουν οι προμελέτες του έργου. Να γίνει η δημοπράτηση όλων, να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση και να διεκδικηθούν χρήματα, είτε από τη νέα προγραμματική περίοδο είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα έργο, η ολοκλήρωση του οποίου θα δώσει πολύ σημαντική ανάσα στην οικονομία του Δήμου Αρταίων, αλλά και ολόκληρου του Νομού. Η πρώτη συζήτηση του Χρ. Τσιρογιάννη ως νέου δημάρχου είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2014 με τον τότε πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χρήστου Παπαζόγλου και συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους για την προώθηση δράσεων, που σχετίζονται με τη βελτίωση των υπηρεσιών και των υποδομών και τότε ο δεύτερος ζήτησε και πήρε τη δέσμευση του Δημάρχου ότι θα δρομολογήσει άμεσα τις ενέργειες, που απαιτούνται για την κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας.

Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για χωροθέτηση ΒΙΠΑ, έγινε το 2012, επί Δημαρχίας Ιωάννη Παπαλέξη, όταν τον Οκτώβριο του 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων της Καλαμιάς, αποφάσισε την «Διάθεση δημοτικής έκτασης στη θέση «ΛΙΒΑΔΙΑ» για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας».

Τότε η συνεδρίαση εκείνη υπήρξε επεισοδιακή, έγιναν πολλά στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο και τελικά απορρίφθηκε η πρόταση. Με ένταση το θέμα επανήλθε το 2016 όταν το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αρταίων αποφάσισε την κατ’ αρχήν παραχώρηση δημοτικής έκτασης για κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση «Κρικούκια» της Τοπικής Κοινότητας Αμμοτόπου. Τον Φεβρουάριο του 2017 ανακοινώθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου, με το Δήμο Αρταίων και το Επιμελητήριο Άρτας, για την προετοιμασία φακέλου που αφορά τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου σε έκταση του Δήμου, την οποία ενέκρινε ομόφωνα η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας. Οι διαδικασίες προχωράνε και με τον νέο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιάννη Γκολομάζο το 2018 και από τότε ελάχιστα έγιναν επί της ουσίας για να τρέξει το έργο. Ξαφνικά ακούμε ότι οι διαδικασίες προχωράνε. Μακάρι να προχωρήσει, ώστε να μην επιβεβαιωθεί η λαϊκή ρήση, «είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *