Οι πτηνοτρόφοι – παραγωγοί έχουν υποστεί καθίζηση του εισοδήματος τους την τελευταία διετία.
Ωστόσο το γεγονός ότι ο γενικός τζίρος των παραγωγών δεν εμφάνισε μειώσεις ή εμφάνισε μικρές μειώσεις δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι όλα βαίνουν καλώς και αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το Υπουργείο Οικονομικών απέρριψε το σχετικό αίτημα ενίσχυσης λόγω COVID.
Η πραγματικότητα ωστόσο είναι τελείως διαφορετική και στην πραγματικότητα τραγική.
Το πραγματικό κέρδος ενός παραγωγού στον κλάδο της πτηνοτροφίας δεν αφορά στον τζίρο αλλά στον συντελεστή απόδοσης βάρους σε σχέση με την τροφή που το πτηνό καταναλώνει. Για παράδειγμα μπορεί το κοτόπουλο να έχει ικανοποιητικό βάρος επειδή ωστόσο έχει καταναλώσει υπερβολική τροφή το τελικό αποτέλεσμα να είναι ζημιογόνο για τον πτηνοτρόφο.
Επιπλέον λόγω της τρομακτικής αύξηση τους κόστους των ζωοτροφών το τελευταίο έτος δημιουργήθηκε ένας επιπλέον πονοκέφαλος καθώς ταυτόχρονα οδήγησε στην μείωση των αποδόσεων βάρους αυξάνοντας περισσότερο την ζημία.
Εάν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε την αύξηση κατά 50% του κόστους θέρμανσης των πτηνοτροφικών θαλάμων λόγω αύξησης της τιμής του υγραερίου καθώς και την αύξηση κατά 300% του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν όλοι να αντιληφθούν την δύσκολη κατάσταση που η πλειοψηφία των παραγωγών έχει περιέλθει.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να μετακυλίσουν κάπου την αύξηση του κόστους καθώς δεν διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα στην αγορά αλλά στις εμπορικές επιχειρήσεις του κλάδου που ο καθένας συνεργάζεται.
Δεν θα αναφερθώ στην ζημία που έχουν υποστεί οι εμπορικές επιχειρήσεις γιατί εκεί τα αποτελέσματα είναι..
Η πτηνοτροφία στάθηκε στα δύσκολα της χώρας προσφέροντας φθηνό αλλά ποιοτικό κρέας σε εποχές για όλους δύσκολες. Οι επενδύσεις που έχουν γίνει από όλους τεράστιες! Για αυτό θα πρέπει οι παραγωγοί να στηριχτούν ΧΘΕΣ. Όπως και οι εμπορικές επιχειρήσεις.
Για να μην χαθεί όλο αυτό που με κόπο χτίστηκε.
Γιατί σαν το ΕΛΛΗΝΙΚΟ κοτόπουλο δεν υπάρχει πουθενά!