in

Το Θέμα: Το κύκνειο άσμα της Λογιστικής στην Πρέβεζα

Στο Υπουργειο Παιδειας η τελικη αποφαση για τη μεταφορα – Σε αναβρασμό και η Άρτα

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


H πολιτική απορρύθμισης του χώρου της εκπαίδευσης και εκποίησης του δημόσιου αγαθού της Παιδείας προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων είναι κεντρική γραμμή του κυβερνώντος κόμματος, αφορά το ιδεολογικό του οπλοστάσιο και αποτελεί εν γένει το «άγιο δισκοπότηρο» του συστήματος.

Σε αυτό τον ιδεολογικό και πολιτικό σχεδιασμό άλλωστε εντάσσεται και η νομοθέτηση της «ΕΒΕ»- Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής- από το Υπουργείο Παιδείας και την αρμόδια Υπουργό του κα. Κεραμέως στο πλαίσιο της ‘δήθεν Αναβάθμισης’ των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Η μεγάλη συζήτηση που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα στην Ήπειρο αναφορικά με την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να υιοθετήσει την πρόταση της πλειοψηφίας των «μόνιμων» καθηγητών του τμήματος της Λογιστικής, για την «τύχη» του Πανεπιστημιακού τμήματος στην πόλη της Πρέβεζας, έχει άμεση συνάρτηση με τα αποτελέσματα των βάσεων εισαγωγής αλλά και τους αριθμούς των νέων εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως διαμορφώθηκαν με την υλοποίηση στην πράξη της περιβόητης ΕΒΕ.

Η Ε.Β.Ε. διευρύνει τις ανισότητες πρόσβασης στη γνώση, καθώς πλήττει κυρίως τα παιδιά που προέρχονται από φτωχά λαϊκά κοινωνικά στρώματα. Επιπλέον, αποκλείει αρίστους από την πρώτη τους επιλογή και λειτουργεί ως τιμωρία για τους εφήβους, καθώς σε δύσκολες συγκυρίες γκρεμίζει τα όνειρα τους. Τέλος, καταδικάζει τη βιωσιμότητα πολλών περιφερειακών (και όχι μόνον) πανεπιστημιακών τμημάτων- στις 20 χιλιάδες ανέρχεται ο αριθμός των κενών θέσεων στις Ανώτατες Σχολές στο πρώτο χρόνο υλοποίησης της.

Για του λόγου το αληθές στην περιοχή μας μόλις 17 φοιτητές αρχικά εισήχθησαν στο τμήμα Γεωπονίας με έδρα την Άρτα, στο οποίο υπήρχε η δυνατότητα εισαγωγής 180, ενώ 94 είναι οι εισακτέοι τελικώς (εισαγωγικές και ΕΠΑΛ) στο τμήμα Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα, όπου υπήρχαν διαθέσιμες 229 θέσεις.

Στο πρώτο τεύχος της «ΔΦ» του περασμένου Σεπτεμβρίου είχαμε αναλύσει διεξοδικά τους κινδύνους αναφορικά με τις περιπτώσεις των πανεπιστημιακών τμημάτων της περιοχής μας.

Τι μεσολάβησε από τότε και πως φτάσαμε όμως ως την σημερινή απόφαση της Συγκλήτου;

Αρχικά στην συνέλευση των καθηγητών που έλαβε χώρα το Σεπτέμβριο του 2021 συζητήθηκε εκτενώς το ενδεχόμενο δημιουργίας ψηφίσματος στο οποίο ως ύστατη λύση για το μη οριστικό κλείσιμο της σχολής να λαμβάνεται υπόψη ακόμα και το αίτημα της μεταφοράς του Τμήματος στα Ιωάννινα.

Ακολούθησε η ψήφιση και έγκριση του συγκεκριμένου ψηφίσματος από μερίδα των καθηγητών με προσωπική και στοχευμένη εισήγηση του Προέδρου, κ. Σωτηρόπουλου, χωρίς ουσιαστικά το τμήμα της Λογιστικής να είναι στα «κόκκινα» τμήματα (πιθανά για συγχώνευση) .

Οι καθηγητές-μέλη της Συνέλευσης μετά τον Προϊστάμενο απεδείχθησαν κατώτεροι των περιστάσεων, σκεπτόμενοι “δημοσιοϋπαλληλικά” αγνοώντας τον ευρύτερο εκπαιδευτικό ρόλο τους.

Παρόλες τις αντιδράσεις κομμάτων, φορέων και τις αποφάσεις τόσο του Δημοτικού, όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου , τις υπογραφές φορέων και τις διαβεβαιώσεις του Πρύτανη, κ. Αλμπάνη στο Δημοτικό Συμβούλιο τελικώς δεν υπήρξε κάποια μεταβολή.

Οι ευθύνες σαφώς βαραίνουν την Δημοτική Αρχή Πρέβεζας η οποία από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα «κωλυσιέργησε» τρομερά ώστε να βρει τις απαιτούμενες λύσεις, πιέζοντας σε κεντρικό επίπεδο. O Δήμος λοιπόν δεν δικαιολογείται, καθόσον το θέμα τέθηκε εξ αρχής, μόλις στο δεύτερο ή τρίτο Δημοτικό Συμβούλιο, από τον Σύμβουλο της Αντιπολίτευσης κ. Κοσμά Κορωναίο, με τον Δήμαρχο να εμφανίζεται με τις απαντήσεις του ως «μη πειστικός και μη σχετικός με το θέμα εις βάθος» καθώς και ως κομματικά μεροληπτικός.

Μάλιστα η «τύχη» της επιτροπής του Δήμου για το τμήμα Λογιστικής ακόμα αγνοείται, μιας και δεν συνεδρίασε σχεδόν ποτέ..

Μια «καταστροφική» απόφαση η οποία εν τέλει στηρίχτηκε και από την Πρυτανεία και την Σύγκλητο δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά, καθώς στην ουσία έρχεται σε αντίθεση με την μέχρι πρότινος θέση του ίδιου του κ. Πρύτανη και των συναδέλφων του ενάντια στην ΕΒΕ.

Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι εισακτέοι την επόμενη περίοδο θα είναι περισσότεροι επειδή απλά η σχολή θα μετακινηθεί στα Ιωάννινα. Επίσης οι κτιριακές ελλείψεις, τα προβλήματα με την εύρεση χώρου για τα απαιτούμενα εργαστηριακά μαθήματα φαίνεται να αποτελούν δυσεπίλυτο πρόβλημα για το τμήμα σε πιθανή μεταφορά του στα Ιωάννινα. Σε αντίθεση με την πόλη της Πρέβεζας όπου διαθέτει το τμήμα όλες τις απαιτούμενες υποδομές, δηλαδή σύγχρονο αμφιθέατρο, ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες και μεγάλη στρεμματική έκταση.

Οι ευθύνες βαραίνουν όμως και την Περιφέρεια Ηπείρου αναφορικά με την σίτιση και στέγαση των φοιτητών, προβλήματα που όντως δεν λύθηκαν ποτέ στη πόλη της Πρέβεζας.

Εκείνο που «είναι άξιο αναφοράς» πάντως πέρα της εμμονής των καθηγητών να μην απολέσουν θέσεις και αξιώματα, είναι και η «επιμονή» να οριστικοποιηθεί και γίνει άμεσα η μεταφορά αυτή σε αντίθεση με το γενικό κανόνα αφού ακόμα κανένα πανεπιστημιακό περιφερειακό τμήμα παρόλα τα προβλήματα της ΕΒΕ δεν έχει συγχωνευτεί, κλίσει ή μεταφερθεί.

Τα πανεπιστημιακά τμήματα της Άρτας μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και η τοπική κοινωνία αγωνιά επίσης και αυτή για την επόμενη ημέρα, φοβούμενη ότι το «παράδειγμα» της Πρέβεζας ίσως είναι μόνο η αρχή.

Η ευθύνη πλέον μετακυλίεται στην Κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό η οποία τελικώς θα κρίνει υπέρ ή κατά της απόφασης της συγκλήτου. Πρέπει άμεσα όλοι οι φορείς να πιέσουν σε μια συμφέρουσα για τον τόπο λύση ,με ακαδημαϊκά πειστικά επιχειρήματα, κόντρα σε σκοπιμότητες και λογικές μετακινήσεων τμημάτων «εν μια νυκτί»..