in ,

Στον Ωρωπό δεν έχουμε ζωή…


Για το κρίσιμο θέμα με τον αμίαντο στην περιοχή του Ωρωπού μίλησε το μέλος της επιτροπής κατοίκων Eλένη Φλουρή στην εκπομπή του Χρήστου Τσούτση “Στο ίδιο έργο θεατές” και στο prisma 91.6.

Όπως ανέφερε “το πρόβλημα ξεκινάει από το 1965 πού έγινε ο σεισμός, το 1972 η τότε Νομαρχία έδωσε τις αποφάσεις για να μετοικήσουν συμπολίτες μας και να μπορέσουν να ζήσουν σωστά.

“Το 1972 δόθηκαν αυτά τα οικήματα χωρίς το ελενίτ, χωρίς το στέγαστρο επάνω και το 1980 έπρεπε να μπουν στέγες γιατί υπήρχε ένα ελαττωματικό πρόβλημα στην κατασκευή και έμπαινε νερό και τοποθετήθηκε ο αμίαντος ο οποίος τότε στην Ελλάδα ήταν νόμιμος, καθώς στο εξωτερικό ήταν αναγνωρισμένο ότι ήταν επιβλαβές υλικό.

Το 1991 η Ελλάδα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι είναι καρκινογόνος και επιβάλλεται με μία σειρά αυστηρών κυρώσεων να απομακρυνθεί από όλα τα δημόσια κτίρια αυτό το υλικό, το οποίο είναι στην πρώτη πεντάδα των αποβλήτων και για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον.

Σε μία περιφέρεια όπως είναι η Πρέβεζα και Ωρωπός τα νέα έρχονται λίγο αργότερα, οπότε στα μέσα της δεκαετίας 1995-2000 αρχίζουν οι κάτοικοι να κάνουν κάποιες ενέργειες, με Βουλευτικές τοποθετήσεις, ώστε να απομακρυνθεί ο αμίαντος επειγόντως από το χωριό γιατί ήταν 300 οικήματα, που σημαίνει πως είχαμε ένα μεγάλο όγκο ενός θανατηφόρου αποβλήτου, επιβλαβές για το περιβάλλον.

Όλες οι τοποθετήσεις ήταν προφορικές, καθώς και δεσμεύσεις προφορικές. Τα λόγια έρχονται και φεύγουν.

Στη συνέχεια η κυρία Φλουρή αναφέρθηκε διεξοδικά στις κινήσεις που έγιναν διαχρονικά για όλο αυτό το ζήτημα, καθώς και την απόφαση να συνταχθεί μία επιτροπή για να ασχοληθεί με το ζήτημα.

Μέχρι το 2019 το ελληνικό κράτος προβλέπει κυρώσεις και έναντι αυτών που κατέχουν τον αμίαντο, πολύ περισσότερο όμως και της δημοτικής αρχής, η οποία πολύ περισσότερο από τη στιγμή που είναι ενήμερη ενός τόσου σοβαρού και ρυπογόνου αποβλήτου, θα έπρεπε όλες οι δημοτικές αρχές που έχουν προβεί μέχρι και σήμερα στην ενημέρωση τους και να απομακρυνθεί με τη νόμιμη διαδικασία εντός 30 ημερών.

Εάν δεν υπάρχει η χρηματοδότηση θα έπρεπε να επέμβει ο δήμος να το απομακρύνει.
Αυτό δεν το έχει πράξει κάνεις με αποτέλεσμα οι κάτοικοι μη γνωρίζοντας τις επιπτώσεις και πόσο κακό είναι αυτό το υλικό να προχωρήσουν σε πρόχειρες απομακρύνσεις, να τα πετάξουν όπου μπορούσαν να βρουν και αυτό φυσικά τόσο εμείς και οι ίδιοι και οι υπόλοιποι να το πληρώσουμε με τους θανάτους που είχαμε σε έξαρση και αυτή τη στιγμή που μιλάμε να ενωθούν πολλοί άνθρωποι από αυτή την αρρώστια, τον καρκίνο.

Αναφορικά με την τωρινή η δημοτική αρχή και τον κ. Γεωργάκο ήρθε το 2019 στις εκλογές και εφόσον γνωρίζει το ζήτημα που καίει το δημοτικό διαμέρισμα του Ωρωπού έκανα συγκεκριμένες τοποθετήσεις, καθώς τότε είχε ασκήσει δριμεία κριτική τόσο στην απερχόμενη δημοτική αρχή, λέγοντας πως ο απερχόμενος δήμαρχος κ Μπαΐλης είχε τεράστιες πολιτικές ευθύνες.

Μάλιστα διάβασε συγκεκριμένα αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις του προεκλογικά.

Από τη στιγμή όμως που πέρασε ένα εύλογο χρονικό διάστημα της θητείας και δεν βλέπουμε καμία ενέργεια, άλλοτε μας απαντούσε στο τηλέφωνο, άλλοτε μας αποφεύγει, άλλοτε μας έκλεινε ραντεβού άλλοτε όχι έκανε ένα έγγραφο το οποίο πρωτοκόλλησα και τον ενημέρωσα για τις κυρώσεις που έχει και να μας ενημερώσει εγγράφως τι ακριβώς έχει πράξει, εφόσον μας διαβεβαιώνει ότι έχει προβεί σε ενέργειες.

Ο ίδιος επέλεξε να μας αγνοήσει και δεν απάντησε ποτέ, δύο μήνες μετά κάνω δεύτερο έγγραφο δεν μας απαντάει ούτε σε αυτό, αντίθετα προφορικά σε αντίδρασή μου γιατί δεν απαντά και δεν τηρεί τον κανονισμό, μου ζήτησε να μην ξανακάνει τέτοιο έγγραφο, θα εξετάσω το ζήτημα προσωπικά.

Στις 18-05-2022 ενημερώνω για την νομική κύρωση του δήμου, ζητώντας να λειτουργήσει με το νόμο, να καταμετρηθούν πόσο εκεί μετά είναι, να γίνει μία μελέτη και να τηρηθούν τα νόμιμα, καθώς τους απέστειλα και τη νομοθεσία.

Και σε αυτή την περίπτωση μας αγνοεί ακόμα και σε αυτό. Έχουμε κάνει 11 κλήσεις στη γραμματεία του εάν έχει ενημερωθεί και αν έχει λάβει το email και η απάντηση είναι πως έχει ενημερωθεί, ωστόσο δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.

Σχετικά με το αν το θέμα έχει τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο, απάντησε πως ο κύριος Γεωργάκος έχει μία αλλεργία με τα θέματα που θα βάλει στο δημοτικό συμβούλιο, ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα το φέρει, παρόλο που μας ζήτησε να μην κάνουμε αντίστοιχο αίτημα καθώς δεν θα ήταν έτοιμος να δώσει τις απαντήσεις που έπρεπε.

Το τελευταίο διάστημα όμως δεν έχουν πραγματοποιηθεί δημοτικά συμβούλια, δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει εν πάση περιπτώσει το ζήτημα έχει παγώσει εκεί.

Υπάρχει δέσμευση να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ωστόσο δεν γίνεται.