Τα πολλά προβλήματα και οι σκοτούρες λένε γεράζουν των άνθρωπο πριν την ώρα του. Η διαίσθηση όλων μας ότι αυτό το χειμώνα θα διαβούμε μια στενωπό, δημιουργεί ένα κλίμα κατήφειας στην κοινωνία. Όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μου δημιουργεί την αίσθηση ότι ενώ διανύουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου νιώθω σαν να έχουν περάσει 6 μήνες από το τέλος του καλοκαιριού.
Με τις τιμές των καυσίμων καθημερινά να αυξάνουν, αναμένουμε τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου (το κείμενο αυτό γράφεται νωρίτερα). Η τιμή του από ότι φαίνεται θα είναι πάνω από 1,45 ευρώ ανά λίτρο. Τιμή η οποία και φέτος παρά τις επιδοτήσεις που υπάρχουν θα είναι απαγορευτική για τον εφοδιασμό των νοικοκυριών. Από τη μια η τιμή του πετρέλαιο από την άλλη το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος μας βλέπω φέτος να παγώνουμε.
Βλέπω η ενεργειακή κρίση να συνεχίζεται και απ’ ότι φαίνεται θα κρατήσει πολύ ακόμα από την μια, από την άλλη η πανδημία υπάρχει και όσο κρυώνει ο καιρός θα εμφανίζεται και μέσα στο χειμώνα σίγουρα θα μας δημιουργήσει προβλήματα, πληθωρισμός πάνω από το 12% που αυξάνει τα βασικά είδη διαβίωσης στα ύψη απομειώνοντας μισθούς και συντάξεις αποτελούν ένα εκρηκτικό και επικίνδυνο συνδυασμό για το μέλλον της οικονομίας με άμεσες επιρροές σε όλους εμάς. Και σαν μη μας έφταναν όλα αυτά έχουμε και το γιαλαντζί Σουλτάνο να προσπαθεί στην κυριολεξία να το «τερματίσει».
Μια λύση θα αποτελούσε η κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από το όποιο θα μπορούσε να αφαιρεθεί και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Στους λογαριασμούς λιανικής αν αφαιρούνταν οι φόροι θα έφταναν στο τελικό καταναλωτή σε τιμή που θα επέτρεπε σε όλους τους πολίτες τουλάχιστον να ζεσταθούν και ταυτόχρονα να καταργηθούν όλα τα επιδόματα και οι πλατφόρμες για οικονομικές ενισχύσεις. Σε μια περίοδο που το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης καμαρώνει ότι το τελευταίο 5μηνο του 2022 τα έσοδα έχουν υπερκαλύψει τις προβλέψεις, σε συνδυασμό με την κατάργηση όλων των επιδομάτων θα μπορούσε η Κυβέρνηση να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο.
Σε κάθε περίπτωση φοβάμαι ότι όσο κρατάει το ενεργειακό θα βλέπουμε πολλά να αλλάζουν και πιθανόν να ζήσουμε περίεργες καταστάσεις. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κύριος Καφούνης δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος στη μείωση του ωραρίου αλλά με προϋποθέσεις. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει προηγουμένως από τον Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Αυτές οι δηλώσεις δημιούργησαν τριγμό στην αγορά και αμέσως το Υπουργείο Ανάπτυξης έσπευσε να δηλώσει ότι δεν είναι στην πρόθεση της Κυβερνήσεως η μείωση του ωραρίου, δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο το οποίο εάν εφαρμοζόταν θα είχε πολύ δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας αλλά και στον τζίρο των καταστημάτων.
Νέο μίνι ασφαλιστικό που είχε εξαγγελθεί εδώ και καιρό τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μερικές από τις σημαντικότερες διατάξεις (αν και υπάρχουν και άλλες) τις οποίες όμως καλό είναι να περιμένουμε να τις μελετήσουμε αφού κατατεθούν πρώτα στη Βουλή είναι:
⬛ Έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
⬛ Κίνητρα μετατροπής συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης
⬛ Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών σε 24 μηνιαίες δόσεις
⬛ Στα 10 έτη η παραγραφή αξιώσεων e-ΕΦΚΑ – Η διάταξη του νέου νομοσχεδίου
Το Υπ.Εργασίας μας υπενθυμίζει ότι από το Σάββατο 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε η δεύτερη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με την υποβολή του εντύπου Ε4 στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, ενώ ακολουθεί από 1ης Νοεμβρίου η απογραφική διαδικασία του συνόλου των εργαζομένων μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.
Μετά το mydata έρχεται το myergani! Αν το πρώτο πηρέ ασημένιο Ευρωπαϊκό βραβείο το myergani πάει για το χρυσό. Πολλά τα προβλήματα και οι απαιτήσεις που αμφιβάλλω αν εφαρμοστεί από φέτος. Σε κάθε περίπτωση Εμπορικά και Βιομηχανικά επιμελητήρια πρέπει να ενημερώσουν τα μέλη τους γιατί θα το βρουν μπροστά τους.
Καλή Δύναμη σε όλους μας!