Στις 16-02-2022 διαβάζω ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έλαβε την κατά πλειοψηφία απόφαση να μεταφερθεί στα Ιωάννινα το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας. Το γεγονός αυτό δεν είναι το μοναδικά δυσάρεστο που έχει συμβεί στην Πρέβεζα. Και που για ακόμη μια ακόμα φορά συνοδεύτηκε με δακρύβρεχτες τοποθετήσεις των εκπροσώπων του Nομού μας οι οποίες όπως πάντα μετατρέπονται σε παιχνίδι πινκγ πινγκ για την απόδοση των ευθυνών.
Στην περίπτωση του ΤΕΙ Πρέβεζας όπως και άλλων ΤΕΙ στην Περιφέρεια Ηπείρου, ακολουθήθηκε πολιτική της υπερσυγκέντρωσης πολλών Tμημάτων στην έδρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η πολιτική αυτή δεν ακολουθήθηκε μόνο στην περίπτωση των ΤΕΙ αλλά και σε πλήθος άλλων δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να δώσουν πνοή τόσο στην Πρέβεζα όσο και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας Ηπείρου.
Αν ανατρέξει κανείς στο τι έγινε με άλλες συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις επιτυχημένης συγχώνευσης Πανεπιστημίων χωρίς να χρειαστεί να κλείσουν και να υπερσυγκεντρωθούν Τμήματα σε μια περιοχή.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με Σχολές και Τμήματα σε όλες τις πρωτεύουσες των ΠΕ, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που προήλθε από συγχώνευση του παλιού ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και του Ιόνιου Πανεπιστήμιου αποτελούν επιτυχημένα παραδείγματα αναδιοργάνωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με παράλληλη προσπάθεια εκπαιδευτικής αποκέντρωσης.
Ακόμα και στην περίπτωση της οριστικής κατάργησης ενός ΤΕΙ όπως στην περίπτωση του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας οι πρωτεύουσες των Π.Ε. δεν απογυμνώθηκαν από ακαδημαϊκή δραστηριότητα αφού το μεν Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο χάρη στην νέα του μονάδα (ΕΥΡΙΠΟΣ) έχει παρουσία στην Χαλκίδα και τα Ψαχνά, το δε Γεωπονικό Πανεπιστήμιο διατήρησε σε πλήρη λειτουργία Σχόλες και Τμήματα σε πόλεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας όπως στο Καρπενήσι, την Θήβα και την Άμφισσα. Το αποτέλεσμα είναι και οι 5 Περιφερειακές Ενότητες να διαθέτουν Τμήματα των Πανεπιστημίων.
Και αν τα παραπάνω αποτελούν περιπτωσιολογία, τα παρακάτω στατιστικά δεδομένα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού στους δύο βουλευτές του Νόμου μας.
⬛ Το 90% των πρωτευουσών των ΠΕ της χώρας που λειτουργεί Τμήμα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει πληθυσμό μικρότερο του πληθυσμού της ΠΕ Πρέβεζας.
⬛ Στο 100% των ΠΕ μιας Περιφέρειας λειτουργούν Τμήματα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
⬛ Στο 90% τα Τμήματα λειτουργούν στις πρωτεύουσες των ΠΕ και στο 10% σε άλλες πόλεις της ΠΕ.
⬛ Οι πρωτεύουσες των ΠΕ διαθέτουν Τμήματα ΑΕΙ να εξαιρέσουμε τα μικρά νησιά που κάθε νησί αποτελεί ξεχωριστή ΠΕ.
⬛ Στο 80% των αποστάσεων των πόλεων που λειτουργούν Τμήματα με την έδρα του ΑΕI είναι 90 χλμ.
Προκύπτουν συνεπώς τα παρακάτω ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθεί απάντηση στην κοινωνία της Πρέβεζας
1) Τι μοναδικά, τι δύσκολα αντιμετωπίσιμο συνέβη στην Πρέβεζα και μεταφέρθηκε το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στα Ιωάννινα;
2) Με δεδομένο ότι για το τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής υπάρχει απόφαση αναστολής λειτουργιών, τι εμποδίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να αναπτύξει νέα Τμήματα σε άμεση συνάφεια με την τοπική οικονομία, όπως στην περίπτωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας;
3) Είναι δυνατόν η πόλη της Πρέβεζας με πληθυσμό πολύ μεγαλύτερο από άλλες πόλεις που φιλοξενούν τμήματα ΑΕΙ, να αποστερηθεί έναν σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό πόρο που προσφέρει ζωντάνια και οικονομική προοπτική στην αγαπημένη μας Πρέβεζα;
Ο πυρήνας της απάντησης στα παραπάνω ερωτήματα βρίσκεται στην έλλειψη αναπτυξιακού οράματος των δύο βουλευτών του Nόμου με τον πρώτο να ακολουθεί την κυβερνητική επιταγή και τον δεύτερο να αρκείται στην διατήρηση της στενής εκλογικής του πελατείας.
Από κει και πέρα, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ!!!
Οι μάχες που θα δώσουμε έφτασαν στο κατώφλι μας.