Κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής παρά τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών και των νοσηλευτών αλλά και του λοιπού διοικητικού προσωπικού το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την Υγεία.
Ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, η ελληνική πολιτεία δεν έγινε ‘σοφότερη’ αναφορικά με κενά και ελλείψεις στις μονάδες υγείας τόσο σε υγειονομικό προσωπικό-προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών- όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή των «γερασμένων» κτιριακών εγκαταστάσεων. Στον αντίποδα λογικές «συρρίκνωσης, ιδιωτικοποίησης αλλά και επισφάλειας στις εργασιακές σχέσεις» τείνουν να γίνουν ο κανόνας και με «νομοθετική βούλα».
Την ώρα που μέσα στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του εκτρωματικού νομοσχεδίου που κατέθεσε διαλύει την δημόσια και δωρεάν περίθαλψη για όλους, οι ήρωες της πανδημίας, οι γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ, πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος. Αίτημα των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία είναι η άμεση ανάκληση του νομοσχεδίου. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και στην Ήπειρο τόσο στο νοσοκομείο των Φιλιατών και του Πανεπιστημιακού στα Γιάννενα όσο και στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας.
Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της Κυβέρνησης σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές, με τον πρωθυπουργό να επιλέγει να μην πάει στην συζήτηση στην Βουλή και το βάρος της επιχειρηματολογίας να «πέφτει» στον Θάνο Πλεύρη. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρώην Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού: «Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στο ΕΣΥ και για λόγους ιδεοληπτικής εμμονής στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη για λιγότερο κράτος, αλλά και υπό την πίεση και επιρροή μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, που προσβλέπουν στην προσέλκυση έγκυρου, έμπειρου και αξιόπιστου ανθρώπινου δυναμικού για τις ιδιωτικές μονάδες υγείας».
Για νομοσχέδιο-έκτρωμα που πρέπει «να αποσυρθεί» μίλησε επίσης, ο αγορητής του ΚΚΕ, ο κ. Γιώργος Λαμπρούλης. Το νομοσχέδιο καταδικάστηκε καθολικά από τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τα συλλογικά τους όργανα, είπε ο κ. Λαμπρούλης, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση για πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία.
Το ζήτημα είναι αν θα υπάρχουν μεταβολές, αλλαγές πολιτικής ή θα οδηγηθούμε σε μια ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), και προβλέπει την προκήρυξη θέσεων γιατρών Ε.Σ.Υ., με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7). Ουσιαστικά, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υλοποιείται η δέσμευση Πλεύρη για μετατροπή των νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και εισαγωγή της μερικής απασχόλησης για τους γιατρούς ΕΣΥ, ενώ η Μ. Γκάγκα είχε μιλήσει για κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ΕΣΥ. Πρόκειται, δηλαδή, για το «νέο ΕΣΥ» του Μητσοτάκη, για το οποίο είχε προϊδεάσει ήδη από το 2021. Όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο, το οποίο διακινείται νύχτα από mail σε mail, το σχέδιο διάλυσης είναι έτοιμο.
Σε διάστημα τριετίας από την ανάληψη της Κυβέρνησης από τη Ν.Δ και με την επέλαση της Covid 19 ουσιαστικά να έχει «ξεγυμνώσει» τα κενά της πολιτικής ηγεσίας στον τομέα της κρατικής παρέμβασης, το υγειονομικό προσωπικό-ειδικά στα μεγάλα νοσοκομεία και στην επαρχία έχει φτάσει τα όρια του.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που η αρνητική και προβληματική διαχείριση της πανδημίας από πλευράς κράτους άφησε μεγάλες συνέπειες τόσο σε ασθενείς όσο και στον ιατρικό κόσμο. Η κατάσταση δε που επικρατεί στις δημόσιες δομές της περιοχής μας είναι αποκαρδιωτική, καθώς η υποβάθμιση έχει γίνει κανόνας.
Στην Ήπειρο τα προβλήματα σήμερα είναι πολλά, με το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο να επιβαρύνεται τρομερά τα τελευταία δυόμιση έτη. Κλινικές όπως η Ψυχιατρική έχουν καταρρεύσει. Ενώ στην Πρέβεζα όλα κρίνονται πλέον από μια «λεπτή» γραμμή καθώς πέραν της Ορθοπεδικής και της Παθολογικής κλινικής σήμα κινδύνου εκπέμπει και η «χειρουργική» με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η εύρυθμη λειτουργία όλου του νοσοκομείου.
Η 6η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδος) πάρα τις προεκλογικές δεσμεύσεις του 2019 παραμένει γιγαντιαία και συμπεριλαμβάνει Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Ιόνια νησιά και μέρος της Πελοποννήσου. Έτσι η εξεύρεση λύσεων στα χρόνια προβλήματα αλλά και στις νέες προκλήσεις που δημιουργήθηκαν παραμένει ζητούμενο.
Το ζήτημα είναι αν θα υπάρχουν μεταβολές, αλλαγές πολιτικής ή θα οδηγηθούμε σε μια ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση. Δυστυχώς τα στοιχεία των τελευταίων τριών ετών και η εικόνα στην Περιφέρεια μας, μας οδηγεί σε δυσοίωνα συμπεράσματα για την πρόθεση της Κυβέρνησης. Η υγεία είναι υπόθεση όλων μας και είναι κοινωνικό και δημόσιο αγαθό. Δεν μπορεί να μπαίνει στο βωμό της όποιας «επιχειρηματικότητας».