in

ΣΥΡΙΖΑ – Επιλογή πολιτικού Μορατόριουμ

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Την ώρα που κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης- αντιπολίτευσης τόσο στην Βουλή, όσο και στον Δημόσιο διάλογο για τους χειρισμούς της Ν.Δ γύρω από την διαχείριση της πανδημίας, στην «Κουμουνδούρου» δεν βιάζονται να θέσουν ξεκάθαρο θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Γνωρίζουν άλλωστε ότι με αυτοδύναμη την Ν.Δ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν αποκλειστική επιλογή του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη. Όπως γνωρίζουν επίσης ότι με αυξημένα καθημερινά κρούσματα λόγω της covid , συμπολίτες μας στις εντατικές και στα νοσοκομεία ένα τέτοιο ενδεχόμενο ίσως να γύριζε «μπούμερανγκ» εκλογικά. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη στην «ΔΦ»: « Εμείς δεν είμαστε ανεύθυνη πολιτική δύναμη να ζητάμε εκλογές με 7500 νεκρούς και την πανδημία στο χειρότερο σημείο. Όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου να είστε σίγουροι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα σας εκπλήξει ευχάριστα….»

Αν και στις δημοσκοπήσεις λοιπόν αρχίζει να αποτυπώνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης και κριτικής απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς , εν τέλει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται εξολοκλήρου τα όποια οφέλη.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Αλέξης Τσίπρας διαβλέπουν τη φθορά στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρ’ όλα αυτά ακόμα δεν έχει βρεθεί η «φόρμουλα» ώστε πολίτες που αντιδρούν σε χειρισμούς της Κυβέρνησης να έρθουν κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και να στρατευτούν μαζί του.

Σίγουρα η πανδημία επηρέασε τον σχεδιασμό στον ΣΥΡΙΖΑ διότι αν και προχώρησε σ’ αλλαγές οργανωτικά στις νομαρχιακές επιτροπές όλης της χώρας, το συνέδριο του αναβλήθηκε τελικά. Με πολλά στελέχη να τονίζουν ότι αυτό που πρέπει άμεσα να κάνει το κόμμα είναι μια παράλληλη αυτοκριτική για τα κυβερνητικά λάθη του παρελθόντος και μια νέα προωθητική και εξωστρεφή αντιπολίτευση.

Πάνω σ’ αυτή την βάση ο Πρόεδρος του κόμματος και κεντρικά στελέχη του επιλέγουν το πολιτικό μορατόριουμ ως «τακτική» , διαβλέποντας στην συνεχιζόμενη και αυξανόμενη φθορά της κυβέρνησης αλλά κρατώντας κάποιες «κόκκινες γραμμές», τηρώντας δηλαδή παράλληλα μια ηθική στάση απέναντι στους πολίτες που δοκιμάζονται από το πανδημικό κύμα.

Έτσι κερδίζεται πολύτιμος χρόνος ώστε να βελτιωθεί η επικοινωνία του κόμματος με την κοινωνία και να προχωρήσει η καμπάνια ένταξης νέων μελών , η οποία και αυτή έτρεξε το προηγούμενο διάστημα διαδικτυακά.

Ο παραπάνω σχεδιασμός έρχεται βέβαια αντιμέτωπος με δύο στοιχεία που χρήζουν ανάλυσης και προσοχής. Πρώτον το ένα έχει να κάνει με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ύστερα από επιλογή του Πρωθυπουργού και το δεύτερο με το κίνδυνο ότι η οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν μπορεί να πέσει ως «ώριμο Φρούτο» στο τέλος μια θητείας…