in

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Καταβολή Εθνικής σύνταξης πριν από το Πάσχα», ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Συνέντευξη στον Άρη Ραβανό


Τους πολίτες να καταθέσουν αιτήσεις έως τις 31 Μαρτίου για να λάβουν έως το Πάσχα τις εθνικές συντάξεις καλεί μέσω της συνέντευξής του στην «Δημοκρατική Φωνή» ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποκαλύπτει τι θα γίνει με τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων και τις επικουρικές. Για το επίμαχο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που έρχεται στη Βουλή υπογραμμίζει ότι θα εισάγει ρυθμίσεις «κοινής λογικής», ενώ τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν είναι Δράκος που θέλει να κατασπαράξει την κοινωνία.

 

• Με τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων τι θα γίνει;
Προχωράει και αυτό το θετικό μέτρο για τους συνταξιούχους που είναι απόρροια του νόμου Βρούτση ο οποίος διόρθωσε αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα σε σχέση με τους συνταξιούχους με πολλά χρόνια ασφάλισης. Όπως έχω πει, έχουν μία προτεραιότητα αυτή τη στιγμή οι συνταξιούχοι που δεν έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ και για αυτό δίνουμε έμφαση στις «εθνικές συντάξεις» που θα δοθούν πριν το Πάσχα. Μετά το Πάσχα όμως θα δοθούν και τα αναδρομικά. Διευθετώντας και αυτή την εκκρεμότητα, όπως άλλωστε έχουμε υποχρέωση να κάνουμε.

• Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους συνταξιούχους πότε θα καταβληθούν οι έναντι «εθνικές συντάξεις» των 384 και των 360 ευρώ;
Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ τήρησε τη δέσμευσή της να είναι έτοιμη στις 10 Μαρτίου η πλατφόρμα για αυτό το σημαντικό μέτρο ανακούφισης των συνταξιούχων. Με διαβεβαιώνει τώρα ότι αυτές οι «εθνικές συντάξεις» θα καταβληθούν πριν το Πάσχα. Δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Πόσο μάλλον όταν η διαδικασία προχωράει ομαλά και έχουν μέχρι τώρα κατατεθεί δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις. Η προθεσμία λήγει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, στις 31 Μαρτίου. Προτρέπω λοιπόν τον κόσμο να κάνει τις αιτήσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Τόσο καιρό ζητούσαν- και δικαίως- από το κράτος να ανταποκριθεί. Τώρα που δίνουμε τα χρήματα, ας κάνουν τις δηλώσεις, ώστε να τα έχουν πάρει μέχρι το Πάσχα!

• Χιλιάδες συνταξιούχοι, αρκετοί εξ αυτών και στην περιφέρειά μας στην Ήπειρο, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις. Πότε θα λυθεί το πρόβλημα ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν σύντομα την πλήρη σύνταξή τους;
Στο μέτωπο της επίλυσης του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων έχουμε ρίξει πολλές δυνάμεις. Πέρα από τις «εθνικές συντάξεις», έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται σειρά μέτρων που στόχο έχουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις. Μιλάμε για δράσεις σε δύο επίπεδα: Το ένα επίπεδο είναι το οργανωτικό και λειτουργικό έτσι ώστε να φύγουμε από την «εποχή της κούτας» στη διαχείριση των συνταξιοδοτικών αιτημάτων και να πάμε στις σύγχρονες τεχνολογίες.  Και το άλλο επίπεδο είναι το νομοθετικό και το κανονιστικό, έτσι ώστε να «κόψουμε δρόμο» κάνοντας την όλη διαδικασία πιο απλή. Ειδικά ως προς το τελευταίο θα φέρουμε το αμέσως επόμενο διάστημα σχετική νομοθετική ρύθμιση απλούστευσης των διαδικασιών στη Βουλή.

• Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η ρύθμιση απλούστευσης;
Ένα μέρος της ρύθμισης αφορά στην απλούστευση ορισμένων διαδικασιών σε σχέση με τις διαδοχικές συντάξεις. Η πιο σημαντική όμως πρόβλεψη της ρύθμισης θα αφορά στη συμμετοχή πιστοποιημένων επαγγελματιών (δικηγόρων ή λογιστών) στη διαδικασία έκδοσης τόσο των προσωρινών όσο και των οριστικών συντάξεων. Η φιλοσοφία που διέπει αυτή τη ρύθμιση είναι παρόμοια με τη φιλοσοφία πίσω από μία ανάλογη ρύθμιση που προώθησα κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Δηλαδή τη συμμετοχή πιστοποιημένων αξιολογητών στην έκδοση των περιβαλλοντικών αδειών με στόχο τη σημαντική επιτάχυνσή τους. Κάτι ανάλογο λοιπόν κάνουμε και εδώ. Πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα μπορούν: Να διαπιστώνουν το χρόνο ασφάλισης και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση. Να πιστοποιούν την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών του ασφαλισμένου. Να εκδίδουν απόφαση προσωρινής κύριας σύνταξης ή και οριστικής σύνταξης κύριας και επικουρικής. Είναι μία ρύθμιση που καταδεικνύει πιστεύω την αποφασιστικότητά μας να δώσουμε μια οριστική λύση στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων!

• Με τις επικουρικές συντάξεις τι εξετάζετε; Ποιος είναι ο στόχος του νομοσχεδίου που ετοιμάζετε;
Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που προσφέρει ουσιαστικά τη δυνατότητα στους νέους εργαζόμενους μέχρι 35 ετών να δημιουργήσουν ένα ατομικό συνταξιοδοτικό «κουμπαρά». Και με αυτό τον τρόπο να έχουν περισσότερη ελευθερία αλλά και προσωπικό έλεγχο στη διαμόρφωση του ίδιου του ύψους της σύνταξής τους. Είναι μία μεταρρύθμιση ευρωπαϊκού πνεύματος. Μία μεταρρύθμιση που δεν επηρεάζει τους παλιούς ασφαλισμένους. Μία μεταρρύθμιση που θα έχει θετική επίδραση στο ασφαλιστικό σύστημα και την εθνική οικονομία συνολικά!

• Υπάρχει μπροστά το εργασιακό νομοσχέδιο που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την αντιπολίτευση που σας κατηγορεί για γκρέμισμα του εργατικού δικαίου. Τι απαντάτε; Ποιες είναι ορισμένες βασικές ρυθμίσεις του;
Η απεικόνιση της κυβέρνησης ως «δράκου» που θέλει να κατασπαράξει την κοινωνία είναι μία προσφιλής στρατηγική για μέρος της αντιπολίτευσης. Δεν θα είναι όμως μία βιώσιμη στρατηγική. Πολύ απλά διότι το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του εργατικού δικαίου θα εισάγει ρυθμίσεις κοινής λογικής. Ρυθμίσεις που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με όσα ισχύουν στις  περισσότερες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες: Εισάγουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα λειτουργήσει ως «ασπίδα προστασίας» των εργαζομένων από καταχρήσεις της εργοδοτικής πλευράς, ιδιαίτερα σε σχέση με το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες. Ενισχύουμε το πλαίσιο για τις γονικές άδειες και εισάγουμε για πρώτη φορά την άδεια πατρότητας. Καταπολεμούμε την σεξουαλική βία και παρενόχληση στους χώρους εργασίας. Ενισχύουμε τη διαφάνεια στο συνδικαλισμό. Εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο για τη διευθέτηση ατομικών και συλλογικών διαφορών μέσω του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Εισάγουμε τέλος μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις στο ατομικό εργατικό δίκαιο: μέτρα για τις νέες μορφές απασχόλησης όπως οι λεγόμενες συνεργατικές πλατφόρμες (delivery, κλπ.), τηλεργασία, διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όλα αυτά είναι μέτρα που συνδυάζουν 2 στόχους: Την προστασία των εργαζομένων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

• Σας τρομάζει η κατάσταση στην οικονομία στην «έξοδο» από την καραντίνα και τα μέτρα στήριξης;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τόσο η οικονομία όσο και η κοινωνία έχουν πιεστεί. Η Πολιτεία όμως στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων: Έφερε εις πέρας το μεγαλύτερο και μαζικότερο πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης όλων των τελευταίων δεκαετιών. Δεν περηφανευόμαστε για αυτό. Ήταν καθήκον μας. Είναι όμως και μια καλή βάση εκκίνησης από την οποία μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ιταλία στη συγκράτηση της ανεργίας τον τελευταίο χρόνο. Στην κατεύθυνση λοιπόν του σχεδίου και της αποτελεσματικότητας θα κινηθούμε και τη μέρα μετά τον κορωνοϊό. Στο Υπουργείο μας αυτή η προσπάθεια περιλαμβάνει: Τις πολιτικές επιδοτούμενης απασχόλησης. Τον ανασχεδιασμό των προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης, έτσι ώστε αυτά να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των εργαζομένων αλλά και της αγοράς. Ένα συνολικότερο επανασχεδιασμό των πολιτικών απασχόλησης, τα οποία πλέον θα απαντούν στις ανάγκες της νέας εποχής αλλά και θα εφοδιάζουν τους εργαζόμενους με αυτό που είναι το πλέον ζητούμενο, τις ψηφιακές δεξιότητες. Και όλα αυτά με μία αποτελεσματικότερη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, έτσι ώστε να πιάνουν πράγματι τόπο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *