in

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Το Πάσχα και η Ανάσταση του Ιησού είναι τρόπος ζωής», Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος

Συνέντευξη στον Άρη Ραβανό


«Ο κόσμος σώζεται όταν ο καθένας μας υπερβεί το εγώ του και αγωνιστεί αυτοθυσιαστικά για την δόξα του Θεού και την υπηρεσία του κάθε συνανθρώπου»

Μήνυμα αλληλεγγύης και αισιοδοξίας στέλνει μέσα από την Δημοκρατική Φωνή, ο Μητροπολίτης Άρτης, ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος, τονίζοντας ότι «ο Θεός και η αγάπη είναι πιο δυνατοί από τον θάνατο». Ο Σεβασμιώτατος στην συνέντευξη που παραχώρησε για την μεγάλη εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου και του Πάσχα, υπογραμμίζει ότι «για όσους αγαπούν τον Θεό τα πάντα, είτε δυσάρεστα, είτε ευχάριστα, συμβάλλουν στο αγαθό». Ο κ. Καλλίνικος καλεί όλους τους πιστούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ημέρες αυτές κατά την συμμετοχή τους στις Ιερές Ακολουθίες, λέγοντας: «Σκεφτείτε, ότι κάθε φορά που προφυλάσσομαι από την ίωση, μένει μια κλίνη ελεύθερη στο Νοσοκομείο, ώστε να εξυπηρετηθεί κάποιος συνάνθρωπός μου, που το έχει ανάγκη».

•  Σεβασμιώτατε, Ευλογείτε. Για μια ακόμη φορά, ένα Πάσχα διαφορετικό, ξένο ως προς τα καθιερωμένα, καλούμαστε να γιορτάσουμε φέτος. Μέτρα, περιορισμοί, αντιδράσεις, είναι καθημερινότητα για όλους μας. Ποια είναι τα μηνύματα που σας στέλνει ο κόσμος;
«Ο Θεός να σας ευλογεί. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες της εφημερίδας σας. Πράγματι, η πανδημία, που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα, επηρεάζει και τον τρόπο εορτασμού των Μεγάλων Ημερών του Πάσχα. Ο κόσμος ανησυχεί εάν αυτός ο εορτασμός είναι σύμφωνος με τα παραδεδομένα της πίστεώς μας. Όμως, θα ήθελα να δώσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας, δανεισμένο από τον Απόστολο Παύλο, ο οποίος λέγει «τοις αγαπώσι τον Θεόν πάντα συνεργεί εις αγαθόν». Δηλαδή, για όσους αγαπούν τον Θεό τα πάντα, είτε δυσάρεστα, είτε ευχάριστα, συμβάλλουν στο αγαθό. Το Πάσχα λοιπόν, λόγω της πανδημίας θα εορτασθεί με έναν τρόπο ξένο προς τα καθιερωμένα, αλλά όχι ξένο προς την πίστη μας. Εάν, τηρώντας τα μέτρα των ειδικών, βοηθήσουμε στον κοινό αγώνα για αντιμετώπιση της θανατηφόρου ιώσεως, ο εορτασμός του Πάσχα θα είναι ουσιαστικότερος και πνευματικότερος, διότι θα είμαστε συνοδοιπόροι του Ιησού, ο Οποίος για να σώσει τον κόσμο σταυρώθηκε και δια της σταυρώσεως χάρισε στον κόσμο την νίκη κατά του θανάτου, την Ανάσταση».

•  Παρά τα περιοριστικά μέτρα, είμαστε κάπως «μέσα» στους ναούς, χάρη στο διαδίκτυο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Φέτος βέβαια λίγοι περισσότεροι. Ποιο είναι το αίσθημα, όμως, για εσάς που τελείτε τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής μέσα σε άδειες ή με ελάχιστους πιστούς, εκκλησίες;
«Η ελάττωση του κόσμου από τους Ναούς, λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν είναι κάτι ευχάριστο. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι κάθε φορά, που τελούμε Ιερές Ακολουθίες στους Ναούς, προσευχόμαστε και «υπέρ των δι’ ευλόγους αιτίας απολειφθέντων αδελφών ημών». Δηλαδή, προσευχόμαστε για τους πιστούς που απουσιάζουν δικαιολογημένα από τον Ναό. Διότι, είναι άλλο να μπορώ να πάω στην Εκκλησία και να μην θέλω και είναι άλλο να θέλω να πάω στην Εκκλησία και να μην μπορώ».

•  Όταν λήξει ο περιορισμός και μπορούμε να επιστρέψουμε στην όποια κανονικότητα διαμορφωθεί, θεωρείτε πως η Εκκλησία θα είναι ενισχυμένη, όσον αφορά στην ανταπόκριση και την προσέλευση του κόσμου;
«Για την Ευαγγελική διδασκαλία το προέχον είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Ο Ιησούς Χριστός αναφέρει ότι «στενή η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η απάγουσα εις την ζωήν και ολίγοι εισί οι ευρίσκοντες αυτήν». Δηλαδή, ο δρόμος για τον παράδεισο είναι επίπονος και η πόρτα είναι στενή γι’ αυτό είναι λίγοι οι εισερχόμενοι. Πιστεύω ότι και μετά το πέρας της πανδημίας εκτός από τους κλητούς (καλεσμένους) θα υπάρχουν και οι εκλεκτοί, που θα αγαπούν τον αγωνοθέτη και συναγωνιστή Εσταυρωμένο Ιησού Χριστό, που θα αγαπούν τον ανιδιοτελή αυτοθυσιαστικό αγώνα».

•  Η Ανάσταση του Θεανθρώπου θα εορταστεί με περιορισμούς και φέτος, αλλά τουλάχιστον σε καλύτερες συνθήκες με πέρυσι. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε, Σεβασμιώτατε, σε όλους τους πιστούς;
«Θα ήθελα να καλέσω τους πιστούς, να έλθουν στην Εκκλησία τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα, δοξάζοντας τον Θεό, που μας αξιώνει να εορτάσουμε σε καλύτερες από την προηγούμενη χρονιά συνθήκες και να προσευχηθούμε ώστε σύντομα η πανδημία να είναι παρελθόν. Επίσης, παρακαλώ η συμμετοχή μας στις Ακολουθίες του Πάσχα, να γίνει τηρώντας όλα τα μέτρα που συστήνουν οι ιατροί, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μην γίνουμε αφορμή μεταδόσεως της ασθένειας σε συνανθρώπους μας. Σκεφτείτε, ότι κάθε φορά που προφυλάσσομαι από την ίωση, μένει μια κλίνη ελεύθερη στο Νοσοκομείο, ώστε να εξυπηρετηθεί κάποιος συνάνθρωπός μου, που το έχει ανάγκη».

•  Για την Εκκλησία το Πάσχα και η Ανάσταση τι συνιστά και πως αυτό το μήνυμα μπορεί να το κατανοήσει ο σύγχρονος άνθρωπος που ο λογισμός, οι ανησυχίες του, η αγωνία του για επιβίωση τον απομακρύνουν από μια πιο πνευματική ζωή;
«Το Πάσχα και η Ανάσταση του Ιησού είναι τρόπος ζωής. Όπως ο Σταυρός ταυτίζεται με την Ανάσταση έτσι και ο αυτοθυσιαστικός αγώνας ταυτίζεται με την αληθινή ζωή. Και η αληθινή ζωή υπερβαίνει την απλή επιβίωση. Η επιβίωση αφορά τα έμβια όντα. Η αληθινή ζωή, με πληρότητα, αφορά μόνο το ανθρώπινο πρόσωπο, που δεν είναι απλά ένα έμβιο ον, ανάμεσα στα υπόλοιπα, αλλά έχει πλαστεί κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού. Στην Αποκάλυψη του Ιωάννου διαβάζουμε: «όνομα έχεις ότι ζεις και νεκρός ει». Δηλαδή, συχνά, ενώ επιβιώνουμε βιολογικά πάνω στην γη, έχουμε εσωτερικά γεύση θανάτου. Αντίστροφα, οι Άγιοι της Εκκλησίας, παρ’ ότι έχουν πεθάνει βιολογικά, παραμένουν ζωντανοί και τους απευθύνουμε προσευχόμενοι αιτήματα και ακούν αυτά που τους λέμε και μας βοηθούν σε όσα τους ζητήσαμε θεραπεύοντας τις ανάγκες μας. Άρα, ο θάνατος για τους ανθρώπους του Θεού δεν υπάρχει. Ο Θεός και η αγάπη είναι πιο δυνατοί από τον θάνατο».

•  Η Εκκλησία, ακόμη και μέσα από αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, πως μπορεί να σταθεί δίπλα στον δοκιμαζόμενο πολίτη;
«Όταν ανιδιοτελώς θυσιάζομαι για τον συνάνθρωπό μου, που είναι εικόνα Θεού, εκείνη την ώρα συμβάλλω στην σωτηρία του κόσμου. Η Εκκλησία θεωρεί ότι ο κόσμος δεν σώζεται με σχέδια επί χάρτου. Ο κόσμος σώζεται όταν ο καθένας μας υπερβεί το εγώ του και αγωνιστεί αυτοθυσιαστικά για την δόξα του Θεού και την υπηρεσία του κάθε συνανθρώπου. Εκείνη την ώρα, της αυτοθυσιαστικής αγάπης, πεθαίνει το εγώ μου και μέσα μου ανασταίνεται ο κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού άνθρωπος. Αποκτώ πληρότητα ζωής, αληθινή, αιώνια ζωή. Πλέον έχω νικήσει τον θάνατο. Καλή Ανάσταση. Χρόνια πολλά με υγεία και χαρά. Ο Θεός να σας ευλογεί».