in

Η Άρση της Πατέντας των εμβολίων και ο ΣΥΡΙΖΑ


Πρόσφατα σε μια ιστορική παρέμβαση ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπαίντεν, ανακοίνωσε ότι η Αμερική τάσσεται υπέρ του αιτήματος για την άρση της πατέντας στα εμβόλια για την covid-19.

Μια κίνηση που ομολογουμένως βοήθησε αισθητά την διεθνοποίηση του αιτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού όλου του πλανήτη και πίεσε τις τέσσερις πολυεθνικές εταιρείες που έχουν σήμερα τα δικαιώματα των εμβολίων.

Όταν ο Μπαίντεν είχε κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών και βρισκόταν στην προεκλογική περίοδο δέχονταν «ασφυκτικές πιέσεις» από τις φαρμακευτικές εταιρίες- κολοσσούς να κάνει πίσω στο αίτημα για τις πατέντες . Φαίνεται ότι τώρα η απόφαση αυτή «ωρίμασε» και πλέον οι ΗΠΑ εντάσσονται σ’ ένα κατάλογο εκατό χωρών που ζητούν να προχωρήσει η παραγωγή Γενόσημων εμβολίων ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να προχωρήσει ο εμβολιασμός.

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τα θύματα της covid στην Ινδία, της τρίτης μεγαλύτερης χώρας σε πληθυσμό στον πλανήτη, αποδεικνύουν ότι η μόνη λύση απέναντι στην ασθένεια που μαστίζει τις κοινωνίες είναι ο εμβολιασμός. Οι μεγάλες οικονομικές ανισότητες μεταξύ χωρών της Ασίας, της Αφρικής από τη μια και της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από την άλλη έχουν αντίκτυπο και στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση που διανύουμε . Μάλιστα το τελευταίο καιρό σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες που ο εμβολιασμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα αυτό που παρατηρείται είναι να «ξεπηδούν» μεταλλάξεις της covid, οι οποίες μπορεί να πλήξουν και τον πληθυσμό της Δύσης.

Αυτό αποδεικνύει στην πράξη ότι το αίτημα για άρση της πατέντας των εμβολίων έχει καθυστερήσει αισθητά και ότι πλέον η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της επιστημονικής κοινότητας σε παγκόσμια κλίμακα είναι επιβεβλημένη και πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να δούμε στο μέλλον μεταλλάξεις του ιού οι οποίες να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα υπάρχοντα εμβόλια σε σημαντικό επίπεδο και να χρειαστούν νέα σκευάσματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, είχαν προβάλλει από καιρό ως αναγκαίο η Ελλάδα να συμμετέχει στην καμπάνια διεθνοποίησης του αιτήματος για την άρση της πατέντας , κάτι άλλωστε που συζητήθηκε και στο δημόσιο διάλογο της χώρας μας. Μάλιστα πέρα από τη «μεταφορά» του αιτήματος στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τόσο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, το θέμα τέθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό και στην Εθνική Αντιπροσωπεία στην συζήτηση που είχε διεξαχθεί για την πανδημία.

Η θέση της Κυβέρνησης τότε μέσω του ίδιου του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ως απάντηση προς τον Αλέξη Τσίπρα είχε χαρακτήρα «ειρωνικό» σε εκείνη την συνεδρίαση της Βουλής, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Πρόεδρος της Κυβερνήσης δήλωσε.. «ότι αυτό που θα μας ζητήσετε σε λίγο θα είναι να κρατικοποιήσουμε την Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο…».

Φαίνεται ότι οι «ειρωνείες» δεν βοήθησαν αλλά γύρισαν μπούμερανγκ στην Κυβέρνηση διότι πλέον και μια παγκόσμια υπερδύναμη τάσσεται υπέρ του εν λόγω αιτήματος και μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται προβλήματα στην επικοινωνιακή εικόνα της ΝΔ. Άλλωστε οι ΗΠΑ είναι μια υπερδύναμη και διαχρονικός σύμμαχος της Ελλάδας και της σημερινής Κυβέρνησης.

Προφανώς λοιπόν ο Μπάιντεν δεν «άκουσε» ή δεν εμπνεύστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, παρ’ όλα αυτά υπάρχει η «λογική» δικαίωση στην «Κουμουνδούρου» και μετά από αυτή την στάση των ΗΠΑ αναφορικά με την πάγια θέση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Το σημαντικότερο όμως αυτή την στιγμή είναι η άρση της πατέντας να προχωρήσει με ραγδαίους ρυθμούς προς όφελος όλης της ανθρωπότητας.