Οι βασικοί άξονες των προτάσεων Χατζηδάκη:
α) Επιβάλλει 10 ώρες δουλειά την ημέρα… Θα ρυθμίζεται «ευέλικτα» το ωράριο ώστε όταν έχει δουλειά να δουλεύουμε και με τον «νόμο» δέκα ώρες την ημέρα και να «γυρνάνε» τις πρόσθετες ώρες πίσω όταν… «δεν έχει δουλειά»…
β) Αυξάνονται οι ώρες της υπερωρίας σε 150 για όλους τους κλάδους, ενώ παράλληλα με το παραπάνω (10ωρο) καταργείται πλήρως η πληρωμή τους.
γ) Χτυπάει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καθώς η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» θα επιδιώκεται να γίνεται με ατομικές συμβάσεις εργασίας.
δ) Κάνει νέα βήματα στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Μετά την μάχη για το άνοιγμα του εμπορίου τις Κυριακές τώρα επεκτείνουν την δουλειά τα ΣΚ και σε νέους κλάδους (πληροφορική, data centers, αποθήκες και logistics, έτοιμο σκυρόδεμα κλπ)
ε) Χτυπιέται βάναυσα και με πολλούς τρόπους η δυνατότητα οργάνωσης και αντίστασης και καταργείται το δικαίωμα στην απεργία. Το νομοσχέδιο εισάγει υποχρεωτικά τις «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες» για τα σοβαρά ζητήματα του σωματείου και για την κήρυξη απεργίας φακελώνοντας τους εργαζόμενους. Δημιουργεί έναν νόμιμο απεργοσπαστικό μηχανισμό καθώς υποχρεώνει τα συνδικάτα να καθορίζουν «προσωπικό ασφαλείας» που πρακτικά κάνουν την απεργία άχρηστη.
Στην πρωτοφανή αυτή επίθεση η ΓΣΕΕ έσπασε το απεργιακό μέτωπο που είχε οικοδομηθεί στις 6 Μάη με αποφάσεις για απεργία στις 3 Ιούνη. Δυστυχώς η ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ ακολούθησαν την πρόταση διάλυσης και αποκλιμάκωσης της ΓΣΕΕ για αναβολή της απεργίας στις 10/6. Η διαφωνία μας αυτή δεν πρέπει να μπει εμπόδιο στη κλιμάκωση του αγώνα μετά τις 10/6 σε πλήρη αντίθεση και διαχωρισμό από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ. (οι απεργίες στις 26 Νοέμβρη 2020 και 6 Μάη 2021 άνοιξαν μια ρωγμή που διαμόρφωσε όρους για μια ανώτερη κοινή δράση πρωτοβάθμιων σωματείων . Η ρωγμή αυτή δεν πρέπει να κλείσει).
Συναδέλφισσες ,οι , άνεργες και άνεργοι
Η πανδημία έφερε και την απομυθοποίηση μιας σειράς από ιδεολογήματα που διχάζουν τις κοινωνίες σε όφελος αυτών που έχουν την εξουσία.. Έγινε πιο φανερό ότι δεν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον όσο ο νόμος του κέρδους καταστρέφει τη φύση. Όσο ο τρόπος παραγωγής υποταγής των πάντων στο «καλό της αγοράς» αντιμετωπίζει τους ανθρώπους σαν αναλώσιμους και τη φύση ως πεδίο καταλήστευσης πρώτων υλών και επέκτασης της κερδοφορίας. Όσο οι κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης θα δίνουν προτεραιότητα π.χ. στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη πληρωμή του χρέους αντί για τη δημόσια υγεία, στη σωτηρία των επιχειρήσεων και των κερδών και όχι των ανθρώπων και των δημόσιων αγαθών.
Απαιτούμε:
5ήμερο – 6ωρο- 30ώρο σταθερό. Όχι στην «ευέλικτη απασχόληση». Όχι στην ζωή λάστιχο! Καμιά δουλειά τη Κυριακή για όλους τους κλάδους. Σταθερή και ασφαλισμένη δουλειά για όλους. Όχι στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Πλήρης επαναφορά της ισχύος των ΣΣΕ, κατάργηση όλου του αντεργατικού μνημονιακού πλαισίου. Βασικού μισθού στα προμνημονιακά επίπεδα, πλήρης επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων. Καμιά κυβερνητική/κρατική παρέμβαση στα σωματεία. Όχι στον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους.
Καλούμε τα μέλη μας ,τους γεωτεχνικούς ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους συναδέλφους μας στο δημόσιο τους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους και τους άνεργους να βγούνε στις 10 Ιούνη στους δρόμους ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη σε πλήρη ανεξαρτησία από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό . Καλούμε τα υπόλοιπα σωματεία γεωπόνων ιδιωτικών υπαλλήλων , τη ΠΟΣΓ αλλά και όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των γεωτεχνικών να σηκώσουν το ανάστημα τους ενάντια στη διάλυση του ελεύθερου χρόνου στην υποταγή της ζωής μας στο κέρδος.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας
το διοικητικό συμβούλιο