Το σενάριο των πρόωρων εκλογών αρχίζει και κερδίζει πάλι έδαφος στο Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με την έντονη υπερπροβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και του Ελληνικού Σχεδίου επ΄αυτού σε συνδυασμό με τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.
Παρά το γεγονός ότι από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ξορκίζουν επισήμως τις εκλογές και επιμένουν στη θεωρία περί εξάντλησης της τετραετίας, εντούτοις όμως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει στην κίνηση στις αρχές του φθινοπώρου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη που έχουν γνώση του παρασκηνίου και των συζητήσεων στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, αν και μεταδίδεται προς τα ΜΜΕ ότι έρχεται η ώρα του ανασχηματισμού, αυτή την περίοδο υπάρχει ισχυρή τάση στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου που υπερασπίζεται το εκλογικό σενάριο.
Όλοι, από τον Κυρ. Μητσοτάκη έως τον τελευταίο κυβερνητικό παράγοντα αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα βρεθεί αντιμέτωπη με έντονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν έκρηξη, ενώ ήδη το μέτωπο είναι ανοικτό στα εργασιακά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης γνωρίζοντας την κατάσταση της οικονομίας ήδη «φλερτάρει» με την ιδέα της πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Γι’ αυτό και οι διαρροές για ανασχηματισμό είναι περισσότερο να θολώσουν τα νερά για τις πραγματικές προθέσεις του, αν και οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, στην περίπτωση που δεν θα προχωρήσει σε εκλογές, είναι μονόδρομος.
Ο Πρωθυπουργός ξέρει –και αυτό το λένε κεντρικοί υπουργοί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους- ότι όσο περνάει ο καιρός τα προβλήματα διογκώνονται και κατ’ αντιστοιχία περιορίζεται η ευχέρεια της κυβέρνησής να τα αντιμετωπίσει.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχοντας ακόμα ψηλή δημοτικότητα και με τη ΝΔ να υπερτερεί του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφιο ποσοστό, αν και η διαφορά αρχίζει να μειώνεται, εξετάζει να κάνει την εκλογική κίνηση σε μια λογική εκμετάλλευσης και της συγκυρίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη ξεκίνησαν και οι περιοδείες του Πρωθυπουργού και το αφήγημα περί επιστροφής στην κανονικότητα, αν και υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα σε πολλές ζώνες. Ακόμα και το πάγωμα της ίδρυσης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και η μετάθεση των όποιων κινήσεων για το φθινόπωρο εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για εκλογές.
Το επιχείρημα όσων προκρίνουν τις εκλογές, μεταξύ αυτών και κορυφαίοι υπουργοί, είναι ότι πριν αρχίσει να εμφανίζει η κυβέρνηση σημαντικές ρωγμές στις δημοσκοπήσεις, πρέπει ο Κυρ. Μητσοτάκης να κάνει την κίνηση και να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το κλίμα. Μάλιστα θεωρούν ότι θα πρέπει να κάνει και διπλές εκλογές, ώστε να κάψει και την απλή αναλογική και να αναβαπτιστεί με νέα εντολή διακυβέρνησης.
Αυτή η κίνηση θεωρούν ότι θα του εξασφαλίσει μια ακόμα εκλογική νίκη που σημαίνει πρακτικά ότι του δίνει μια ακόμα τετραετία και άρα οδεύει προς υλοποίηση το σενάριο 2+4, αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως θα εξαντλήσει την τετραετία.
Επίσης, οι πιο σκληροί του εισηγούνται πως εάν πάει σε εκλογές και με δεδομένη τη νίκη του θα δημιουργούσε πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς θα ήταν η τέταρτη συνεχόμενη ήττα που θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση έχει τελειώσει και ο Κυρ. Μητσοτάκης, λένε οι γνωρίζοντες τα όσα συζητούνται στο κυβερνητικό παρασκήνιο, θέλει να προλάβει αυτό το κλίμα να καταγραφεί στις μετρήσεις. Ήδη, η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και η έναρξη και πάλι των πλειστηριασμών (σ.σ. ήδη έχουν προγραμματιστεί 600 για τις επόμενες ημέρες) δημιουργεί κλίμα έντασης.
Οι θιασώτες του σεναρίου των πρόωρων εκλογών θεωρούν πως η οικονομία θα αποτελέσει τον βασικό παράγοντα που θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Ήδη, από το Μέγαρο Μαξίμου παίζουν επικοινωνιακά με το αφήγημα των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την υπόσχεση μιας νέας αρχής.
Εν μέσω όλων αυτών των επιχειρημάτων, στοιχείων, δεδομένων και πληροφοριών, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ως πιθανή κίνηση τον εκλογικό αιφνιδιασμό.