Πριν από λίγες ημέρες, μαζί με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο. Μέσα από το νέο σχέδιο νόμου επιταχύνουμε την κτηματογράφηση, απλοποιούμε και ψηφιοποιούμε τις σχετικές διεργασίες και αναδιοργανώνουμε τον φορέα του κτηματολογίου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης πριν από την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών αντιρρήσεων Υποθέσεων Κτηματογράφησης. Επιπλέον, όλες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις επί της αίτησης θα κατατίθενται στις προβλεπόμενες προθεσμίες και θα εκδικάζονται ψηφιακά. Για πρώτη φορά, στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου θα αναγράφονται οι εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα (αιτήσεις διόρθωσης και οι αντίθετες απόψεις).
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 98% των ακινήτων μιας περιοχής θα μπορούσαν να καταχωρηθούν στο Κτηματολόγιο μετά την ανάρτηση χωρίς να απαιτούνται άλλες διαδικασίες. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο πρέπει να έχουν εκδικαστεί όλες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις. Δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί το 100% των δικαιωμάτων. Με το νέο πλαίσιο διασφαλίζονται πλήρως όλα τα δικαιώματα (και το 98% και το 2%). Για το 2% που θεωρούν ότι θίγονται με βάση τα στοιχεία της ανάρτησης, σημειώνονται οι αιτήσεις διόρθωσης και γίνονται γνωστές σε όλους.
Επιπλέον, ορίζεται το θεσμικό πλαίσιο του Ηλεκτρονικού Φάκελου Μεταβίβασης Ακινήτου, απλοποιόντας σημαντικά όλα τα στάδια. Η διαδικασία θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά στο γραφείο του συμβολαιογράφου.
Περισσότερα από 17 πιστοποιητικά, τα οποία μέχρι σήμερα αναζητούνται σε έντυπη μορφή από μια σειρά υπηρεσιών, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου ψηφιοποιούνται, και θα συλλέγονται ηλεκτρονικά, μέσα από ένα εκτεταμένο πλαίσιο διαλειτουργικοτήτων μεταξύ διαφόρων μητρώων.
Ο νέος νόμος έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά δράσεων που μας φέρνουν ολοένα και πιο κοντά στην πολυπόθητη ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Έχουμε εντάξει πολλές περιοχές, ενώ το επόμενο διάστημα θα προστίθενται συνεχώς νέες, κάτι που επισφραγίζεται μέσα από τη λειτουργία νέων κτηματολογικών γραφείων ανά την επικράτεια. Ήδη ξεκίνησαν τη λειτουργία τους νέα κτηματολογικά γραφεία στην Πάτρα, την Καλαμάτα, την Ηλιούπολη, την Καλλιθέα και τη Μυτιλήνη. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν τα εγκαίνια των νέων κτηματολογικών γραφείων Τρικάλων, Άμφισσας και Θεσσαλονίκης.
Εισάγοντας πολλές ψηφιακές υπηρεσίες, έχουμε επιτύχει μια μικρή επανάσταση. Η Ελλάδα, αποκτά ένα σύγχρονο Κτηματολόγιο, ένα αναπτυξιακό εργαλείο. Ένα έργο που αποτελούσε αρνητικό «σύμβολο» της ελληνικής γραφειοκρατίας, εκσυγχρονίζεται και ολοκληρώνεται συμβολίζοντας μια νέα εποχή για την πατρίδα μας.