Ο Κώστας Μπάρκας στην ομιλία του για το εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή: Ντρέπεστε με αυτά που νομοθετείτε και κρύβεστε, γιατί άλλα υποσχεθήκατε στον ελληνικό λαό
Λυπάμαι πολύ, λυπάμαι πολύ, κύριοι συνάδελφοι, για το γεγονός ότι το επίπεδο συζήτησης για το σημερινό νομοσχέδιο, ένα άκρως σημαντικό νομοσχέδιο για την πλειοψηφία των εργαζομένων στην χώρα, τυγχάνει τέτοιου είδους τοποθετήσεων από Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου χαρακτηρίζουν συνδικαλιστές με τον τρόπο που χαρακτηρίζει, διαφωνείς ή συμφωνείς, τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί, κατά την άποψή μου, δεν συνάδουν στο επίπεδο της ελληνικής Βουλής.
Σήμερα λοιπόν έχει εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής ένα νομοσχέδιο από έναν Υπουργό, ο οποίος Υπουργός, το είπα και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Χατζηδάκης, λείπει πάλι τώρα, είναι αυτός ο οποίος είχε εισαγάγει τη θεωρία της Νέας Δημοκρατίας το 2017, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανταλλάξει τις συντάξεις με το Μακεδονικό. Επειδή λοιπόν ανήκει πλέον στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και φαντάζομαι ότι έχει τη δυνατότητα να ψάξει να δει τι είχε συζητηθεί τότε μεταξύ της αρμόδιας υπουργού ή του Υπουργείου για τις συντάξεις και του Υπουργείου Εξωτερικών για το Μακεδονικό και επειδή φαντάζομαι ότι και εσείς πλέον συμφωνείτε, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με την ονομασία της Βορείου Μακεδονίας, αν και ορισμένοι το θεωρείτε ακόμα κακό να το χρησιμοποιείτε, αλλά τελοσπάντων θα έρθετε να το ψηφίστε στη Βουλή, ήθελα λοιπόν να ρωτήσω. Είπε ψέματα τότε ο κ. Χατζηδάκης, ότι ανταλλάξαμε με τις συντάξεις με το όνομα της γειτονικής χώρας, της Βορείου Μακεδονίας ή είναι αλήθεια; Κι αν είναι αλήθεια, μπορεί να μας φέρει τις αποδείξεις; Γιατί αν δεν μπορεί να το αποδείξει, λέει ψέματα. Είναι ένας Υπουργός ψεύτης. Και άρα όλη η αναφορά του στο εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων έτσι όπως τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, έτσι όπως αυτά έχουν διεκδικηθεί πολλά χρόνια τώρα, ακόμα και μέσα από την απώλεια ζωών εργαζομένων σε όλον τον κόσμο, δεν είναι απλά παραπλανητικός, όπως ο τίτλος του εν λόγω νομοσχεδίου. Είναι έξω και πέρα από την όποια φαντασία.
Εγώ καταλαβαίνω ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έρχεται από άλλον πολιτικό χώρο, σας έχει επηρεάσει και δεν διαβάζετε το νομοσχέδιο. Οφείλετε, όμως, ορισμένα πράγματα να τα γνωρίζετε και να μην δημιουργείτε τη δική σας φαντασία όσον αφορά άρθρα του εν λόγω νομοσχεδίου. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχει επηρεαστεί από τον κ. Χρυσοχοΐδη και συνεχώς πέφτει σε λάθη, αναλήθειες, ασυναρτησίες. Λέτε ασυναρτησίες για το εν λόγω νομοσχέδιο. Ταυτίζετε μια ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία έχει να κάνει με τη διευθέτηση παραπάνω δικαιωμάτων των εργαζομένων και δη των νέων γονέων, με το νομοσχέδιο. Λέτε ασύστολα ψέματα όσον αφορά τη συγκεκριμένη Οδηγία.
Έρχεστε λοιπόν και λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Μα εσείς το κάνετε σε ατομικό επίπεδο. Κανείς δεν έχει πει ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν υπήρχε στο Σύνταγμα και στους Νόμους, όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κανείς δεν το έχει πει αυτό. Αυτό που εμείς λέμε, η σοβαρότατη διαφορά μεταξύ των δύο νομοθετημάτων και των δύο άρθρων έχει να κάνει με το ότι είναι άλλο πράγμα να συζητά ο εργαζόμενος με τον εργοδότη κι είναι άλλο πράγμα να συζητά το σωματείο. Διότι βεβαίως εσείς είστε με τη μεριά των εργοδοτών και προφανώς σε μια τέτοια συζήτηση τους εργοδότες υπερασπίζεστε, αλλά εμείς σας λέμε και αποδεικνύεται από την πραγματικότητα, ότι όταν συζητά ο εργοδότης με τον εργαζόμενο ουδεμία τύχη νίκης έχει ο εργαζόμενος στη συζήτηση αυτή.
Έρχεστε και κάνετε αναφορά σε ένα πρόστιμο που έβαλε η Κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ. Βρούτσης, για τα 10.500 ευρώ όσον αφορά την αλλαγή των ωραρίων εργασίας κ.λπ. και μια σειρά αλλαγών, αλλά θα ήθελα να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή, η οποία επέβαλε 1,5 εκατομμύριο ευρώ πρόστιμο στην Τράπεζα Πειραιώς για υπερωρίες τις οποίες έκαναν οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς χωρίς αυτές να αμείβονται.
Το έκανε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και ο τότε Γενικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και μετέπειτα Υφυπουργός, ο Νάσος Ηλιόπουλος, τον οποίο είχα την τύχη να διαδεχθώ στο Υπουργείο. Η Τράπεζα Πειραιώς πλήρωσε 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Τι κάναμε εμείς στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας; Τους πεντακόσιους εργαζόμενους στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, αριθμό που παραλάβαμε επί δικής σας θητείας, επί θητείας Νέας Δημοκρατίας, τους φθάσαμε στους χίλιους και είχαμε κάνει διαγωνισμό για την πρόσληψη περαιτέρω χιλίων εργαζομένων στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, έτσι ώστε να αυξηθούν η ασφάλεια των εργαζομένων και οι τρόποι ελέγχου.
Τι κάνετε εσείς; Το κάνετε μια ΜΚΟ, μια ανώνυμη εταιρεία. Γιατί; Μα, είναι απλός ο λόγος. Όταν οι εργαζόμενοι θα έρχονται στο Υπουργείο Εργασίας, να ζητάνε το λόγο από τον Υπουργό και να του λένε «αμάν, Υπουργέ μου, εδώ δουλεύουμε παραπάνω, δεκάωρο, δωδεκάωρο» -όπως τώρα νομοθετείτε- «βοήθησέ μας», εκείνος θα λέει «όχι σε εμένα, παιδιά, θα πηγαίνετε στην ανεξάρτητη αρχή». Σε ποια ανεξάρτητη αρχή; Σε αυτήν στην οποία βάζετε επικεφαλής μέσα από τους «άριστους», από αυτή τη δεξαμενή δεξιών που έχετε δημιουργήσει.
Εδώ λοιπόν έχουμε το τελειωτικό χτύπημα στους εργαζόμενους. Νομοθετείτε τη δεκάωρη εργασία, την αύξηση των υπερωριών, χωρίς να αμείβονται οι εργαζόμενοι και προσπαθείτε όλο αυτό το πράγμα να το κρύψετε μέσα από πέντε ενδεχόμενες αλλαγές καλές, τις οποίες φέρνετε στο νομοσχέδιο αυτό.
Γιατί το κάνετε αυτό; Για έναν πολύ απλό λόγο. Διότι ντρέπεστε. Διότι αυτά που τοποθετείτε σήμερα δεν τα είπατε στον ελληνικό λαό. Ίσα ίσα που εσείς είχατε υποσχεθεί περισσότερες δουλειές και καλύτερα αμειβόμενες. Κάνετε πράξη τον αντίποδα όλων αυτών και επιτίθεσθε λυσσαλέα στους εργαζόμενους και στις εργαζόμενες της χώρας.
Σας καλώ λοιπόν να διαβάζετε, γιατί είστε αδιάβαστοι. Σας καλώ να μάθετε τι περιέχει το νομοσχέδιο αυτό, να μην κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας και να αποσύρετε το νομοσχέδιο αυτό. Είναι η μόνη επιλογή που μπορείτε να κάνετε, για να υπερασπιστείτε τη χώρα.