Να αλλάξει, όσο πιο γρήγορα γίνεται, το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία και στην οικονομία θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και προς αυτή την κατεύθυνση δίνει ιδιαίτερο βάρος και στο Ελληνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Πρωθυπουργός, παρά την φθορά που καταγράφεται για την κυβέρνησή του και η οποία δεν είναι αμελητέα, θα προσπαθήσει να κάνει φυγή προς τα εμπρός με μια σειρά κινήσεων και μένει να φανεί εάν και πως αυτές θα αποδώσουν.
Ήδη, στην συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star μίλησε και για τις κυβερνητικές ευθύνες, υποστηρίζοντας ότι αναλαμβάνει απόλυτα «μερίδιο ευθύνης» που αναλογεί στην κυβέρνηση ως προς την εικόνα σύγχυσης και το μήνυμα που μεταδίδεται προς την κοινωνία.
Στον «οδικό χάρτη» που έχει χαραχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου δίνεται μεγάλη βαρύτητα στο σχέδιο «Ελευθερία» του εμβολιασμού, καθώς από την αριθμό των εμβολίων που θα γίνουν εξαρτώνται πολλά ως προς το τι τοπίο θα υπάρξει την επόμενη μέρα στην οικονομία και στην κοινωνία.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν παραγνωρίζουν όμως ότι το παρατεταμένο lockdown έχει αρχίσει να ρίχνει τη σκιά του και στο πολιτικό σκηνικό με την κόπωση των πολιτών να αποτυπώνεται σταδιακά στις δημοσκοπήσεις.
Το κρίσιμο πεδίο είναι η οικονομία και προς αυτή την κατεύθυνση ο Πρωθυπουργός έκανε την πρόβλεψη πως «δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά», διότι αυτό «αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας», αν και παρέπεμψε ωστόσο στο τέλος του έτους.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης για να υπάρξει μεταβολή του κλίματος εστιάζει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και στα περίπου 4 δισ. φέτος –και 5,3 δισ. το 2022– από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Εξάλλου, «κλειστή οικονομία» δεν μπορεί να υπάρξει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα, καθώς το κόστος στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι δυσβάστακτο, με το υπουργείο Οικονομικών να διαθέτει στη συγκεκριμένη κατεύθυνση κονδύλια ύψους 14 δισ. ευρώ, σχεδόν τα διπλάσια από ό,τι προέβλεπε αρχικά ο φετινός προϋπολογισμός.
Στις συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να καταγράφει φθορά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την καρπώνεται και μπορεί με στοχευμένες κινήσεις το επόμενο τρίμηνο με επικέντρωση στην μεσαία τάξη και στους νέους ώστε να απορροφηθούν οι «κραδασμοί» εξαιτίας του τρίτου κύματος της πανδημίας.
Yπ’ αυτή την έννοια τα εκλογικά σενάρια μπαίνουν στο συρτάρι και γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε για ακόμη μία φορά, και μάλιστα μετ’ επιτάσεως, το ζήτημα των πρόωρων εκλογών. «Έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας», τόνισε και πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του «παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαύει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού».
Το ενδιαφέρον είναι και η τεκμηρίωση του Πρωθυπουργού ως προς την απόφασή του για να εξαντληθεί η τετραετία: «Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Εβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορωνοϊό και την οικονομική κρίση. Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρας, ως κοινωνίας, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης».