Ο Ωρωπός είναι ένα από τα “κεφαλοχώρια” του Δήμου Πρέβεζας και διαχρονικά αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τον βλαβερό αμίαντο στα σπίτια πολλών κατοίκων του. Ένα πρόβλημα που δεν το δημιούργησαν οι κάτοικοι, αλλά η Πολιτεία όταν έκανε τις κατασκευές.
Η δημοτική αρχή προεκλογικά για ένα θέμα τόσο σοβαρό που χρονίζει, είχε δεσμευτεί για την οριστική επίλυση του ζητήματος. Έχει διαμορφώσει κάποιο σοβαρό πλάνο για την επίλυση του προβλήματος η απλά με επιφανειακές ενέργειες παραπλάνα τους κατοίκους;
Η “Ανάπτυξη Τώρα”, ως μία ανεξάρτητη δημοτική παράταξη στο Δήμο Πρέβεζας, δεν συνηθίζει να βάζει “κάτω από το χαλάκι” τα προβλήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία των κατοίκων του Δήμου. Δυστυχώς όμως το πράττει η δημοτική αρχή Πρέβεζας, που όσα υποσχόταν μπροστά στους κατοίκους, γρήγορα τα ξέχασε…
Η “Ανάπτυξη Τώρα”, προτείνει ένα πλάνο το οποίο θα πρέπει να βασίζεται στα παρακάτω βήματα:
*Ειδικό υπόμνημα στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Υγείας για το ζήτημα δημόσιας υγείας για το σύνολο των κατοίκων καθώς και την περιβαλλοντολογική επίπτωση που προκύπτει και σε Κοινό “μέτωπο” με την Περιφέρεια Ηπείρου και σε άμεση συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα στον Άγιο Νεκτάριο, κατάθεση κοινής τροπολογίας σε νομοσχέδιο από τους βουλευτές Πρέβεζας και Αχαΐας για ειδική εξαίρεση των δύο περιοχών κατατάσσοντας τις στο νομικό πλαίσιο δημόσιας διαχείρισης εκκαθάρισης αποβλήτων. Λύση του προβλήματος από την Πολιτεία, εξεύρεση ειδικού προγράμματος κρατικής χρηματοδότησης μιας και είναι ξεκάθαρο πως το πρόβλημα το δημιούργησε η Πολιτεία και όχι οι ιδιώτες οι οποίοι επωμίζονται τις συνέπειες για πολλά χρόνια ενώ ταυτόχρονα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο υπέρογκο κόστος αποξήλωσης. *Διερεύνηση δυνατότητος επίλυσης του ζητήματος βάσει της τροπολογίας η οποία μπορεί να προβλέπει μεταξύ άλλων:
Σε περίπτωση ρύπανσης γηπέδου ή οικοπέδου με επικίνδυνα απόβλητα λόγω φυσικής καταστροφής, συνεπεία της οποίας απαιτείται επείγουσα διαχείριση των αποβλήτων αυτών, λαμβάνονται από τις αρμόδιες αρχές τα αναγκαία μέτρα για την άμεση συλλογή και απομάκρυνση των αποβλήτων αυτών από ιδιωτικούς χώρους, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 1 έως και 5. Σε περίπτωση που τα υπόχρεα κατά την παρ. 2 πρόσωπα, υποβάλλουν αμελλητί και πάντως το αργότερο μέσα σε τρεις (3) μήνες από την επέλευση της καταστροφής, στην αρμόδια διεύθυνση περιβάλλοντος της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης, αίτηση για απομάκρυνση από την ιδιοκτησία τους, επικίνδυνων αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων και των αποβλήτων αμιάντου, η δαπάνη για τις εργασίες αποξήλωσης, απομάκρυνσης και μεταφοράς βαρύνει τον προϋπολογισμό του αρμόδιου υπουργείου. *Συγκρότηση από το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας ειδικής επιτροπής για το θέμα του αμιάντου στον Ωρωπό με συμμετοχή και συμβούλων της αντιπολίτευσης. Θα πρέπει επίσης να αναφερθούμε και στις αμιαντοκατασκευές που υπάρχουν στα ανενεργά στρατόπεδα στο Δήμο Πρέβεζας. Δυστυχώς εκεί η δημοτική αρχή για πολλοστή φορά έδειξε ολιγωρία και δεν ήρθε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να συμπεριληφθεί και η Πρέβεζα στο ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την αφαίρεση του αμιάντου από στρατόπεδα. Ευτυχώς στο δημοτικό στάδιο Πρέβεζας “Αθανασία Τσουμελέκα” υπήρχαν τα χρήματα του “Φιλόδημος ΙΙ”, ώστε να προχωρήσει η αντικατάσταση στη στέγη της κλειστής αίθουσας “Ντ. Σαγανάς”.
Οι λύσεις στην αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να περιμένουν.
Η “Ανάπτυξη Τώρα” πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του αμιάντου στον Ωρωπό. Χρειάζεται όμως συντονισμένη δράση!
Ας δείξει τα ελάχιστα αντανακλαστικά έστω και τώρα ο κ. Γεωργάκος…