in

Αναβλήθηκε η συζήτηση για τα πλωτά φωτοβολταϊκά στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων λόγω απουσιών

Όχι στην εγκατάστασή τους, αλλά και στην «προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού» από την «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή»

editor_image

Ρεπορτάζ της Σοφίας Αναγνωστάκη
• Δημοσιογράφου-μέλους της ΕΣΗΕΑ


Με πολλές απουσίες και μόλις 18 από τους 33 συμβούλους πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων της 5ης Ιουλίου 2021. Απόντες για προσωπικούς λόγους, μεταξύ άλλων, οι επικεφαλής των παρατάξεων «Δημοτική Αναγέννηση» Τζένη Ταπρατζή, «Γέφυρα στο Μέλλον» Γιάννης Παπαλέξης και «Λαϊκή Συσπείρωση» Στράτος Καλλώνης.

Ως εκ τούτου και με πρόταση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τράμπα, το πρώτο θέμα της Ημερησίας Διάταξης, που αφορούσε στην διατύπωση απόψεων για την επικείμενη εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πουρναρίου από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΑΕ, αναβλήθηκε για την αμέσως επόμενη συνεδρίαση, με τον δήμαρχο να λέει ότι “δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για ένα τόσο μεγάλο θέμα, που απασχολεί την τοπική κοινωνία, τη στιγμή που συζητάμε για την αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου” και την επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή» Λίτσα Κιτσαντά να δηλώνει την κάθετη αντίθεση της παράταξής της σε κάθε ενέργεια και διαδικασία δημιουργίας πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στην τεχνητή λίμνη.

Κάθετα αντίθετη στα πλωτά φωτοβολταϊκά η «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή»
Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση η παράταξη υπογραμμίζει ότι είναι τουλάχιστον αστείο, αν όχι προκλητικό, να σχεδιάζεται πίσω από την πλάτη των τοπικών κοινωνιών ένα έργο, που μόνο βλάβη θα προκαλέσει για τον τόπο, καθώς θα διαταράξει την λειτουργία του φράγματος και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Άρτας, το οικοσύστημα και την αισθητική του τοπίου, την στιγμή που οι πέριξ της λίμνης φορείς και κάτοικοι, συντονίζονται με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη, τη δημιουργία υποδομών, την διαφύλαξη του οικοσυστήματος και την ανάδειξη του κάλλους και της χρησιμότητας της λίμνης Πουρναρίου.

«Μόνο ζημιά θα είναι για τον τόπο μας το έργο αυτό, σε αντίθεση με την εταιρία που θα αποκομίσει μεγάλα κέρδη από την παραγωγή και πώληση της ηλιακής ενέργειας. Παράλληλα, πολλά είναι τα ερωτηματικά επιστημόνων και πολιτών, για τις συνέπειες στο μικροκλίμα της περιοχής μας από την δημιουργία ενός τέτοιου πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου, όπως για παράδειγμα η μείωση της εξάτμισης και της θερμοκρασίας του νερού, το μέγεθος της κάλυψης της επιφάνειας της λίμνης, αλλά και των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων του ποταμού Αράχθου και του κατά πόσο συμβαδίζει η λειτουργία των φωτοβολταϊκών με την αντιπλημμυρική προστασία των παρόχθιων περιοχών», υποστηρίζεται από την «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή».

Αξιοποίηση λίμνης Πουρναρίου

Ερώτημα για την πορεία της μελέτης αξιοποίησης της λίμνης Πουρναρίου έθεσε ο σύμβουλος της παράταξης «Δημοτική Αναγέννηση» Χρήστος Γιώτης για να λάβει την απάντηση από τον αντιδήμαρχο Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Γιώργο Πανέτα ότι έχουνε γίνει κάποιες συναντήσεις για το θέμα, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι δεν γίνονται οριστικές μελέτες, αλλά μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επέμβαση (ΟΧΕ) και ο Δήμος βρίσκεται στη φάση οριστικοποίησης των μέτρων –παρεμβάσεων, που θέλει να γίνουν. Ανέφερε μάλιστα, πως το ερχόμενο διάστημα θα γίνει και μια συζήτηση και με τους υπόλοιπους δήμους που εμπλέκονται, για να προτείνουν κι εκείνοι τις παρεμβάσεις που θέλουν να γίνουν στην δική τους επικράτεια. Υποσχέθηκε δε ότι θα ενημερώσει αναλυτικά στο επόμενο Συμβούλιο.

Κατασκευή αγωγού ύδρευσης με ΣΔΙΤ;
Ταυτόχρονα, η κα Κιτσαντά πρότεινε να συζητηθεί το γρηγορότερο δυνατό, στο Δημοτικό συμβούλιο, η προωθούμενη κατασκευή αγωγού ύδρευσης μήκους 90 χιλιομέτρων για την Ήπειρο- Αιτωλ/νια- Λευκάδα, με ΣΔΙΤ, που επιδιώκεται από την κυβέρνηση, καθώς η παράταξή της θεωρεί ότι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του δικτύου ύδρευσης και κατ’ επέκταση του νερού. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε οποιαδήποτε διαδικασία Ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης ή του δικτύου μεταφοράς του νερού, γιατί ακόμα κι έτσι πιθανόν προωθούν πλαγίως την ιδιωτικοποίηση», ανέφερε, τονίζοντας ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και ζήτησε ενημέρωση από τον Δήμαρχο.

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης απάντησε πως πρόκειται για σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών, για την υλοποίηση του έργου της εγκατάστασης αγωγού ύδρευσης μέχρι την Λευκάδα την Πρέβεζα και την Άρτα, προϋπ. 110 εκατ. Ευρώ, με ΣΔΙΤ. Όπως είπε, ο κανονισμός λειτουργίας του δικτύου συζητιέται εδώ και δύο χρόνια και θεωρεί ότι το θέμα έχει δρομολογεί και προχωράει, ωστόσο πρότεινε να έρθει το θέμα σε επόμενο ΔΣ για να ληφθεί απόφαση, εφόσον αναζητηθούν περισσότερα στοιχεία. «Μια αντιπρόταση θα ήταν να μην γίνει το έργο με ΣΔΙΤ, αλλά να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης ως δημόσιο έργο, αφού υπάρχει ώριμη μελέτη από το Υποδομών, διότι αν γίνει με ΣΔΙΤ το σχήμα που θα προκύψει εμμέσως θα πρέπει να βγάλει τα χρήματα που επένδυσε, οπότε κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ιδιωτικοποιούμε το νερό. Αυτό μπορεί να είναι μια αντιπρόταση και να το δούμε στο επόμενο ΔΣ αναλυτικά» επισήμανε.

Για «Open Mall»
Επίσης, ο δήμαρχος ενημέρωσε για την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο για το έργο του «Open Mall», με τον Εμπορικό Σύλλογο, το ΤΕΕ, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αρχιτέκτονες κι αφορούσε στην πρόταση που υπέβαλαν οι μελετητές του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Όπως είπε γίνονται συναντήσεις με τους μηχανικούς και το ΤΕΕ για να τελειοποιηθεί η πρόταση μελέτης και να έρθει σε διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και την τοπική κοινωνία, ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατό.

Θετική γνώμη για επέκταση σε κοινόχρηστους χώρους για καταστήματα εστίασης
Ως έκτακτο θέμα συζητήθηκε η αίτηση επτά καταστημάτων του τριγώνου και της γέφυρας για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων 100% επιπλέον του κοινόχρηστου χώρου και το κλείσιμο κάποιων δρόμων από τις 9.00 το βράδυ έως τις 3.00 το πρωί. «Ένα μαγαζί με 200 τ.μ. είναι μη βιώσιμο με 4-5 τραπέζια, όπως έχει η κατάσταση τώρα» ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Γιώργος Γκανιάτσας, που παρέστη στη συνεδρίαση και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Ζητάμε την θετική γνωμοδότησή σας ώστε να γίνει το κλείσιμο των δρόμων στην συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να πάρουν 100% επιπλέον κοινόχρηστου χώρου, φυσικά πληρώνοντας το αντίστοιχο αντίτιμο στο Δήμο».

Κατόπιν συζήτησης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστο χώρο, για όσα καταστήματα δεν έχουν καλύψει το 100% της χωρητικότητά τους, καθώς και το κλείσιμο γύρω δρόμων από τις 9.00 το βράδυ έως τις 3.00 τα ξημερώματα έως 15 Σεπτεμβρίου 2021, εφόσον υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της αστυνομίας και δεν παρεμποδίζετε το δικαίωμα της διέλευσης ή της απρόσκοπτης χρήσης των κοινόχρηστων χώρων, πλατειών κλπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *