in

Απλά “Ενεργειακά” Προβλήματα…; [του Δημήτρη Τρομπούκη]

editor_image

Περιφερειακός Σύμβουλος ”Κοινό των Ηπειρωτών”
Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου


Ας αρχίσουμε από τα απλά…. Τι μορφή ενέργειας θέλουμε….;

Νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η παραγόμενη ενέργεια της χώρας θα πρέπει να προέρχεται κυρίως από ΑΠΕ…

Πως όμως; Για άλλη μια φορά με τον παραδοσιακό Ελληνικό τρόπο; Χωρίς κανένα σχεδιασμό;
Όσο νοικοκυραίοι είμαστε δηλαδή στα σπίτια μας τόσο ‘’άναρχοι’’ γινόμαστε στα εκτός του οίκου μας; Και η Ελληνική επικράτεια δηλαδή δεν είναι σπίτι μας;

Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο ψηφίσαμε για Άλλη μια φορά ΑΡΝΗΤΙΚΑ στην δημιουργία ακόμη ενός μεγάλου Φωτοβολταϊκού Πάρκου (και ΚΑΛΩΣ ΠΡΑΞΑΜΕ!!).
Αυτή τη φορά για το γνωστό σε όλους μας πλωτό
Φωτοβολταϊκό Πάρκο στη λίμνη Πουρναρίου.

Θα κατηγορηθούμε πάλι από κάποιους ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εμπόδιο για την Πράσινη Ενέργεια και ότι σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να αυξήσουν το ποσοστό των ΑΠΕ και εμείς εδώ απλά είμαστε μόνιμα αρνητικοί.

Μα πως να μην είμαστε; Να πάμε να βάλουμε ανεμογεννήτριες στα Τζουμέρκα; Σε ένα από τα πιο παρθένα οικοσυστήματα της χώρας; Σε έναν από τους πιο πολλά υποσχόμενους νέους τουριστικούς προορισμούς; (Δεν φτάνει που καταργήσαμε έτσι απλά και χωρίς λόγο τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών;)

Να πάμε να βάλουμε ανεμογεννήτριες στην Πάργα και το Μέτσοβο? Να καταστρέψουμε εν μια νυκτί δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς; (Πάλι καλά δηλαδή που ήρθε και το Μέτσοβο στο προσκήνιο και πλέον παίρνουμε ομόφωνες αποφάσεις….)

Και ποια είναι η λύση αν όχι εδώ, όχι εκεί; Νομίζω ότι το πρώτο ‘’Ενεργειακό’’ και συνάμα έξυπνο βήμα είναι να δώσουμε προτεραιότητα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις παραγωγικές δυνάμεις που κρατούν όρθιο αυτό τον τόπο, την Γεωργοκτηνοτροφία και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Θα μπορούσαμε να βγάλουμε προγράμματα ενίσχυσης για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Πάνελ σε στέγες μονάδων Γεωργοκτηνοτροφίας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την παραγωγή με την μέθοδο του συμψηφισμού ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (Net Metering). Με αυτό τον τρόπο και αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ θα είχαμε και στήριξη της ραχοκοκαλιάς της Ελληνικής Οικονομίας θα είχαμε. (Θα κάναμε και την καλή μας πράξη αφού θα βοηθούσαμε οικογένειες να επιβιώσουν και όχι οικογένειες που απλά θέλουν να αγοράσουν ακόμη ένα κότερο..)

Μα θα μου πείτε δεν υπήρχαν προγράμματα επιδότησης για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών; Ναι υπήρχαν αλλά χωρίς τη δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο… Κάτι σαν Δώρον Άδωρον…

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία…. αρκετά (νομίζω 8) χρόνια δεν έχουμε πρόσβαση στο δίκτυο για μεγάλο μέρος του Νομού μας…

Μήπως τελικά θα πρέπει να διατεθούν πλέον κάποια κονδύλια, έστω και με την μορφή μικτής χρηματοδότησης (Πολιτεία, Περιφέρεια και Δήμοι) για την αναβάθμιση ή δημιουργία νέων Υποσταθμών, οι οποίοι και θα ανήκουν σε αυτούς, για την αποκλειστική χρήση μικρών Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων;

Αφού λοιπόν αρχίσουμε έτσι ‘’απλά’’ την Ενεργειακή Αναβάθμιση της Χώρας μπορούμε να περιμένουμε λίγο ακόμα (αλλά λίγο, όχι καμιά δεκαετία πάλι) έως ότου ολοκληρωθεί το Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ της χώρας. Ίσως έτσι κάναμε και τη ζωή όλων πιο εύκολη, αφού και οι επενδυτές θα καταλάβαιναν ότι δεν μπορούν να πάρουν μια λίμνη και να την κάνουν Φωτοβολταϊκό Πάρκο αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση θα άρχιζε να ψηφίζει θετικά.

Εν κατακλείδι, νομίζω ότι σε αυτά τα θέματα η Τοπική αυτοδιοίκηση (1ου και 2ου βαθμού) δείχνει το δρόμο και καλώς θα κάνει και η Πολιτεία να κάτσει στο τραπέζι και να συζητήσει.

Να βάλουμε όλοι μας λίγο πλάτη ρε παιδιά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *