in

Εκδήλωση με θέμα “Το Κάστρο του Παντοκράτορα” από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρέβεζας με συμμετοχή του Δήμου Πρέβεζας


Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το Κάστρο του Παντοκράτορα πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα” σε συνεργασία με το Δήμο Πρέβεζας το Σάββατο στις 17 Ιουλίου 2021.Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλάτωμα μπρος από το κάστρο υπό το φως του φεγγαριού και πρόσφερε σε όλους τους παρευρισκόμενους γεύση από Τοπική Ιστορία ,καθώς παρουσιάστηκε η σύνδεση του κάστρου με τη Ιστορία της πόλης διαχρονικά και κάποιες ελπιδοφόρες αχτίδες αισιοδοξίας τόσο από την παρουσίαση των προθέσεων από μεριάς του Δήμου για την αναβάθμιση και την αποκατάσταση του όσο και από τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις ολοκληρωμένης αξιοποίησης των χώρων ή από την ίδρυση Ενυάλιου Μουσείου συνδεδεμένου με την ιστορία του.


Η εκδήλωση συντονίστηκε από την Μαριάννα Πολίτη, η οποία αριστοτεχνικά συνέδεσε το περιεχόμενο των εισηγήσεων με την ιστορία του κάστρου και τη σημασία της.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας, κ. Νίκος Γεωργάκος χαιρέτισε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει για την αποκατάσταση του κάστρου και πιο συγκεκριμένα την ένταξη του για χρηματοδότηση αποκατάστασης και αξιοποίησης του. Αναφέρθηκε επίσης στο ύψος της δαπάνης των μελετών που προβλέπονται για τις εργασίες αποκατάστασης καθώς και την υλοποίηση του έργου και με δόση αισιοδοξίας ευχήθηκε να πραγματοποιούνται τέτοιες εκδηλώσεις και μετά την περαίωση των εργασιών , όπου ο χώρος θα καταστεί επίκεντρο πολιτισμού.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Πρέβεζα‘, κ. Κώστας Λογοθέτης προλόγισε την εκδήλωση ως την πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου αφιερωμένη στον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και δήλωσε παρών σε οποιαδήποτε συνέργεια και με άλλους συλλόγους. Ακόμη δήλωσε κατηγορηματικά ότι διαχρονικά ο Σύλλογος στέκεται επικριτικά στην εγκατάλειψη του κάστρου στο χρόνο και τη φθορά , χωρίς καμιά προσπάθεια συντήρησης ή αποκατάστασης του. Πρόσθεσε δε ότι επικροτεί τις προσπάθειες τη Δημοτικής Αρχής ως προς αυτή την κατεύθυνση αλλά ο Σύλλογος θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των σχεδίων και δεν θα διστάσει να παρέμβει αν υπάρξει εκ νέου ολιγωρία. Ευχαρίστησε τους ομιλητές που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του και έδωσε το λόγο στον κ. Νίκο Καράμπελα, Πρόεδρο του Ιδρύματος ‘Ακτία Νικόπολις’.

Ο κ. Νίκος Καράμπελας με αριστοτεχνικό τρόπο και ως ιστορικός μελετητής παρουσίασε τις φάσεις ανοικοδόμησης του κάστρου και των αντίστοιχων χρονικών περιόδων που συνδέονται με αυτή, τις χρήσεις του διαχρονικά καθώς και τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα για τη μελέτη αποκατάστασης του. Εδώ ανέφερε την ανάθεση και την υλοποίηση μελέτης, το 1991 στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τον τότε οραματιστή Δήμαρχο, Νίκο Γιαννούλη, ένα ερευνητικό πρόγραμμα με αντικείμενο μελέτης το κάστρο του Παντοκράτορα, το οποίο και χρηματοδότησε.


Μέσα από πηγές επίσης κατέθεσε ότι η ιστορική έρευνα έφερε στο φως νέα δεδομένα σύμφωνα με τα οποία το Κάστρο του Παντοκράτορα κατασκευάστηκε από τον Αλή πασά αργότερα από τα υπόλοιπα κάστρα της Πρέβεζας. Μέχρι πρότινος προσδιορίζονταν ως χρόνο κατασκευής του το 1815 περίπου. Αλλά 3 αδιάσειστα νέα στοιχεία σήμερα μεταθέτουν την κατασκευή του στο 1818 περίπου.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η κ. Ελισσάβετ Σαρρή, Αρχιτέκτων Μηχανικός η οποία ανέλυσε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση αποκατάστασης, ανάδειξης και επανάχρησης του κάστρου, όπως την μελέτησε και την κατέγραψε στην μεταπτυχιακή της διατριβή με θέμα την “Αξιοποίηση του μνημείου”, υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Βελένη.

Τέλος ο Αρχαιολόγος, κ. Βαγγέλης Παυλίδης συνέδεσε την ιστορία του κάστρου με τη δημιουργία ενός θεματικού Μουσείου σχετικού με την αλιεία και τη διαχρονική παρουσία πανίδας στον Αμβρακικό Κόλπο. Τα στοιχεία που παρέθεσε εμπεριέχονται στην διδακτορική του διατριβή αναφορικά με τη σημασία των ευρημάτων από την πανίδα στην περιοχή και τί σηματοδοτούν για την ιστορική έρευνα και τη ζωή των κατοίκων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ευχή όλων ‘ας μην μείνουμε μόνο στις προτάσεις αλλά γρήγορα να προχωρήσουν οι εργασίες έτσι ώστε το κάστρο να καταστεί χρηστικό, συντηρημένο και έτοιμο να δεχτεί επισκέπτες και πολιτιστικά δρώμενα’.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *