Η μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν επιβεβλημένη και επιτακτική λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Χωρίς να έχουμε δει τις λεπτομέρειες των εξαγγελιών, που αυτές ουσιαστικά κάνουν την διαφορά, η εικόνα που έχουμε σήμερα έχει να κάνει με:
⬛ Τη μείωση της συνολικής επιβάρυνσης της κοινωνίας από τον ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκ. σε σχέση με το 2021 και 920 εκ. σε σχέση με το 2018.
⬛ Τη μείωση των βασικών συντελεστών φορολόγησης των κτισμάτων και των οικοπέδων, εάν περιλαμβάνουν όλα τα κτίσματα και όλα οικόπεδα.
⬛ Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ως αυτοτελούς δεύτερου φόρου εντός του ΕΝΦΙΑ στο σύνολο της περιουσίας και η δημιουργία ενός νέου τύπου για ακίνητα αξίας άνω των 400 χιλιάδων ευρώ που ακόμη δε γνωρίζουμε το ύψος κλιμάκωσης του.
⬛ Η αύξηση του αριθμού των δόσεων καταβολής του φόρου.
Η καλύτερη κατανόηση θα γίνει όταν λάβουμε τα εκκαθαριστικά του φόρου, αλλά από ότι ανακοινώθηκε φαίνεται ότι θα υπάρχει μείωση από 50 έως 80 ευρώ στους περισσότερους. Από την άλλη οι νέες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών αυξάνουν το ΤΑΠ και τα τέλη καθαριότητας αρκετά. Επίσης αν αναλογιστεί κάποιος ότι όσα χρήματα δε θα εισπραχθούν από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να εισπραχθούν από άλλους φόρους, καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει να αναμένουμε πρώτα όλα τα ραβασάκια φόρων, Ηλεκτρικής Ενέργειας, Ύδρευσης κλπ, για να δούμε αν είμαστε κερδισμένοι από αυτή την μείωση του 13%. Βέβαια, για να προκύψουν οι δόσεις τον Απρίλιο όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, θα πρέπει να υπολογιστούν και οι αντίστοιχες μειώσεις των 50% και 100% οι οποίες προκύπτουν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Αν υποθέσουμε, με το καλύτερο σενάριο, ότι οι φορολογικές δηλώσεις φέτος θα ξεκινήσουν το Μάρτιο και θα λήγουν 31/07/2022 πως θα προκύψουν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ τον Απρίλιο; Είπαμε, κάτι θα κρύβεται στις λεπτομέρειες. Καλές οι εξαγγελίες αλλά ας δούμε και το Νόμο ψηφισμένο.
Προσωπικά πιστεύω όπως και να ΄χει, ο φόρος αυτός όπως το έχω ξαναπεί από την εφαρμογή του είναι ένας άδικος φόρος, ΕΝας Φόρος Ιδιαίτερα Άδικος (ΕΝ.Φ.Ι.Α.). Η λύση είναι να γίνουν αλλαγές εκ βάθρων στον νόμο ή να καταργηθεί και φτιαχτεί ένας νέος που θα φορολογεί ορθά και δίκαια την ακίνητη περιουσία.
Προχωρώ στο αλαλούμ σχετικά με την άδεια σε εργαζόμενους γονείς στον ιδιωτικό τομέα λόγω νόσησης των τέκνων από τον κορωνοϊό COVID -19, συνεχίζεται και ταλαιπωρεί τόσο γονείς όσο και επιχειρήσεις. Εκτός από το πρωτοφανές στον εργασιακό νόμο, να χορηγείται μισός μισθός σε εργαζόμενους, θα πρέπει ο εργοδότης να συμπληρώνει και να αναρτά ξεχωριστά, για κάθε εργαζόμενό του στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Έντυπο Ε11.2 και να επισυνάπτει το αποδεικτικό πληρωμής (extrait) που αντιστοιχεί στις ημέρες της άδειας λόγω νόσησης τέκνων. Θα ήθελα πολύ να μας εξηγήσουν το λόγο που οι ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διατάξεων κάθε φορά γίνονται πιο περίπλοκες και απαιτούν περισσότερη γραφειοκρατία. Είναι αυτές στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των γονέων και των εργοδοτών; Και όλα αυτά για να πάρει ο εργαζόμενος τέσσερις ημέρες έξτρα άδεια και να πληρωθεί τις δυόμιση.
Θεωρώ πως εν μέσω πανδημίας για πολλά θέματα, η γραφειοκρατία, οι ασαφείς διατάξεις, η πληθώρα εγκυκλίων και πλατφορμών και τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, έγιναν οι αιτίες να χάσουν πολλοί από τους συμπολίτες μας τα χρήματα που δικαιούνται, ενώ ακόμη και γι’ αυτούς που τα έλαβαν, το γραφειοκρατικό κόστος για όλους (επιχειρήσεις, λογιστές και εργαζόμενους) αν αποτυπωθεί σε χρήμα, ήταν πολλαπλάσιο από το ίδιο το ποσό των χρημάτων που έλαβαν.