Η ακρίβεια είναι παρούσα και πλήττει όλο και περισσότερα νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν σημαντικά προβλήματα που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία τους λόγω ακριβώς της πίεσης που υφίστανται από τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες.
Το ζήτημα όμως είναι τι γίνεται και πως μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση ή τουλάχιστον να αμβλυνθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και σε σημαντικό βαθμό οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην αγορά λόγω των ανατιμήσεων.
Όλοι το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε από τις καθημερινές μας συναλλαγές ότι υπάρχει αύξηση στις τιμές των προϊόντων, των αγαθών και των υπηρεσιών. Από πού να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει.
Το κεντρικό ερώτημα είναι τι μπορεί να γίνει πρακτικά για να υπάρξει ανακούφιση των καταναλωτών με έμφαση και στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Πριν 40 χρόνια περίπου ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε την περίφημη ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή) και δόθηκαν γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Προφανώς δεν θα ανατρέξει κανείς σε συνταγές και λύσεις περασμένων δεκαετιών, αλλά το κρίσιμο είναι να μπορεί να βρει τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Η «τσέπη» των πολιτών είναι αυτή που επηρεάζει σημαντικά και τη στάση των πολιτών έναντι των κυβερνήσεων ή όπως έλεγε παλαιότερα ο Λεωνίδας Κύρκος, «το καλάθι της νοικοκυράς» είναι αυτά που δρομολογούν εξελίξεις και φτιάχνουν κλίμα.
Και αυτό ας το έχουν κατά νου στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν είναι κατασκεύασμα της αντιπολίτευσης η ακρίβεια.