in

Ερώτηση Χ. Γκόκα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης


Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με τον κίνδυνο να υποβαθμιστούν στην εκτίμηση των καταναλωτών προϊόντα και τρόφιμα της χώρας μας από τη λανθασμένη εισαγωγή του αλγοριθμικού συστήματος αξιολόγησης τροφίμων της Ε.Ε. το Nutri –score.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι κατά την εφαρμογή του συστήματος Nutri-score, οι ετικέτες των τροφίμων θα φέρουν κλιμακωτή σήμανση 5 κατηγοριών (A έως Ε). Η ταξινόμηση αυτή θα γίνεται με βάση την περιεκτικότητα των τροφίμων σε συστατικά «προς αποφυγή», όπως θερμίδες, σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι και τα «θετικά συστατικά», όπως η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιοκράμβη, καρυδέλαιο και ελαιόλαδο.
Παράλληλα επισημαίνουν ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η βιομηχανική επεξεργασία, με αποτέλεσμα σε περίπτωση που ο αλγόριθμος εφαρμοστεί με τη μορφή που αναφέρουν σήμερα, πολλά παραδοσιακά προϊόντα της χώρας μας, καθώς και ΠΟΠ, ΠΓΕ και παραδοσιακά τρόφιμα ( Φέτα), να καταταχθούν σε χαμηλότερη κατηγορία διατροφικής αξίας σε σχέση με άλλα επεξεργασμένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του ελαιολάδου, το οποίο είναι ευρέως γνωστό για τα ευεργετικά συστατικά του και τη διατροφική του αξία, αλλά με την εν λόγω κατάταξη βρίσκεται στην κατηγορία δ μαζί με το κέτσαπ. Γι’ αυτό και πολλοί επαγγελματικοί φορείς έχουν εκφράσει, ήδη, τις ανησυχίες τους και ζητούν να αλλάξει άμεσα ο αλγόριθμος.
Επίσης τονίζουν ότι κατά την εφαρμογή του Nutri-score με τη συγκεκριμένη μορφή, θα ακυρωθούν προσπάθειες ετών που σκοπό είχαν τη σύνδεση παραδοσιακών προϊόντων της μεσογειακής διατροφής με τον τουρισμό.
Τέλος οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς για τον τρόπο που προτίθενται να ενισχύσουν τη θέση της χώρας, ώστε να αποφευχθεί η δυσμενής μεταχείριση των παραδοσιακών και ΠΟΠ, ΠΓΕ προϊόντων από τον λανθασμένο ή ελλιπή αλγόριθμο του Νutri-score, το οποίο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τους παραγωγούς όσο και στους καταναλωτές.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προς: 1) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανό
2) Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδη

Θέμα: Υπαρκτός κίνδυνος να υποβαθμιστούν στην εκτίμηση των καταναλωτών βασικά προϊόντα και τρόφιμα της χώρας από την λανθασμένη εισαγωγή του αλγοριθμικού συστήματος αξιολόγησης τροφίμων της Ε.Ε. Nutri-score.
Κύριοι Υπουργοί
Σοβαρή ανησυχία έχει προκύψει μεταξύ των παραγωγών και μεταποιητών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της χώρας, προϊόντων και τροφίμων που αποτελούν την βάση της μεσογειακής διατροφής, εξ αιτίας της λανθασμένης εισαγωγής του αλγοριθμικού συστήματος αξιολόγησης τροφίμων της Ε.Ε.- Nutri-score.
Συγκεκριμένα με την εισαγωγή αυτού του συστήματος Nutri-score , οι ετικέτες των τροφίμων θα φέρουν κλιμακωτή σήμανση 5 κατηγοριών (A έως Ε). Για την σχεδιαζόμενη ταξινόμηση της κατάταξης και επισήμανσης κάθε τρόφιμου από το Α έως το Ε, θα λαμβάνεται υπόψη η περιεκτικότητά τους σε συστατικά «προς αποφυγή», όπως οι θερμίδες, η ποσότητα σε σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, και τα «θετικά συστατικά» όπως η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιοκράμβη, καρυδέλαιο και ελαιόλαδο!
Όμως με βάση τα στοιχεία που φέρνουν στη δημοσιότητα ο τύπος, οι παραγωγοί, οι επαγγελματικοί φορείς αλλά και οι καταναλωτές, εάν ο αλγόριθμος εφαρμοστεί με τη μορφή που προτείνεται σήμερα, είναι πιθανό να αξιολογεί ως περισσότερο κατάλληλα βιομηχανικά – επεξεργασμένα διατροφικά προϊόντα, κατατάσσοντας παράλληλα σε χαμηλότερες κατηγορίες εγνωσμένης διατροφικής αξίας παραδοσιακά προϊόντα όπως το ελληνικό ελαιόλαδο, το μέλι και τα παραδοσιακά τυριά καθώς και πολλά ΠΟΠ, ΠΓΕ και παραδοσιακά τρόφιμα (Φέτα). Παραδοσιακά και ΠΟΠ τρόφιμα που έχουν εξελιχθεί μέσα από μακρόχρονες διαδικασίες και η ωφελιμότητα τους για την υγεία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, με τον τρόπο που επιχειρείται η εισαγωγή του αλγορίθμου.
Το Νutri-score όμως όπως σχεδιάζεται να εφαρμοσθεί θα υποβαθμίζει τα παραδοσιακά και ΠΟΠ προϊόντα, υποβαθμίζει τη μεσογειακή διατροφή, ενοχοποιεί πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Το ελαιόλαδο με τα τόσα ευεργετικά συστατικά του, την αξία του για την διατροφή του πληθυσμού που συνδυάζεται με την απουσία βιομηχανικής επεξεργασίας κατά την παραγωγή του (χυμός ελιάς) βρίσκεται στην κατηγορία δ, την ίδια με το κέτσαπ! Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα προϊόντα και αυτό ανησυχεί τόσο τους παραγωγούς και μεταποιητές όσο και τους καταναλωτές. Δεν είναι λίγοι που βλέπουν επανάληψη της αποτυχημένης ιδέας του συστήματος σήμανσης των τσιγάρων light (με χαμηλή περιεκτικότατα σε νικοτίνη και πίσσα) που για ένα διάστημα αύξησαν απλώς την κατανάλωση τσιγάρων, χωρίς να ωφεληθεί η υγεία των καπνιστών. Για τον λόγο αυτό οι επαγγελματικοί φορείς σε πρόσφατες παρεμβάσεις τους ζητούν να αλλάξει άμεσα ο αλγόριθμος και σε δεύτερη κλίμακα η προαιρετικότητα της εφαρμογής.
Όπως δε σημειώνουν αγροδιατροφικές συμπράξεις, όπως της Κρήτης και αλλού την στιγμή που προσπαθούν να συνδέσουν τα παραδοσιακά τρόφιμα και προϊόντα της μεσογειακής διατροφής με τον τουρισμό και τους επισκέπτες καταναλωτές αυτή η προσπάθεια ακυρώνεται από την άλλη μεριά από τον τρόπο εισαγωγής του Νutri-score . Οι φορείς τονίζουν ότι στον αλγόριθμο του Νutri-score δεν λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία των καταναλωτών, η φυσική τους δραστηριότητα, η ψυχολογία τους καθώς και άλλες ιδιότητες των τροφίμων όπως είναι τα προ-βιοτικά τρόφιμα με φυσική ζύμωση (γαλακτοκομικά, προϊόντα κρέατος, ελιές κλπ) ιδιαίτερα ωφέλημα για την ισορροπημένη διατροφή του ανθρώπου.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός
Με ποιο τρόπο θα ενισχύσετε την θέση της χώρας ώστε να αποφευχθεί η δυσμενής μεταχείριση των παραδοσιακών και ΠΟΠ, ΠΓΕ προϊόντων από τον λανθασμένο ή ελλιπή αλγόριθμο του Νutri-score και που θα έχει επιπτώσεις τόσο στους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές;