in

Εστίαση: «Επανεκκίνηση για όλους ή για λίγους;»

Γράφει η Σοφία Αναγνωστάκη


Με πολλά συσσωρευμένα χρέη και προγράμματα στήριξης υπό αμφισβήτηση ως προς την απήχησή τους αναμένεται η επανεκκίνηση της Εστίασης, η οποία προσδιορίζεται μετά το Πάσχα.

Πρόκειται για έναν κλάδο, που ίσως έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς το μεγαλύτερο διάστημα του 2020 και μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις του ήταν κλειστές με κρατική εντολή και με τα λειτουργικά τους έξοδα να «τρέχουν».

Τα μέτρα στήριξης αν και στην πλειοψηφία τους ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, άφησαν πολλές επιχειρήσεις εκτός ενισχύσεων, κάτι που αναμένεται να συμβεί και με τα προγράμματα επανεκκίνησης, που ανακοινώθηκαν, επισημαίνουν στη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΦΩΝΗ» οι εκπρόσωποι του κλάδου στην Ήπειρο.

Άρτα

Το μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται πως έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις της Άρτας, αφού ήδη ένα ποσοστό 40% είτε έκλεισε στη διάρκεια της πανδημίας ή αναμένεται να κλείσει το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, υπάρχει κι ένα αφανές ποσοστό επιχειρήσεων, που ενώ εμφανίζονται ενεργές, ουσιαστικά έχουν βάλλει λουκέτο.

«Το 2020 ήταν καταστροφική χρονιά για τον κλάδο. Ήμασταν έξι μήνες κλειστοί κι όταν δουλέψαμε, αυτό έγινε με μέτρα και περιορισμούς, γεγονός που καθιστούσε τις επιχειρήσεις αυτομάτως μη βιώσιμες. Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο» αναφέρει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Διασκέδασης Άρτας κ. Γιώργος Γκανιάτσας».

Σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης, που ελήφθησαν στη διάρκεια της πανδημίας, επισημαίνει πως ήταν μεν στη σωστή κατεύθυνση, δεν ήταν όμως αρκετά για να δώσουν το φιλί της ζωής για το σύνολο των επιχειρήσεων σε τοπικό, αλλά και πανελλαδικό επίπεδο. «Περίπου το 40% των επιχειρήσεων του νομού Άρτας, μπήκε στα προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ στο Πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας εντάχθηκε μόλις το 30%.

Σε ότι αφορά τη Δράση του ΕΠΑνΕΚ για την επανεκκίνηση της εστίασης, υποστηρίζει ότι ναι μεν είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά αφορά λίγες επιχειρήσεις πανελλαδικά και ειδικότερα της Άρτας, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η πτώση του τζίρου κινήθηκε μεσοσταθμικά στο 23,9% από το 2019 στο 2020, γεγονός που τις θέτει εκτός, καθώς το βασικό κριτήριο του μέτρου ενίσχυσης είναι η πτώση τζίρου στο 30%. «Θα έπρεπε η ενίσχυση να δοθεί αναλογικά με την πτώση του τζίρου σε όλες τις επιχειρήσεις και όχι οριζόντια σε λίγους, για να είναι πραγματικό κεφάλαιο επανεκκίνησης», τονίζει με νόημα.

Επισημαίνει εξάλλου, πως για να παραμείνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις όταν γίνει η επανεκκίνηση του κλάδου, αυτή πρέπει να γίνει με 100% πληρότητα εξωτερικών χώρων και με ένα ποσοστό στο εσωτερικό. Υποστηρίζει δε, πως οι Δήμοι θα πρέπει «να βάλλουν πλάτη» και οι άδειες κοινόχρηστων χώρων του 2020, που εξοφλήθηκαν, να ισχύσουν και το 2021.

Πρέβεζα
Το 2020 ήταν μια άσχημη χρονιά και για την Πρέβεζα. Το δίμηνο που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά δεν αρκεί για να καλύψει τον χαμένο τζίρο της υπόλοιπης χρονιάς και η επαναλειτουργία θα είναι δύσκολη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Σπύρο Κόκκαλη.

«Όσο καθυστερεί το άνοιγμα το καταστημάτων, αλλά και του τουρισμού γενικότερα, τόσο η επανεκκίνηση θα ναι πιο δύσκολη. Κι όταν ανοίξουμε, ο τζίρος μπορεί να είναι μειωμένος και στο 50%, γιατί εδώ και έξι μήνες, που είμαστε κλειστά, ο κόσμος άλλαξε συνήθειες, συν ότι ακόμη φοβούνται και δικαιολογημένα», επισημαίνει.

Σε ότι αφορά τα νέα μέτρα στήριξης αναφέρει πως κάθε μέτρο είναι ευπρόσδεκτο, αν και θα μπορούσαν να είναι σε σωστότερη βάση. Υποστηρίζει ωστόσο, πως σ’ αυτόν το Μαραθώνιο της Πανδημίας δεν μπορείς να ζητήσεις κάτι παραπάνω. Όπως λέει, αυτό θα γίνει στο τέλος της διαδρομής, με το πέρας της υγειονομικής κρίσης. «Τότε θα είναι η σωστή χρονική στιγμή για να γίνει ο λογαριασμός με την κεντρική διοίκηση, αλλά και τους Δήμους για το τί πρέπει να πάρουμε και τί να επιστρέψουμε και πότε. Εκεί πράγματι, θα χρειαστεί κουράγιο, ψυχή και πυγμή» τονίζει.

Πάργα
Η περσινή θερινή σεζόν, των περίπου δύο μηνών, ήταν αυτή που έδωσε το δικαίωμα στις επιχειρήσεις της Πάργας να αντέξουν μέχρι και σήμερα, δεδομένου ότι είναι τουριστικός προορισμός, επισημαίνει ο Πρόεδρος Σύλλογος Εστίασης και Καφέ Μπαρ Πάργας κ. Δημήτρης Τσοβίλης.

Υποστηρίζει ωστόσο, ότι η παρατεταμένη απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων καθιστά την επανεκκίνηση δύσκολη, καθώς υπάρχουν πολλές ζημιές και συσσωρευμένα χρέη. Επιπρόσθετα, υποστηρίζει ότι υπήρξαν κυβερνητικές αποφάσεις, προς τη λάθος κατεύθυνση, όπως το πρόγραμμα των επιστρεπτέων προκαταβολών, όπου δόθηκαν ελάχιστα ποσά, (1000 – 2000 ευρώ) στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Επίσης, προς την λάθος κατεύθυνση κινείται το πρόγραμμα επανεκκίνησης, όπου υπολογίζεται ότι μόνο 1 στις 3 επιχειρήσεις θα λάβουν χρήματα, αναφέρει. «Ειδικά για την Πάργα, τουλάχιστον οι μισοί θα μείνουν εκτός. Όσοι δουλεύουν σεζόν θα δείξουν μεγάλες ζημίες και θα μπορέσουν να ενταχθούν, όσοι όμως δουλεύουν 12 μήνες σίγουρα εμφανίζουν λιγότερη ζημιά και θα μείνουν εκτός. Το γεγονός ότι υπολογίζεται το πρώτο 3μηνο του 2020, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και στρεβλώσεις. Αν έβγαζαν το τρίμηνο αυτό εκτός, θα έμπαιναν όλες οι επιχειρήσεις μέσα», εξηγεί. Άλλο μεγάλο λάθος, όπως αναφέρει, είναι το πλαφόν των 100.000 ευρώ. «Αν το πλαφόν ήταν 30.000, αμέσως θα υπήρχαν χρήματα για όλους. Τώρα θα το πάρουν κάποιοι σαν επιχορήγηση και θα μείνουν απέξω πολλές επιχειρήσεις, που με 3.000 -5.000 ευρώ θα μπορούσαν να κάνουν μια εκκίνηση», υποστηρίζει.

Γιάννενα
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ Εστίασης Ιωαννίνων Χρήστος Τάτσης συμφωνεί ότι η επανεκκίνηση για την εστίαση έχει αργήσει πολύ, επισημαίνει ωστόσο ότι το ζήτημα πια δεν είναι το πότε, αλλά το πως και με ποιον τρόπο θα γίνει, για να είναι βιώσιμο το άνοιγμα. Γι’ αυτό ο κλάδος έχει ζητήσει να είναι παρόν στις συζητήσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν, τις αποστάσεις , τα ωράρια κλπ.

Όσον αφορά τα μέτρα, ο κ. Τάτσης υποστηρίζει ότι η μη επιστρεπτέα ήταν ένα πρόγραμμα, που συμπεριέλαβε πολλούς κλάδους, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό της εστίασης να μείνει εκτός. Επίσης, επισημαίνει πως γενικώς τα οριζόντια μέτρα που πάρθηκαν, πέραν της επιδότησης ενοικίων και εργαζομένων, δεν ήταν τόσο ευνοϊκά για την εστίαση γιατί μεγάλο ποσοστό γύρω στο 40%, π.χ. από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, έμεινε εκτός.

Αναφορικά με την απαλλαγή τελών καθαριότητας και κατάληψης πεζοδρομίων, που αποτελεί αίτημα του κλάδου, οι Σύλλογοι ζήτησαν να ρυθμιστεί με κυβερνητική απόφαση. «Στο δήμο Ιωαννιτών έχει ληφθεί απόφαση η οποία δεν έχει υλοποιηθεί. Συμπληρώσαμε αιτήσεις για την απαλλαγή τελών, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν αξιολογηθεί, γιατί δεν υπάρχει κάποιος υπάλληλος να το κάνει. Κι ενώ είμαστε κλειστοί πληρώνουμε τα τέλη μέσω της ΔΕΗ» τονίζει.

*Σημειώνεται ότι οι Σύλλογοι, της Άρτας, Πρέβεζας και Πάργας είναι μέλη της estiasigreece