in ,

Γεμίσαμε με καλάθια | του Γιώργου Θεοδόση

Φοροτεχνικού – Λογιστή
Πρόεδρου Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας
Μέλους του ΔΣ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ


Νέα Κυβέρνηση έχει πλέον η χώρα και τρέχουν να φέρουν το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί πιθανότατα πριν από το κλείσιμο της Βουλής τον Αύγουστο για τις θερινές διακοπές, θα περιλαμβάνεται το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, οι περισσότερες εκ των οποίων θα αφορούν το 2024. Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων θα κινηθεί στην περιοχή των 2 δις ευρώ και θα αφορά πάνω περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά.

Ένα μέρος της παρέμβασης όμως θα αφορά το 2023 και θα σχετίζεται με την παράταση στο μέτρο του market pass. Στην περίμετρο των δικαιούχων της συνολικής παρέμβασης περιλαμβάνονται οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς και οι νέοι που δικαιούνται συγκεκριμένα επιδόματα. Στην παρούσα φάση δεν είναι δεδομένο, αν θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη για χορήγηση έκτακτου επιδόματος, σε οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες τα Χριστούγεννα με την δικαιολογία ότι αυτό θα στείλει λάθος μήνυμα προς τις αγορές, τις παραμονές της επικείμενης απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Στα εφετινά μέτρα θα περιλαμβάνεται, πιθανότατα, και η επέκταση του market pass για τρεις συν δύο μήνες, έτσι ώστε να φτάσει η χορήγησή του, έως το τέλος του έτους. Το μέτρο λήγει τον Ιούλιο, με τις πληρωμές να ολοκληρώνονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αρχικά θα δοθεί παράταση μέχρι τέλος Οκτωβρίου, με πιθανά διευρυμένα κριτήρια, αριθμό δικαιούχων και ποσών και εν συνεχεία εφόσον οι ίδιοι λόγοι υφίστανται, θα δοθεί νέα δίμηνη παράταση έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει δοθεί παράταση μέχρι τέλους του έτους, και για το μέτρο με το καλάθι του νοικοκυριού.

Τα μέτρα που πιθανότατα θα περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση είναι:
⬛ Αύξηση αφορολογήτου: Θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά από την 1η Ιανουαρίου 2024. Με βάση τα παραπάνω το αφορολόγητο όριο για φορολογούμενους χωρίς παιδιά παραμένει στα 8.633 ευρώ, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ. Το ετήσιο όφελος είναι 90 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί και 220 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα παιδιά.
⬛ Θα προβλέπεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
⬛ Αλλαγές σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια θα επιφέρει το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, με έμφαση στα χαμηλότερα (στους εισαγωγικούς μισθούς) αλλά και στις θέσεις ευθύνης, στους ένστολους και στα μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό).
⬛ Αύξηση από 1-1-2024 κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα διαμορφωθεί στα 216 ευρώ από 200 ευρώ που είναι σήμερα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό.
⬛ Αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Από τους 4 μήνες θα διαμορφωθεί στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).
⬛ Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.
⬛ Youth pass: θα χορηγείται στους νέους που ενηλικιώνονται και έτος πρώτης εφαρμογής το 2024.Δικαιούχοι θα είναι, κάθε χρόνο, οι νέοι που θα συμπληρώνουν την ηλικία των 18 και 19 ετών.
⬛ Αύξηση της οικογενειακής παροχής για τους δημοσίους υπαλλήλους. Το επίδομα για ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ, για τρία παιδιά στα 170 ευρώ και για τα τέσσερα παιδιά στα 220 ευρώ.

 

Συνολικά 39.546 επιταγές του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2022-23 της ΔΥΠΑ ενεργοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα της χώρας τον Ιούνιο, ενώ επίσης ενεργοποιήθηκαν 9.665 επιταγές ακτοπλοϊκής μεταφοράς. Ο πιο δημοφιλής προορισμός ήταν η Εύβοια, ενώ ακολούθησαν η Χαλκιδική και η Αργολίδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι διακοπές με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2022-23 μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Μεγάλη η ζήτηση και η ανάγκη των οικογενειών για διακοπές σε μια τόση όμορφη χώρα που ο μέσος Έλληνας δε μπορεί να τη χαρεί. Το κόστος για ολιγοήμερες διακοπές απαγορεύει, ειδικά στις οικογένειες με παιδιά, ακόμη και τη σκέψη για λίγες ημέρες ξεγνοιασιάς.

Από ότι φαίνεται η Κυβέρνηση ενισχύει τα καλαθιά και τα pass. Ενισχύει τους «φτωχούς» Έλληνες και καθόλου την μικρομεσαία επιχείρηση που ειδικά στις περιφέρειες χωρίς τουρισμό οδηγείται στο κλείσιμο.

Όπου ακούς πολλά κεράσια πάρε μικρό καλάθι λέει ο λαός. Γεμίσαμε με «καλάθια» το παραφράζω εγώ.

Καλή Δύναμη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *