in

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ | «Το σχέδιο της ΝΔ είναι επικίνδυνο για τους πολίτες και τη δημόσια υγεία»


«Καλή και ποιοτική, δημόσια και δωρεάν Υγεία» υποσχέθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της χώρας και μάλιστα θα επιληφθεί προσωπικά ο ίδιος ώστε αυτή του η δέσμευση θα γίνει πράξη, αποδεικνύοντας ότι στην 4ετία που πέρασε πράγματι η υγεία -και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας, δεν αποτελούσε προτεραιότητα.

Λίγες μέρες μετά τις εκλογές βάζουν μπρος τις μηχανές για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στην Υγεία. Με αφορμή τα τελευταία τραγικά περιστατικά στα οποία ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των ελλείψεων στις δομές Υγείας και σε βασικές υποδομές όπως το ΕΚΑΒ, που δεν επαρκούν το προσωπικό και τα ασθενοφόρα, πρόλαβαν να βρουν την λύση επιστρατεύοντας τα σώματα ασφαλείας και εργαζόμενους από τους ΟΤΑ, για την κάλυψη των κενών στα πληρώματα, αν και υπάρχουν ήδη 2.500 εκπαιδευμένοι άνεργοι διασώστες. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα και είναι πρόχειρη. Ελλοχεύει δε κινδύνους για την υγεία των ασθενών που θα διακομίζονται, αφού το προσωπικό που θα διατεθεί δεν θα έχει επαρκή εκπαίδευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει ένα συνεκτικό κι ολοκληρωμένο σχέδιο για την υγεία με ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, με προσλήψεις προσωπικού, αλλά και μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ».

Για το άλλο αγκάθι των δευτερογενών μεταφορών του ΕΚΑΒ, και εδώ τα αντανακλαστικά ήταν άμεσα. Σε σύσκεψη του Υπουργού με τις διοικήσεις των νοσοκομείων δόθηκε εντολή για απευθείας αναθέσεις σε ιδιώτες για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Ταχύτατη σαν έτοιμοι από καιρό, υπήρξε η ανταπόκριση από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων. Ήδη, η διοίκηση του ΠΓΝΙ με την αρ. πρ. 18/5-7-2023 απόφαση ΔΣ, και μετα από προφορική εντολή της 6ης ΥΠΕ, προκήρυξε διαγωνισμό για απ’ ευθείας ανάθεση σε ιδιώτη του έργου 220 διακομιδών τον μήνα έναντι του ποσού των 30.000 ευρώ, που σημαίνει πρακτικά 7 διακομιδές την ημέρα και με χρόνο απόκρισης …. 2 ώρες!

Το υπάρχων θεσμικό πλαίσιο δίνει την δυνατότητα στα Νοσοκομεία να πραγματοποιούν με ίδια μέσα τις δευτερογενείς μεταφορές (επανεξετάσεις, εξιτήρια κλπ) των ασθενών τους. Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για την κοστολόγηση αξίζει να αναφέρουμε και τα νούμερα. Το ΠΓΝΙ με βάση την ανάθεση του έργου έναντι 30.000 το μήνα θα έχει ένα κόστος 360.000 ευρώ το χρόνο. Με 306.000 μπορεί να καλύψει το ίδιο τις ανάγκες με την αγορά ενός καινούργιου ασθενοφόρου (90.000 ευρώ), την πρόσληψη 6 διασωστών [κόστος: 108.000 (1.500 ευρώ Χ 6 διασώστες το μήνα Χ 12 μήνες)] και 100.000 για κάλυψη συντήρησης και καυσίμων. Με αυτό τον τρόπο και οικονομία κλίμακος θα έχει, και αξιοπρεπή εξυπηρέτηση στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών, αλλά και επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Το επόμενο διάστημα (αρχές Οκτώβρη) θα δούμε και τους εργολάβους καθαριότητας να μπαίνουν στο παιχνίδι (εκτίμηση για 7.000.000 ευρώ το χρόνο), με απολύσεις εργαζομένων και ελεγχόμενη ποιότητα έργου. Και θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη τέτοιες ….μεταρρυθμίσεις υπό την άμεση επίβλεψη του Πρωθυπουργού και του χρήσιμου Υπουργού. Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως την κυβέρνηση και στο όποιο δείχνει άμεσα αντανακλαστικά είναι οι εξυπηρετήσεις ημετέρων μέσω απευθείας αναθέσεων σε ζεστό χρήμα και όχι οι ανάγκες του λαού. Όσο η Υγεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα τόσο η ποιότητα ζωής και η ασφάλεια θα έχει μικρότερη αξία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι εδώ, με όραμα, γνώση, και σχέδιο και θα βάλει πλάτη για την ανάδειξη και στήριξη των αναγκών του λαού. Το σχέδιο της επόμενης μέρας για την ΝΔ άρχισε να ξεδιπλώνεται, δυστυχώς από την Υγεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *