in ,

Η Εκλογική Περιφέρεια Πρέβεζας στις Εθνικές εκλογές του 2015 και 2019 – Οδηγίες προς ναυτιλομένους… | του Δρ. Κων/νου Μ. Καμπουράκη

editor_image

τ. Περιφερειακού Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου


Η χώρα ήδη έχει μπει σε προεκλογική τροχιά, αναμένεται δε η ανακοίνωση των ονομάτων που θα συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων και οι πολιτικοί αρχηγοί καθώς και τα στελέχη των κομμάτων έχουν ξεκινήσει τις προεκλογικές τους περιοδείες. Στη φάση λοιπόν αυτή μια μελέτη των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 και τον Ιούλιο του 2019 θα ήταν χρήσιμη για τους ναυτιλομένους… των εκλογών του 2023. Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε και θα επισημάνουμε στοιχεία που αφορούν την εκλογική περιφέρεια Πρέβεζας. Τα στοιχεία που θα αναφερθούν έχουν αντληθεί από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr/current/v/home/districts/21/), τελευταία ενημέρωση 8/11/2019, 15:48, Ενσωμάτωση 100,00 (168 / 168 ΕΤ).

Στον πρώτο πίνακα παρουσιάζονται τα στοιχεία του εκλογικού σώματος το 2019 καθώς και τα ποσοστά των κομμάτων το 2019 και το 2015 σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας.

Το πρώτο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι το υψηλό ποσοστό αποχής 41,06%, δηλαδή από κάθε 100 εγγεγραμμένους δεν προσήλθαν οι 41. Το υψηλό αυτό ποσοστό δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στην αδυναμία μετακίνησης των ψηφοφόρων που κατοικούν σε άλλες περιφερειακές ενότητες αλλά και σε μια παραίτηση από τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, θεωρώντας ότι η ποιότητα της ζωής τους δεν βελτιώνεται ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα ή κόμματα θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον θα παρουσίαζε η ηλικιακή διαστρωμάτωση των ψηφοφόρων που απέχουν. Αν δε στο ποσοστό αποχής λάβουμε υπόψη τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια, όπου τα μεν λευκά δηλώνουν ότι κανένα από τα κόμματα δεν τους εκφράζει πολιτικο-ιδεολογικά τα δε άκυρα δεν μπορούν όλα να δικαιολογηθούν από αδεξιότητα των ψηφοφόρων, ένα μέρος τους είναι συνειδητά άκυρα. Το άθροισμα της αποχής συμπεριλαμβανομένων των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων δίνει ένα ποσοστό 42,89% λίγο μικρότερο από το ποσοστό του πρώτου κόμματος.

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας θα πρέπει να μελετήσει το φαινόμενο απομάκρυνσης των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων από τα κοινά και πρώτα απ΄όλα τα κόμματα αφ΄ενός θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν στα ψηφοδέλτια άτομα εγνωσμένης αξίας με επιτυχημένη επαγγελματική και επιστημονική διαδρομή που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν την όποια δημόσια θέση καταλάβουν για προσωπικό και συντεχνιακό όφελος και αφ΄ετέρου οι θεσμοί να λειτουργούν ώστε να εξασφαλίζουν όρους αξιοκρατίας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και κοινωνική συνοχή.

Σε κάποιες έρευνες καταγράφονται ποσοστά πάνω από τον μέσο όρο συμμετοχής στους ψηφοφόρους έως 50 ετών, όμως σε ηλικίες μεταξύ 18-34 τα ποσοστά αποχής εκτοξεύονται σε ποσοστά πολύ υψηλά γύρω στο 70%, γεγονός που αυξάνει την επιρροή των μεγαλύτερων γενεών στο εκλογικό αποτέλεσμα, η οποία είναι σαφώς μεγαλύτερη του πραγματικού δημογραφικού τους βάρους. Οι λόγοι της πολιτικής αποχής η απόρριψης της πολιτικής διά της παθητικότητας κυμαίνονται από την πολιτική αδιαφορία και την ελλιπή πληροφόρηση έως τη διαμαρτυρία, τον θυμό και τον αρνητισμό όσων θεωρούν εαυτόν χαμένο των σύγχρονων εξελίξεων, χαμένο κοινωνικά, ταξικά, πολιτισμικά, αξιακά. Οι πολιτικοί πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν  ότι η νεολαία χρειάζεται στο πλάι της ανθρώπους που θα μεριμνήσουν γι΄αυτή και θα της δώσουν το δικαίωμα να εξελιχθεί.

Επανερχόμενοι στα εκλογικά αποτελέσματα, τα 10 μικρότερα κόμματα που πήραν μέρος στις εκλογές του 2019 είναι αδύνατο να τα ομαδοποιήσεις, καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό-πολιτικό φάσμα από την άκρα δεξιά μέχρι την άκρα αριστερά. Αυτή η πολλαπλότητα των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων στην εκλογική περιφέρεια Πρέβεζας αθροιστικά συγκεντρώνει 1287 ψηφοφόρους, ποσοστό 3,35% των ψηφισάντων. Αξιοσημείωτη είναι η μείωση της Χρυσής Αυγής που το 2015 μέχρι το 2019 χάνει τα 2/3 των ψήφων, οι οποίοι μεταφέρονται στην πλειονότητα τους στο κόμμα που παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση, στη ΝΔ.

Τα τρία μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα (ΚΚΕ, Μέρα25 και Ελληνική Λύση) διαφαίνεται ότι στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές δεν θα παρουσιάσουν σημαντικές αυξομοιώσεις στα ποσοστά τους και ως εκ τούτου δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την τελική έκβαση της αναμέτρησης στις εκλογές του 2023.

Το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα (ΠΑΣΟΚ /ΚΙΝΑΛ) στην εκλογική περιφέρεια Πρέβεζας στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, του 2015, 2019 εμφανίζει ποσοστό περί το 8%. Αν δε δεχτούμε ότι θα εμφανίσει μια αύξηση αυτή θα αφαιρεθεί κυρίως από τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά είναι πολύ δύσκολο να καλύψει και να υπερβεί τη διαφορά ψήφων από το δεύτερο κόμμα, όποιο και να είναι αυτό. Συνεπώς οι δύο βουλευτικές έδρες θα καταληφθούν από τα δύο μεγάλα κόμματα ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι πρώτο.

Ας υπενθυμίσουμε ότι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, η ΝΔ πήρε 11 613 ψήφους (32,45%) και ο ΣΥΡΙΖΑ 12 685 ψήφους (35,45%). Ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας διατηρεί σχεδόν σταθερό αριθμό ψήφων με αυξητική τάση (το 2019 πήρε 652 ψήφους επιπλέον σε σχέση με το 2015) , περί τις 13 000 ενώ η ΝΔ από τις εκλογές του 2015 στις εκλογές του 2019 εμφάνισε μια αύξηση 4749 ψήφων – το πριμ του όποιου κόμματος που κερδίζει τις εκλογές.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποσοστά αποχής καθώς τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα στις εκλογές του 2015 και 2019 στους τρεις δήμους της εκλογικής περιφέρειας Πρέβεζας.

Το υψηλότερο ποσοστό αποχής 48,5% εμφανίζεται στο Δήμο Πάργας και ακολουθεί ο Δήμος Ζηρού με 41,25%. Γιατί στο Δήμο Πάργας σχεδόν ένας στους δύο εγγεγραμμένους δεν συμμετείχε; Μήπως η εξασφάλιση θέσεων εργασίας και ενός εισοδήματος από τουριστικές δραστηριότητες της περιοχής αποτελεί μια σταθερά που φαίνεται να μην επηρεάζεται από τις όποιες πολιτικές εξελίξεις;

Η ΝΔ το 2015 και το 2019 παίρνει τα υψηλότερα ποσοστά της στο Δήμο Ζηρού, 48,76% και 39,29% αντίστοιχα, το χαμηλότερο δε ποσοστό το εμφάνισε το 2015 στο Δήμο Πρέβεζας, 28,24%. Ο ΣΥΡΙΖΑ το υψηλότερο ποσοστό 36,43% το παίρνει το 2019 στο Δήμο Πρέβεζας και το 2015 στο Δήμο Πάργας (37,25%). Αξιοσημείωτη είναι η σταθερότητα των ποσοστών που παρουσιάζει στους Δήμους Πρέβεζας και Ζηρού ενώ παρά τη μείωση του ποσοστού που παρουσίασε το 2019 σε σχέση με το 2015 στο Δήμο Πάργας εξακολουθεί αυτό να είναι υψηλό. Το ΚΙΝΑΛ παίρνει τα χαμηλότερα ποσοστά του στο Δήμο Ζηρού γύρω στο 7,20% και το υψηλότερο ποσοστό 9,23% στο Δήμο Πάργας το 2015. Το ΚΚΕ σταθερά τα υψηλότερα ποσοστά τα παίρνει στο Δήμο Πρέβεζας περίπου 8% και τα μικρότερα περίπου 4% στο Δήμο Πάργας.

Τα παραπάνω στοιχεία ελπίζουμε να είναι χρήσιμα σε όσους θα εμπλακούν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές το 2023, όμως καμιά εκλογική μάχη δεν είναι ίδια με κάποια προηγούμενη. Το πολιτικό τοπίο και τα πολιτικά δρώμενα είναι μια πολύπλοκη και πολυπαραγοντική διαδικασία που μεταβάλλεται και μετασχηματίζεται συνεχώς. Ακόμη και απρόβλεπτα φυσικά ή ανθρωπογενή γεγονότα μπορούν να αλλάξουν το τοπίο και να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Η ρήση του Ηράκλειτου «Κανένας δεν μπαίνει στο ίδιο ποτάμι δυο φορές. Διότι το ποτάμι δεν είναι ποτέ ίδιο, αλλά ούτε κι ο άνθρωπος» αποδίδει εύστοχα αυτή τη μεταβλητότητα. Γνώριζε πως μιας και η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά, δεν είναι ποτέ αργά για να μπορέσεις να αλλάξεις το ποιος είσαι και κατ’ επέκταση τη ζωή σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *