in

Η μάχη των εμβολίων για την κυβέρνηση

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Σε πρώτη προτεραιότητα είναι πλέον για την κυβέρνηση η αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το επόμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου. Ήδη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη συνδρομή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου στην εκστρατεία πειθούς κυρίως των μεγαλύτερων ηλικιών να εμβολιαστούν αλλά και τον «καχύποπτων» απέναντι στα εμβόλια.

«Θέλω να σας ζητήσω ακόμα μια φορά την παρότρυνσή σας και ενδεχομένως μέσω και των κηρυγμάτων των ιερέων στο ποίμνιο ώστε να κάνουν οι καχύποπτοι αυτό το πρόσθετο βήμα» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Πρωθυπουργού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ανησυχία για την χαλαρότητα των τελευταίων εβδομάδων και σε συνδυασμό με την μετάλλαξη «Δ» επεξεργάζονται ειδικό σχέδιο δράσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε για τρεις λόγους να δώσει «προνόμια», «δυνατότητες», «ελευθερίες» ή κίνητρα στους εμβολιασθέντες ή σε όσους θα εμβολιαστούν:

Ο πρώτος λόγος είναι για να τονωθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού και να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Το τελευταίο διάστημα είναι γεγονός πως η προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα παρουσιάζει κάμψη, ενώ την κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα η μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία μπορεί ακόμα να μην «απειλεί» τη χώρα μας, αλλά είναι βέβαιο πως η αύξηση του τουρισμού θα αυξήσει και τη διασπορά της.

Ο δεύτερος λόγος, είναι για να δημιουργηθεί ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υφίσταται υψηλός συγχρωτισμός ή εκεί όπου, δυνητικά, μπορεί να υπάρξει διασπορά του ιού. Δηλαδή σε κλειστούς χώρους και εκδηλώσεις με συνωστισμό.

Τρίτος, αλλά όχι λιγότερο βασικός λόγος είναι για να αποκατασταθεί η ελευθερία των πολιτών, οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν τις προϋποθέσεις να «πάρουν πίσω» την προσωπική και κοινωνική τους ζωή σε πλήρη έκταση.

Πάντως είναι το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι σε ό,τι αφορά κυρίως το πώς θα εφαρμοστεί το σύστημα πρόσβασης πολλών ταχυτήτων στους κλειστούς χώρους και κατά πόσο θα τηρούνται όσα ισχύουν για τους μη εμβολιασμένους. Βεβαίως μένει να φανεί στην πράξη εάν η εφαρμογή θα είναι επιτυχής, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο και ευαίσθητο θέμα.

Η κυβέρνηση έκανε χρήση των συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής και πλέον θα ενταθεί το μήνυμα – πρόσκληση προς τους ανεμβολίαστους να μην αφήσουν να περάσει ανεκμετάλλευτο το καλοκαίρι.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας στο μέλλον «θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αποφασίστηκε ότι «οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει«, ανέφερε αναλυτικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν από το Μαξίμου, τώρα έχει έρθει η ώρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, των επιχειρήσεων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών να κάνουν το καθήκον τους και να πείσουν όσο περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν άμεσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *