in

Η ΘΥΣΙΑ…η νέα ταινία του Πρεβεζάνου Μπάμπη Τσόκα για την Πρέβεζα


Ένας σπουδαίος κινηματογραφιστής και ένας πολύ φιλικός άνθρωπος- ο δημιουργός- Μπάμπης Τσόκας επιστρέφει στην πόλη του για την δημιουργία άλλης μιας ταινίας.

Αυτή την φορά ο διακεκριμένος σκηνοθέτης, που ζει εδώ και δεκαετίες μόνιμα στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, υπογράφει την ταινία που φέρει τον τίτλο «Η Θυσία». Ήδη η πρώτη φάση των γυρισμάτων έχει πραγματοποιηθεί.

Στο ιστορικό κέντρο, Άγιο Χαράλαμπο και στο Σαιτάν Παζάρ, ο γνωστός Πρεβεζάνος σκηνοθέτης, Μπάμπης Τσόκας, μαζί με το συνεργείο και τους ηθοποιούς που συμμετέχουν στην νέα του ταινία, ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των γυρισμάτων.

Στα γυρίσματα πέρα από την συμμετοχή αρκετών ηθοποιών αλλά και κομπάρσων συμμετείχαν και τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας. Σύμφωνα με δηλώσεις του σκηνοθέτη οι ηθοποιοί αλλά και συνολικά τα άτομα που θα συμμετάσχουν στην ταινία θα υπερβούν τα 500 άτομα.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη η Θυσία είναι «είναι η ιστορία της Πρέβεζας, η ιστορία της Ελλάδος, αρχίζει με την είσοδο του ελευθερωτή στην Πρέβεζα, η τελετή, η δοξολογία και ο κόσμος..

Η Ταινία εμπεριέχει τον διχασμό της εποχής εκείνης, του 1917-18, την Μικρασιατική καταστροφή, μερικά πρόσωπα που συμμετέχουν είναι οι ήρωες της ταινίας, είναι οι πρόσφυγες που έρχονται την εποχή εκείνη το 1922, έπειτα ένα ωραίο κομμάτι που έχει η ταινία είναι ο ερχομός του Καρυωτάκη και η κινηματογράφηση, το ποίημα του Καρυωτάκη για την Πρέβεζα, θα προσπαθήσουμε να το μεταφέρουμε – στην οθόνη- όλο αυτό το ποίημα και αυτό διότι ήταν “σταθμός” την εποχή που ήρθε ο Καρυωτάκης και έμεινε 32-33 μέρες και θα προσπαθήσουμε κατά μία έννοια να το δραματοποιήσουμε.»

Γεννημένος στην Πρέβεζα, Έλληνας μαθητής του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, ο Μπάμπης Τσόκας, ζει και διαπρέπει για πάνω από 40 χρόνια ως σκηνοθέτης στη Σουηδία, έχοντας δημιουργήσει πάνω από 1.000 ταινίες.

Φοίτησε στην Ανωτέρα Κρατική Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου της Σουηδίας και στη συνέχεια έγινε καθηγητής και αργότερα διευθυντής στην εν λόγω Σχολή την οποία είχε διευθύνει και ο Μπέργκμαν. Ο Μπάμπης Τσόκας είναι αναγνωρισμένος και καθιερωμένος σκηνοθέτης με αμέτρητες ταινίες στο Σουηδικό κινηματογράφο, στη Σουηδική τηλεόραση και αμέτρητες σκηνοθεσίες στο Σουηδικό θέατρο. Ο Ελληνοσουηδός σκηνοθέτης συστήθηκε στη Μεσσηνία αρχικά μέσα από το ντοκιμαντέρ του «Δρόμοι της Ελιάς», ενώ ακολούθησαν οι ταινίες του για τον Πέτρο Θέμελη και τη Μαρία Κάλλας, για το αφιέρωμα του στον αληθινό Ζορμπά, φτάνοντας στο σήμερα μέσα από την νέα του ταινία για την Πρέβεζα, “Η ΘΥΣΙΑ”.

Η πολιτιστική προσφορά του Μπάμπη Τσόκα όμως δεν σταματά στην Πρέβεζα μόνο λόγω της συνυφασμένης πορείας και σχέσης των ταινιών του με την πόλη. Τόσο η πλατεία του «μνημείου της αγάπης» όσο και η «Γοργόνα» στην παραλία είναι δύο έργα στολίδια που ομορφαίνουν και δίνουν άλλον αέρα στην Πρέβεζα τα οποία οραματίστηκε και προσπάθησε έως το τέλος να τα υλοποιήσει μαζί με άλλους σπουδαίος δημιουργούς όπως ο Πρεβεζάνος Λέανδρος Σπαρτιώτης και ο μεγάλος αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης.

Επίσης ο κ. Τσόκας είναι από τους καλύτερους πρεσβευτές της πόλης καθώς με την δουλειά του έκανε γνωστή την Πρέβεζα – και εξακολουθεί να την κάνει- στο εξωτερικό, φέρνοντας μάλιστα κάθε χρόνο κόσμο να την επισκεφτεί.

Η ταινία θυσία είναι μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του νομικού Αποστόλη Τάση.

Η «ΔΦ» εύχεται κάθε επιτυχία στον κύκλο γυρισμάτων και πάντα επιτυχίες για τον μεγάλο Πρεβεζάνο καλλιτέχνη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *