in

Καμπανάκι για την κυβέρνηση οι δημοσκοπήσεις – Επανεκκίνηση θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Να κάνει μια επανεκκίνηση επιδιώκει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βελτιώσει και την εικόνα και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το επόμενο διάστημα με πιο ενεργό ρόλο του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αν και κτυπάνε «βαριά καμπάνα» στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που δεν κερδίζει από την φθορά της ΝΔ, κτυπάνε καμπανάκι στην κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου αποκωδικοποιούν τα ευρήματα των μετρήσεων και αναγνωρίζουν ότι τον τελευταίο μήνα συνέβησαν σημαντικά γεγονότα, όπως η έξαρση της πανδημίας και τα συνεχή επεισόδια και οι καταγγελίες για αστυνομική βία που έφεραν σημαντικές διαφοροποιήσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντέχει, και μάλιστα διατηρεί σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας δείχνουν απογοήτευση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και για τα επεισόδια που έγιναν πρόσφατα. Μάλιστα, όλο και περισσότεροι πολίτες εμφανίζονται ανήσυχοι για την πορεία της χώρας, προτάσσοντας ως μείζον πρόβλημα την οικονομία.

Το ανησυχητικό είναι ότι η δυσαρέσκεια έχει αρχίσει να αγκαλιάζει το πολιτικό σύστημα συλλήβδην, με τους νέους να μην πιστεύουν πλέον στα κόμματα και αυτή η κατάσταση παραπέμπει στο 2012, όταν κυριαρχούσε ο διχασμός με το μνημόνιο – αντιμνημόνιο.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επιμένουν ότι δεν αιφνιδιάστηκαν από τα ευρήματα των τελευταίων μετρήσεων, αλλά προβληματίζονται για το γεγονός ότι πλέον η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης που προκαλείται από την παράταση των περιοριστικών μέτρων στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα Το στοιχείο που αξιολογείται ως ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι αποτυπώνεται με ένταση η κόπωση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και γι’ αυτό έχει ανοίξει η μεγάλη συζήτηση για την όσο το δυνατόν, με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα, άρση των περιοριστικών μέτρων.

Παράλληλα η έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια που καταγράφεται για πρώτη φορά μετά από 13 μήνες «πολέμου με την πανδημία» τροφοδοτεί μια μεγάλη συζήτηση στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Και αυτό με δεδομένο ότι η κυβέρνηση χάνει το θετικό πρόσημο που της έδιναν μέχρι πρότινος οι πολίτες όταν καλούνταν να αξιολογήσουν τη διαχειριστική της ικανότητα έναντι της πανδημίας.

«Είναι στοιχεία προς προβληματισμό, αλλά είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί αν είναι πρόσκαιρη αυτή η κατάσταση ή τείνει να γίνει μόνιμη» λένε κυβερνητικοί παράγοντες που δίνουν έμφαση στην κινήσεις της κυβέρνησης για άνοιγμα της αγοράς και της οικονομίας ώστε να δοθεί μια εικόνα επανεκκίνησης και κατά κάποιο τρόπο σταδιακής επιστροφής σε μια μορφή κανονικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο έμφαση δίνεται στο εργαλείο που έχει η κυβέρνηση που δεν είναι άλλο από το φιλόδοξο Σχέδιο Ανάκαμψης που παρουσίασε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης και το οποίο αφορά επενδύσεις συνολικού ύψους 57 δισ. ευρώ καθώς και 200.000 νέες θέσεις εργασίας. «Γέφυρα που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην τρίτη δεκαετία αυτού του αιώνα».