in

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | «Δεν ζητάμε εκλογές με 7500 νεκρούς», ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

Συνέντευξη στον Χρήστο Τσούτση


Καλή επιτυχία στο αισιόδοξο εγχείρημά σας.
Σας εύχομαι επίσης δύναμη για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις του
περιφερειακού τύπου που τόσο σημαντικό ρόλο έχει στην ενημέρωση των πολιτών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου δοκιμαζόμαστε όλοι από την πανδημία και τις συνέπειές της. Η εμφάνιση νέων τοπικών μέσων ενημέρωσης συμβάλει στην πολυφωνία, γεννά νέες ελπίδες και διεξόδους έκφρασης. Είμαι βέβαιη πως
θα συμβάλλετε στην ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα αυτής της πρωτόγνωρης
ιστορικής περιόδου και θέλω να γνωρίζετε πως θα βρίσκομαι πάντοτε στη
διάθεσή σας,ώστε με τις δικές μου δυνάμεις να διευκολύνω το έργο σας!

 

• Μέσα σε μια πρωτόγνωρη εποχή που διανύουμε λόγω της πανδημίας της covid-19 παρατηρούμε όλο και πιο έντονα τα σημάδια που αφήνει η διαχείριση της κυβέρνησης σε υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Πως ερμηνεύετε τα μέτρα και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα σε κεντρικό επίπεδο;
Την άνοιξη του 2020 βάλαμε όλοι πλάτη ώστε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την λήψη των αναγκαίων μέτρων για τον περιορισμό των συνεπειών της πανδημίας. Και ενώ δόθηκε αυτή η μεγάλη ευκαιρία, ξεκίνησε για την κυβέρνηση και για τον κ. Μητσοτάκη μια μακρά περίοδος αυτοθαυμασμού και ανεμελιάς. Η διαχείριση της πανδημίας περιορίστηκε σε φιέστες, κορωνομαζώξεις σε νησιά, παραστάσεις γνωστών ηθοποιών – σκηνοθετών με τη χρήση ελικοπτέρων, αδιαφανείς λίστες χρηματοδότησης ΜΜΕ, απευθείας αναθέσεις και πολλή καταστολή. Μάθαμε πως “στα σχολεία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν κολλάει” ενώ “στις πλατείες κολλάει”! Νέες κλίνες ΜΕΘ δεν είδαμε, γιατί σύμφωνα με υπουργό η κυβέρνηση δε θα σπαταλούσε ποτέ τόσα εκατομμύρια η κυβέρνηση για το σκοπό αυτό! Έννοιες όπως το κράτος δικαίου, ή ακόμα και η αξιοπρέπεια αλλάζουν περιεχόμενο με τους “γαλάζιους” επιλεκτικούς εμβολιασμούς, την επιλεκτική τήρηση της εφαρμογής των μέτρων και την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία. Ενώ η υπομονή των πολιτών εξαντλείται, ο κ. Μητσοτάκης νομίζει πως μπορεί να παίζει ακορντεόν με την χώρα. Δεν υπάρχει ούτε αρχή ούτε τέλος στο “επιτελικό μπάχαλο” του Μαξίμου.

• Ζητήματα Δημοκρατίας έρχονται στο προσκήνιο, με την κυβέρνηση της Ν.Δ να σας κατηγορεί ως αξιωματική αντιπολίτευση ότι ποντάρετε στην κοινωνική έκρηξη και στον διχασμό «τορπιλίζοντας την εθνική προσπάθεια» απέναντι στην covid. Η κατάσταση στα Πανεπιστήμια είναι δεδομένη, τα περιστατικά βίας στη Νέα Σμύρνη και σε άλλες γειτονιές επίσης συνθέτουν ένα «ψηφιδωτό».Η κυβέρνηση δείχνει ανέτοιμη και χωρίς σχέδιο απέναντι στην πολλαπλή κρίση που βιώνουμε ή εφαρμόζει μια καθαρή γραμμή όπου η καταστολή και το δόγμα «νόμος και τάξη» γίνεται πλέον κανόνας στο πεδίο άσκησης πολιτικής;
Ο κ. Μητσοτάκης είδε και αυτή την κρίση ως “ευκαιρία”. Πίστεψε πως μπορεί με την κοινωνία αποκλεισμένη να περάσει τις καταστροφικές “μεταρρυθμίσεις” του. Η μνημειώδης ανικανότητα σε συνδυασμό με την αλαζονεία και την παντελή περιφρόνηση για την κοινωνία, προκαλεί τη γενικευμένη αντίδραση των πολιτών, ακόμη και σε ζητήματα φαινομενικά ήσσονος σημασίας.
Ακόμα και έτσι όμως, η νέα δεξιά προσπαθεί και πάλι να δημιουργήσει φανταστικές απειλές για να συντηρηθεί στην εξουσία. Η κοινωνία αντιμετωπίζεται ως δυνητικός εχθρός, ενώ ξεχωριστή θέση έχουν οι νεότερες γενιές, τις οποίες στοχοποίησε από την πρώτη στιγμή. Το “Πονάω” θα στοιχειώνει για πολλά χρόνια τους εμπνευστές αυτής της διχαστικής πολιτικής. Από τους κινηματογράφους και τα πανεπιστήμια, μέχρι το σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ και την πλατεία της Νέας Σμύρνης, απαράδεκτες συμπεριφορές “θερμοκέφαλων” ενστόλων, για τις οποίες αντιδρούν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί, τυγχάνουν μιας πρωτοφανούς πολιτικής κάλυψης, η οποία μετατρέπεται σε ηθικό αυτουργό αυτών των φαινομένων.

• Η Ήπειρος και ο νομός της Άρτας δοκιμάζονται και αυτοί από το πανδημικό κύμα που πλήττει όλη την χώρα. Έχουν παρατηρηθεί αρκετά κενά και ελλείψεις σε υγειονομικό επίπεδο τόσο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όσο και στα και νομαρχιακά νοσοκομεία. Ποια είναι η άποψη σας για την εικόνα που επικρατεί σήμερα;
Η χώρα μας βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή εξέλιξης της πανδημίας εδώ και ένα χρόνο. Πλέον έχουν ξεπεραστεί όλες οι κόκκινες γραμμές που είχαν τεθεί και ζούμε την μετατροπή πολλών περιοχών σε Μπέργκαμο. Διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ και εάν αντέξουν, περιμένουν έως και 5 ημέρες για να βρεθεί κατάλληλη κλίνη. Η Ήπειρος δοκιμάζεται και εκείνη, ίσως όχι με την ίδια ένταση όπως στην Αττική ή σε άλλες περιοχές. Όμως, η αλήθεια είναι πως ότι έγινε για τη στήριξη του ΕΣΥ και σε άλλες περιοχές, έγινε και για την Ήπειρο. Δηλαδή τίποτα! Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο της Άρτας, η ουρολογική και η πνευμονολογική κλινική έκλεισαν για να μετατραπούν σε κλινικές covid – 19 χωρίς την ενίσχυση σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλο απαραίτητο προσωπικό. Έτσι, οι κλίνες μπορεί να αυξήθηκαν αριθμητικά, αλλά καλύπτονται μόνο από τους 4 προϋπάρχοντες πνευμονολόγους.
Είμαστε μια περιοχή που στηρίζεται στην πρωτογενή αγροδιατροφική παραγωγή και στον τουρισμό και οι περιορισμοί στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, βλέπουν την παραγωγή τους είτε να καταστρέφεται και να μην αποζημιώνονται, είτε να υποτιμάται δραματικά η αξία της. Για τον τουρισμό ούτε λόγος! Οι μικρομεσαίοι βλέπουν τα μαγαζιά τους επί μήνες κλειστά ενώ τα χρέη τους αυξάνουν. Στην εστίαση, οι επαγγελματίες έχουν παραδώσει τα κλειδιά τους που τους ζήτησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και ζουν το απόλυτο αδιέξοδο. Όταν η πανδημία θα τελειώσει – κάτι που εύχομαι να συμβεί σύντομα – τότε φοβάμαι πως εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας και αμέλειας, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με εικόνες ερήμωσης και με πρωτοφανή κύματα ανεργίας.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια φάση ανασυγκρότησης και αναδιάταξης δυνάμεων . Είστε έτοιμοι ως αξιωματική αντιπολίτευση να εκπονήσετε ένα νέο σχέδιο διακυβέρνησης του τόπου; Θεωρείτε ότι το αίτημα για «πολιτική αλλαγή» ύστερα από σχεδόν δυο χρόνια διακυβέρνησης Ν.Δ είναι πλέον ώριμο και εφικτό;
Ως απάντηση στις προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών, θέσαμε ως απόλυτη προτεραιότητα τη διαδικασία του μετασχηματισμού και της διεύρυνσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά αφού ξεκίνησε τη διαδικασία ψηφιοποίησης της πολιτικής και οργανωτικής λειτουργίας του πριν ακόμα προκύψει η πανδημία. Έτσι, παρά την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση, παρά τις αντιξοότητες, προωθήσαμε διαδικτυακά την καμπάνια εγγραφής νέων μελών, αλληλεπιδρούμε με την κοινωνία, οργανωνόμαστε και λειτουργούμε ψηφιακά και εκλέγουμε νέα όργανα. Σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο, εντείνουμε την εξωστρέφειά μας, δεχόμαστε καθημερινά πολλά νέα μέλη, πολλά από τα οποία λαμβάνουν ήδη θέσεις ευθύνης στο κόμμα.
Η καταστροφική διαχείριση της ΝΔ δεν είναι μονόδρομος και αυτό οι πολίτες πλέον άρχισαν να το αντιλαμβάνονται. Ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση αποκαλύπτουμε καθημερινά το πραγματικό πρόσωπο αυτής της κυβέρνησης. Και μετά από 4,5 χρόνια κυβερνητικής εμπειρίας παίρνοντας υπόψη και τις νέες πρωτόγνωρες συνθήκες που αλλάζουν δομικά τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα, έχουμε και το σχέδιο και τη βούληση και την τόλμη και το όραμα να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και να ανατάξουμε την πορεία της χώρας, επουλώνοντας τις πληγές που άφησε η πανδημία και η καταστροφική πολιτική Μητσοτάκη.
Εμείς δεν είμαστε ανεύθυνη πολιτική δύναμη να ζητάμε εκλογές με 7500 νεκρούς και την πανδημία στο χειρότερο σημείο. Όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου να είστε σίγουροι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *