in

Καθυστερεί η επανεκκίνηση του Τουρισμού στο παραλιακό μέτωπο

editor_image

Της Σοφίας Αναγνωστάκη
• Δημοσιογράφου-μέλους της ΕΣΗΕΑ


Τουλάχιστον έναν μήνα ακόμη θα καθυστερήσει η επανεκκίνηση του Τουρισμού στα παράλια του Ιουνίου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του τουριστικού κλάδου.

Αν και η χώρα μας «ανοίγει» επίσημα τις πύλες της στους ξένους τουρίστες σήμερα, 15 Μαΐου, οι επιχειρηματίες δεν περιμένουν σημαντικό τουριστικό ρεύμα μέχρι τα μέσα Ιουνίου, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και οι οδηγίες Ευρωπαϊκών χωρών, που κρατούν τα σύνορα κλειστά ή επιβάλλουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα έφεραν ακυρώσεις κρατήσεων δωματίων και μετέθεσαν τις πτήσεις αερογραμμών προς το Άκτιο για τις αρχές Ιουνίου και μετά.

Ειδικότερα, η ένταξη της Ελλάδας στο πορτοκαλί από την Μεγάλη Βρετανία για τρεις εβδομάδες μέχρι τα τέλη Μαΐου, που πρακτικά σημαίνει 10 μέρες καραντίνα μετά την επιστροφή τους και κοστοβόρα μοριακά τεστ πριν την έλευσή τους και κατά την επιστροφή τους έχει αποθαρρύνει αρκετούς Βρετανούς να επιλέξουν την δεδομένη στιγμή την Ήπειρο ως προορισμό.

Επιπλέον, ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα σύνορα από την Νορβηγία και Δανία, οι πολίτες των οποίων επιλέγουν την Ήπειρο για τις διακοπές τους. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα προβληματίζουν και τους Βαλκάνιους επισκέπτες.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου του παραλιακού μετώπου της Ηπείρου αισιοδοξούν πως η παρτίδα θα κερδηθεί το επόμενο διάστημα, από το τέλος Ιουνίου μέχρι και τον Οκτώβριο, σημειώνοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, υπό την αίρεση βέβαια, τυχών αρνητικών εξελίξεων σε επίπεδο πανδημίας.

«Τα μηνύματα είναι πολύ αισιόδοξα για φέτος. Έχουν ανακοινωθεί νέες πτήσεις από εταιρείες χαμηλού κόστους προς το αεροδρόμιο της Πρέβεζας κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες, με δυναμική και κύρος, η Ryanair έχει επιλέξει το Άκτιο ως προορισμό. Θα ξεκινήσουν επίσης δύο πτήσεις από το Παρίσι, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, άλλες δύο από την Πολωνία, από την Ζυρίχη και αλλού . Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης για την περιοχή μας. Δείχνουν ότι η Ήπειρος και η ευρύτερη περιοχή έχει γίνει γνωστή, έχει αγαπηθεί και προτιμάται από τους επισκέπτες της Ευρώπης κι όχι μόνο» δηλώνει στη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΦΩΝΗ», αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και θεματικός αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου κ. Στράτος Ιωάννου.

Επισημαίνει δε, ότι τα δεδομένα των πτήσεων σε συνδυασμό με τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία σηματοδοτούν μια καλύτερη τουριστική σεζόν σε σχέση με πέρυσι, η οποία ωστόσο θα ξεκινήσει από τα μέσα Ιουνίου, μόλις ο τουρισμός επανέλθει σε μια κανονικότητα και ανοίξουν περισσότερες πτήσεις προς το Άκτιο.

Όπως επισημαίνει ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά κριτήρια και την γενική κατάσταση που θα βρίσκεται τόσο η χώρα μας όσο και οι χώρες, προέλευσης των επισκεπτών της Ηπείρου.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου αναφέρεται, στον εξίσου σημαντικό ρόλο του αεροδρομίου των Ιωαννίνων, από το οποίο τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αεροπορικές συνδέσεις με τις σκανδιναβικές χώρες και έχουν προγραμματιστεί και νέες, ενώ έχουν γίνει συζητήσεις και για πτήσεις από την Γερμανία και το Ισραήλ που προς το παρόν λόγω κορωναιού έχουν «παγώσει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αεροδρόμιο του Ακτίου έχουν ξεκινήσει πτήσεις από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας στις αρχές Μαΐου και αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκινούν από Φραγκφούρτη και Μόναχο. Σήμερα αναμένονται πτήσεις και από την Ολλανδία και την Δευτέρα από τη Σουηδία, ενώ η κορύφωση σε αεροπορικές συνδέσεις προσδιορίζεται από τις αρχές Ιουνίου και μετά.

Τον Μάιο η κίνηση θα είναι πολύ περιορισμένη υποστηρίζει και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Πρέβεζας κ. Δημήτρης Ντούσιας. Όπως τονίζει «Οι Έλληνες είναι πολύ «μαζεμένοι», λόγω των συνθηκών πανδημίας, αλλά και των οικονομικών συνθηκών. Όσες κρατήσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής είναι κυρίως από την Ευρώπη μέσω Διαδικτυακών πλατφορμών. Οι περισσότερες αφορούν το διάστημα από τα μέσα Ιουνίου και μετά. Είναι και κάποιες λίγες κρατήσεις από τέλος Μαΐου, αλλά αποτελούν εξαίρεση», αναφέρει.

Εκτιμά ωστόσο, ότι η φετινή σεζόν θα είναι καλύτερη από την περυσινή, χωρίς ωστόσο να πλησιάζει τα επίπεδα του 2019. Επισημαίνει μάλιστα, πως ήδη φαίνεται η συμβολή των νέων πτήσεων προς το Άκτιο στην τουριστική κίνηση της περιοχής, καθώς οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν επισκέπτες από χώρες, με τις οποίες υπάρχει αεροπορική σύνδεση, όπως η Γερμανία και η Αγγλία. Επίσης, ελπίζουν πολύ στον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γεν. Γραμματέας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων ΠΕ Πρέβεζας «ΙΟΝΙΟ» και Γ.Γ. της ΣΕΤΚΕ κ. Δημήτρης Ευθυμίου επισημαίνει ότι οι περισσότερες κρατήσεις για το παραλιακό μέτωπο από το Κανάλι, Λούτσα, Αμμουδιά, Πάργα έως και τα Σύβοτα, των ελεύθερων γραφείων είναι μετά τον Ιούνιο και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο υπάρχουν σποραδικές κρατήσεις και τον Μάιο, αλλά και κάποια συμβόλαια με Βαλκανικά τουριστικά γραφεία που ξεκινούν από τις 15 Μαΐου.


«Η περιοχή ευνοείται από την Πάργα, που είναι κοντά. Τα τουριστικά γραφεία έχουν συμφωνίες με τις Βαλκανικές χώρες από 15 Μαΐου από Σερβία και Βουλγαρία. Απόλυτη εικόνα για το αν θα ικανοποιηθούν αυτά τα συμβόλαια δεν έχουμε. Περιμένουμε. Είναι πολλά τα γραφεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας από τα Βαλκάνια κι αυτή τη στιγμή υπάρχει ακόμη ο περιορισμός στην μετακίνηση των λεωφορείων με το 50% των επιβατών, κάτι που γι αυτούς είναι ασύμφορο» αναφέρει.

Ο κ. Ευθυμίου επισημαίνει, επίσης, πως τα νέα αεροπορικά δρομολόγια τόσο προς το Άκτιο, αλλά και προς το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, κυρίως από την Σκανδιναβία, θα συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της τουριστικής κίνησης και εκτιμά πως η φετινή σεζόν θα κυλήσει καλύτερα από πέρυσι και περίπου στο 60-70% της κίνησης του 2019.

Επιπλέον, οι τουριστικές επιχειρήσεις υπολογίζουν πολύ και στα εισιτήρια Κοινωνικού Τουρισμού, κυρίως από τα τέλη Ιουνίου και μετά.

Δύσκολος αναμένεται ο Μάης και για τα Σύβοτα με τις περισσότερες κρατήσεις Σκανδιναβών να μετατίθενται για τις αρχές Ιουλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες την Δευτέρα 17 Μάη καταφθάνει στην περιοχή η Ολυμπιακή Ομάδα Ποδηλασίας, η οποία θα προπονηθεί και θα περιηγηθεί στην περιοχή τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *