in

“Διεξάγεται σκληρή πολιτική-ιδεολογική αντιπαράθεση στο Π.Σ. κι έχουμε αφήσει το αποτύπωμά μας”


Ο Επικεφαλής της παράταξης ”Αριστερή Παρέμβαση για την Ήπειρο” και Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου Ζώης Γαλατάς μιλά στην “ΔΦ” και στον Χρήστο Τσούτση για την περιφέρεια Ηπείρου , τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, την κατάσταση σε χώρους δουλειάς, τις συνεδριάσεις του οργάνου και την επόμενη ημέρα στην τοπική κοινωνία.

•  Ποια τα πρώτα συμπεράσματα από την εμπλοκή στο Περιφερειακό Συμβούλιο έπειτα από την εναλλαγή με τον κ. Ζήκο;
Περιφέρειες-δήμοι σήμερα αποτελούν το τοπικό κράτος. Μηχανισμοί που ολοένα και περισσότερο απομακρύνονται έξω και πάνω από την κοινωνία. Άκαμπτοι, απρόσωποι, αδύναμοι ν’ αφουγκραστούν τις λαϊκές ανάγκες και να διεκδικήσουν. Η πολιτική γραμμή κυβέρνησης κι ΕΕ δεν αμφισβητείται. Διεξάγεται σκληρή πολιτική-ιδεολογική αντιπαράθεση στο Π.Σ. κι έχουμε αφήσει το αποτύπωμά μας. Για παράδειγμα, όταν ο περιφερειάρχης δηλώνει ότι η ΔΩΔΩΝΗ σώθηκε με την ιδιωτικοποίησή της, η ΑΡΠΗ τους θυμίζει ότι το 2012 το πρόβειο ήταν 1,05 € (σήμερα 0,80 €), το αγελαδινό 0,47 € (0,37 €), ενώ η ίδια ήταν κυματοθραύστης για τους φτωχομεσαίους κτηνοτρόφους. Σήμερα, εκτός από την ίδια (πλέον αγοράστηκε από πολυεθνικό πολυκλαδικό μονοπώλιο), άλλες τέσσερις μεγαλοεταιρείες λεηλατούν το γάλα. Επειδή δεν συνηθίζουμε να μένουμε μόνο στην καταγγελία, αναδεικνύουμε και τη λύση (σύσταση Αγροτικής Τράπεζας, δημιουργία συνεταιρισμών σε νέα βάση, κ.ο.κ.).

Στη γραμμή υπεράσπισης των εργατικών διεκδικήσεων και τη δράση μέσα στο Π.Σ. δεν νιώθεις μόνος. Η Γραμματεία της Άρτας-Θεσπρωτίας-Ιωαννίνων-Πρέβεζας της ΑΡΠΗ, τα μέλη και τα στελέχη της, ο σ. Νίκος Ζήκος είναι στήριγμα, πηγή δύναμης κι έμπνευσης.

•  κ. Γαλατά πως κρίνει η παράταξη της Αριστερής Παρέμβασης την παρουσία και τον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής Καχριμάνη τα δύο αυτά χρόνια;
Πρόκειται κι έτσι αποτυπώνεται στις εισηγήσεις τους για μια διαχείριση που αντανακλά το παλιό πελατειακό κράτος. Χωρίς έμπνευση κι ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Με εμμονή στη μονοδιάστατη κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων, των ΣΔΙΤ, των οδικών αξόνων και κόμβων, της ανισόμετρης ανάπτυξης των περιφερειακών και δημοτικών ενοτήτων, της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των λίγων. Η κούραση διαφαίνεται σε κάθε βήμα. Τους δρόμους τους χρειαζόμαστε, αλλά πρέπει να μπορούμε να τους διαβούμε. Σε μια Εγνατία που δε θα βγάζουν τρελά κέρδη οι ιδιώτες, με διόδια που κόπηκαν, αλλά δεν κόπηκαν. Το Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας το θέλουμε. Και να υλοποιηθεί με τη βοήθεια των δικών μας δυνάμεων, του Πανεπιστημίου, των ΑΤΕΙ. Ζητήσαμε να κάνουν προσλήψεις ανέργων (55-67).

Στους ΣΜΑ-ΦΟΣΔΑ-Απορρίμματα, ρωτήσαμε για τα 3.800.000 € που ζητά η ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ (θυγατρική της ΤΕΡΝΑ), σαν διαφυγόντα έσοδα.

Πότε θα παραδοθούν οι ΣΜΑ, το προσωπικό που θα στελεχωθούν.

Ζητήσαμε από τον Περιφερειάρχη να εξηγήσει τι έχουν κάνει 11 χρόνια και παραμένει το Νοσοκομείο Πρέβεζας Τριτοκοσμικό (δήλωση δική του). Για τον επιμερισμό ευθυνών για τον κορονοϊό.

Τη σύγκληση Π.Σ. με θέματα το Νομοσχέδιο για την Παιδεία (αστυνομία στα Πανεπιστήμια, κλείσιμο σχολών και τμημάτων), τον Εκλογικό Νόμο (έκτρωμα Βορίδη), τις Λαϊκές Αγορές.

Ζητήσαμε την άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων σε Ανθούσα, Δαφνωτή, Πλατανούσα.

Να μην κλείσουν τα ΕΛΤΑ σε Πάργα, Λούρο και Θεσπρωτικό. Να μην συνεχιστεί η υποστελέχωση όλων των καταστημάτων.

Φυσικά απάντηση δεν πήραμε.

Στις 23.12.2020 ήταν η καταληκτική για την επιδότηση των μικρών επιχειρήσεων (45.000.000 €, 7.972 αιτήσεις, οι μισές κόπηκαν). Τα χρήματα ακόμη δεν έχουν αποδοθεί.

•  Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν τον «εφιάλτη» της covid-19 καθημερινά. Τα νοσοκομεία στην Ήπειρο καθώς και οι εργαζόμενοι υγειονομικοί δίνουν καθημερινή μάχη. Η τοπική αυτοδιοίκηση και το κεντρικό κράτος έχουν σταθεί αρωγοί αυτής της προσπάθειας;
Στον κρατικό προϋπολογισμό 2021 η μείωση δαπανών για την υγεία, προβλέπεται μειωμένη πάνω από 500 εκατ. € εν μέσω πανδημίας.

Ταυτόχρονα πενταπλασιάζονται οι δαπάνες για εξοπλισμούς (2,5% του ΑΕΠ της χώρας για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ). Η αγορά 18 Raffale αντιστοιχεί στις μισές δαπάνες για τη δημόσια υγεία (2021)…!!!

Περιφέρειες-δήμοι είχαν την ευκαιρία και την απεμπόλησαν. Έμειναν σε επικλήσεις. Υιοθέτησαν τα αναποτελεσματικά ταξικά lock down. Τα νοσοκομεία έγιναν μονάδες αντιμετώπισης μιας νόσου. Κουβέντα για προσλήψεις προσωπικού κι επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων.

•  Την σημερινή εποχή υπάρχει έντονο το αίσθημα του «ατομικού δρόμου». Πως μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση που φαίνεται να παγιώνεται; Πως μπορούν οι μικρές κοινωνίες και οι πολίτες-αγρότες-εργαζόμενοι-άνεργοι, ελ. Επαγγελματίες να χαράξουν ένα διαφορετικό δρόμο;
Καλή, δύσκολη ερώτηση. Επειδή οι ιδέες είναι υλική δύναμη κι αν θες ν’ αλλάξεις τον κόσμο, πρέπει να τον καταλάβεις, να τον μετρήσεις, να μαζέψεις τα κομμάτια της αλήθειας και να τα ενώσεις, ο δρόμος κι η έμπνευση αποτυπώνονται σε λίγους στίχους.

Πρώτα σιγοτραγουδάς «όπως και να ‘ναι ο κόσμος, όσα κι αν έχει στραβά, έστω κι αν μείνω μονάχος, πάντα θα φεύγω μπροστά». Μετά καταλήγεις «να σου δώσω μια να σπάσεις, αχ, βρε κόσμε γυάλινε», για να ακολουθήσει «θα πυργώσουμε βασίλειο, για να ζήσεις εργατιά».

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία στη Δημοκρατική Φωνή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *