in ,

Λύσεις Μισθώσεων – Κατώτατος Μισθός | του Γιώργου Θεοδόση

Φοροτεχνικός – Λογιστής
Πρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας-Φιλιππιάδας
Μέλος του ΔΣ της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών ΠΟΦΕΕ


Ο Απρίλης έφτασε και από Δευτέρα διανύουμε τη μεγάλη εβδομάδα. Περίοδος κατάνυξης για τους πιστούς, περίοδος περιοδειών για τους πολιτικούς που οργώνουν την περιφέρεια που για να κερδίσουν την ψήφο θα πούνε πολλά και θα τάξουν ακόμη περισσότερα.

Στους ίδιους ρυθμούς δηλαδή, τους επικοινωνιακούς, κινείται και η ΑΑΔΕ. Την περασμένη εβδομάδα το βράδυ, την τελευταία ημέρα του Μάρτιου άρον άρον άνοιξαν την εφαρμογή υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων του έτους 2022. Άναρχα, “σβάρα” όπως λέμε στην Ήπειρο, μόνο και μόνο να υπάρχει η κάλυψη από τους ιθύνοντες, καθώς θα φτάνουμε χρονικά κοντά στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής 30/06/2023, να μπορούν να διατείνονται πως η πλατφόρμα άνοιξε στις 31.3.2023 και πως υπήρχε επαρκής χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και όλα αυτά που ακούμε κάθε χρόνο από επίσημα χείλη.

Μια από τις αλλαγές που υπάρχουν φέτος στις φορολογικές δηλώσεις και πρέπει να διαχειριστούμε εμείς οι φοροτεχνικοί είναι οι περιπτώσεις των αποδείξεων που μετράνε διπλά, όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν την υγεία, ιατρικές υπηρεσίες, κ.ά., καθώς κι αυτές για τις οποίες αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το τριάντα τοις εκατό (30%) των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα όπως, κομμωτήρια, επισκευές, γυμναστήρια κ.λπ..

Η πρώτη εκτίμηση που διαπιστώνουμε σήμερα ανοίγοντας ένα έντυπο Ε1 είναι πως μάλλον δεν είναι απολύτως σωστά τα ποσά που έχουν σταλεί από τις τράπεζες. Κάποιες δαπάνες έχουν χαρακτηριστεί, στις τράπεζες, σε λάθος κατηγορίες κι αυτό ήδη δημιουργεί πρόβλημα, ειδικά στις αποδείξεις που μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα. Η δυνατότητα να είναι ελεύθεροι ως προς τη συμπλήρωση οι κωδικοί αυτοί βοηθάει στη «διαπραγμάτευση» με τους πελάτες μας για το ποσό που θα μπει εκεί για να εκπέσουμε φόρο.

Νέα παράταση στις λύσεις των μισθώσεων δόθηκε έως 30/6/2023. Μιλάμε για τις λύσεις αυτές που υποβάλλονται με ημερομηνία λύσης μίσθωσης έως 31.12.2022.

Να σας ενημερώσουμε ότι στο φετινό έντυπο Ε2, λαμβάνει κι ένα νέο ενημερωτικό μήνυμα που αναφέρει «Από τα αρχεία της υπηρεσίας προκύπτει ότι έχετε εισόδημα από μισθώσεις ακινήτων ποσού….. ευρώ». Αυτό το ποσό έρχεται από την πλατφόρμα των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης. Αν λοιπόν κάποιος είχε μία ή δύο ενεργές μισθώσεις στο έτος 2022 και καμία άλλη και επιπροσθέτως δεν λύθηκε καμία εξ αυτών εντός του 2023, θα του εμφάνιζε στο μήνυμα αυτό το συνολικό ποσό των εισοδημάτων του. Το μήνυμα αυτό είναι φυσικά πληροφοριακό. Αν όμως ο ως άνω φορολογούμενος είχε και άλλες 5 δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης που είχαν λήξει έως 31.12.2022, αλλά δεν είχε προβεί στην υποβολή των λύσεων τους, τότε στο ως άνω ενημερωτικό μήνυμα θα εμφανιζόταν το σύνολο των ποσών από όλες τις μισθώσεις, σαν να ήταν όλες ενεργές.

Για αυτό λοιπόν αποφασίστηκε, να δοθεί παράταση έως 30/06/2023 έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να έχουν προβεί στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων να βλέπουν ότι υπάρχουν ενεργές μισθώσεις και τέλος να προχωρήσουν στις λύσεις τους. Το ερώτημα είναι γιατί η καταληκτική ημερομηνία δεν ήταν εξαρχής 30/06/2023.

Από 1/4/2023 ισχύει η ΥΑ 31986/24.3.2023 (ΦΕΚ Β’ 2003/28.03.2023), με την οποία καθορίστηκε ο νέος κατώτατος μισθός και τα νέα αντίστοιχα όρια πλέον είναι στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός και στα 34,84 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο.

Αναφορικά με το αν τα ισχύοντα κατώτατα νομοθετημένα όρια προσαυξάνονται λόγω προϋπηρεσίας, πάντα βάσει τριετιών συμπληρωμένων έως 14.02.2012, καθώς το «πάγωμά» τους στην συγκεκριμένη ημερομηνία δεν αμφισβητείται και ισχύει και σήμερα.

Συχνά τίθεται και το ερώτημα εάν υπάρχει υποχρέωση υπολογισμού και καταβολής επιδόματος γάμου στους αμειβομένους με τον κατώτατο μισθό (ή με το κατώτατο ημερομίσθιο), αξίζει να σημειωθεί αφενός ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπει καμία προσαύξηση των κατωτάτων ορίων (ούτε άλλωστε και ο Ν.4093/2012 προέβλεπε επίδομα γάμου), αφετέρου ότι η ΕΓΣΣΕ από το 2014 και μετά δεν περιέχει αναφορά στο επίδομα γάμου, ούτε και μισθολογικούς όρους, συνεπώς δεν οφείλουν επίδομα γάμου ούτε οι εργοδότες που υπάγονται στις συμβαλλόμενες στην ΕΓΣΣΕ οργανώσεις εργοδοτών (αντίθετα με ό,τι συνέβη με τις συμβληθείσες εργοδοτικές οργανώσεις στην ΕΓΣΣΕ του 2013).

Τέλος, οι εργοδότες που επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου οφείλουν να προβούν στις κάτωθι ενέργειες:

Να υποβάλουν στο Π.Σ. Εργάνη εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την μεταβολή των αποδοχών το έντυπο Ε4 (Τροποποιητικός Αποδοχών), συμπληρωμένο μόνο ως προς τα στοιχεία της μεταβολής.

Να συντάξουν και να παραδώσουν στους εργαζομένους το αργότερο ένα (1) μήνα από την μεταβολή των αποδοχών έγγραφο, με το οποίο θα γνωστοποιούν (στους εργαζομένους) τις νέες αποδοχές τους, όπως αυτές θα διαμορφωθούν μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Πέρα της υποχρέωσης υποβολής Ε4 Τροποποιητικού Αποδοχών, δεν απαιτείται επί μερικής απασχόλησης η υποβολή και εντύπου Ε9 στο Π.Σ. Εργάνη.

Καλή Δύναμη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *