in

Με σκωπτική ματιά

editor_image

Του Άρη Ραβανού


Επιχειρηματικό πάρκο στην Αρτα

Κινητικότητα παρατηρείται γύρω από το θέμα της δημιουργίας επιχειρηματικού πάρκου στην Αρτα, ένα θέμα που περίπου 20 χρόνια μία έρχεται και μια φεύγει από το επίκεντρο. Η επόμενη στόχευση του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη που είναι σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Άρτας και τον πρόεδρό του Γιάννη Γκολομάζο είναι να προχωρήσουν οι προμελέτες του έργου. Να γίνει η δημοπράτηση όλων, να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση και να διεκδικηθούν χρήματα, είτε από τη νέα προγραμματική περίοδο είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα έργο, η ολοκλήρωση του οποίου θα δώσει πολύ σημαντική ανάσα στην οικονομία του Δήμου Αρταίων, αλλά και ολόκληρου του Νομού. Η πρώτη συζήτηση του Χρ. Τσιρογιάννη ως νέου δημάρχου είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2014 με τον τότε πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χρήστου Παπαζόγλου και συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους για την προώθηση δράσεων, που σχετίζονται με τη βελτίωση των υπηρεσιών και των υποδομών και τότε ο δεύτερος ζήτησε και πήρε τη δέσμευση του Δημάρχου ότι θα δρομολογήσει άμεσα τις ενέργειες, που απαιτούνται για την κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας.

Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για χωροθέτηση ΒΙΠΑ, έγινε το 2012, επί Δημαρχίας Ιωάννη Παπαλέξη, όταν τον Οκτώβριο του 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, παρά τις αντιδράσεις κατοίκων της Καλαμιάς, αποφάσισε την «Διάθεση δημοτικής έκτασης στη θέση «ΛΙΒΑΔΙΑ» για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας».

Τότε η συνεδρίαση εκείνη υπήρξε επεισοδιακή, έγιναν πολλά στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο και τελικά απορρίφθηκε η πρόταση. Με ένταση το θέμα επανήλθε το 2016 όταν το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αρταίων αποφάσισε την κατ’ αρχήν παραχώρηση δημοτικής έκτασης για κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση «Κρικούκια» της Τοπικής Κοινότητας Αμμοτόπου. Τον Φεβρουάριο του 2017 ανακοινώθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου, με το Δήμο Αρταίων και το Επιμελητήριο Άρτας, για την προετοιμασία φακέλου που αφορά τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου σε έκταση του Δήμου, την οποία ενέκρινε ομόφωνα η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας. Οι διαδικασίες προχωράνε και με τον νέο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιάννη Γκολομάζο το 2018 και από τότε ελάχιστα έγιναν επί της ουσίας για να τρέξει το έργο. Ξαφνικά ακούμε ότι οι διαδικασίες προχωράνε. Μακάρι να προχωρήσει, ώστε να μην επιβεβαιωθεί η λαϊκή ρήση, «είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό».

ΑΙΧΜΗ

H κατάντια της πόλης

Ένα ακόμα στρατηγικό λάθος στην πόλη της Άρτας με το αρχοντικό Παπακώστα που βρίσκεται στην περιοχή Ταμπακιάδες. Το αρχοντικό είναι από το 1981 διατηρητέο, αλλά επί 40 χρόνια είναι σε πλήρη εγκατάλειψη και παρακμή. Τελικά το αρχοντικό Παπακώστα θα αγοραστεί από το υπουργείο Πολιτισμού για να στεγάσει τα γραφεία της εφορίας αρχαιολογίας Άρτας. Αν είναι δυνατόν, ένα τέτοιο αρχοντικό στο ιστορικό κέντρο της Αρτας να πάει γι’ αυτή τη χρήση. Απλά ντροπή! Ας μην ψάχνουν διάφοροι τι φταίει στην πόλη. Ακόμα μια απόφαση που δείχνει την νοοτροπία που επικρατεί στην περιοχή. Ο Δήμος Αρταίων τι λέει επ’ αυτού; Τίποτα, απλά δεν θα απαντήσει κατά πάγια τακτική. Μόνο που αυτό δεν είναι λύση.

 

Το καρφί Σωτήρη Χρηστούλη

Απόλυτα σωστή η τοποθέτηση προ ημερών του Σωτήρη Χρηστούλη στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αρταίων όταν είπε ότι σε πάρα πολλά θέματα δημοτικοί σύμβουλοι εμφανίζονται ανενημέρωτοι. Και όπως είπε και σωστά όποιος ενδιαφέρεται μαθαίνει».

 

Το χαμηλό επίπεδο

Συνιστώ να παρακολουθήσει κανείς μια συνεδρίαση ενός δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αρταίων για να βγάλει συμπεράσματα για το επίπεδο της συζήτησης που γίνεται. Η τεχνολογία λόγω και της πανδημίας έδωσε την ευκαιρία σε πάρα πολλούς να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να σχηματίσουν προσωπική άποψη για το πως διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος σε ένα τόσο σοβαρό θεσμικό όργανο του Δήμου. Δυστυχώς το επίπεδο αρκετές φορές είναι πολύ χαμηλό. Ειδικά εάν συγκρίνει κανείς με δημοτικά συμβούλια του παρελθόντος, επί Κώστα Βάγια, Χρήστου Παπαγεωργίου και Πάνου Οικονομίδη, το συναίσθημα είναι μόνο θλίψη.

 

Καλλιτεχνικός διευθυντής

Να θεσπιστεί θέση Καλλιτεχνικού Διευθυντή στην Δημοτική Πινακοθήκη ζήτησε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δημοτική Αναγέννηση Τζένη Ταπραντζή. Δεν έχει και άδικο και είναι μια σωστή πρόταση.

 

Δια ζώσης συμβούλια

Αυτή η ιστορία με τα εξ αποστάσεως δημοτικά συμβούλια και διάφορες άλλες συνεδριάσεις έχει κουράσει. Βέβαια είναι και η πανδημία και οι περιορισμοί. Το θέμα της δια ζώσης συνεδρίασης έθεσε η Λίτσα Κιτσαντά στο δημοτικό συμβούλιο και με την πρόταση συμφώνησε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Τράμπας. Μάλιστα ο Κ. Τράμπας αποκάλυψε ότι θα έρθει σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΔΥ ώστε να δει εάν μπορέσει να γίνει δημοτικό συμβούλιο δια ζώσης. «Δώστε μου χρόνο» είπε, ανέφερε ότι έχει προσπαθήσει τρεις φορές να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση από κοντά. Το ενδιαφέρον είναι πως η προσπάθεια γίνεται ώστε ο Δήμος Αρταίων να είναι ο πρώτος που το δημοτικό του συμβούλιο θα συνεδριάσει δια ζώσης και θα στείλει το μήνυμα της επιστροφής στην κανονικότητα. Μακάρι. Θα είναι θετικό.

 

Πανελλαδική προβολή

Μεγάλη επιχείρηση προβολής της έκθεσης για τον μεγάλο ζωγράφο Γιάννη Μώραλη θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με όσα σχεδιάζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Χαρακλιάς θα υπάρξει πανελλαδική προβολή της έκθεσης με στόχο να προβληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η Αρτα. Θα είναι μια πολύ καλή εξέλιξη για την πόλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *