Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο, είναι διαθέσιμα πλέον τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2022. Είχαμε τονίσει ότι όταν θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά θα καταλάβουμε και θα διαπιστώσουμε το ύψος των φετινών ελαφρύνσεων του νέου ΕΝΦΙΑ της Κυβέρνησης. Οι εξαγγελίες μιλούσαν για μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ και πολύ καλά μιλούσαν γιατί οι μειώσεις είναι γενναιόδωρες!!! Ποιούς αφορά όμως, θα το διαπιστώσετε με τα παρακάτω παραδείγματα που σας παραθέτουμε για τα έτη 2021 & 2022 για να διαπιστώσετε τις μειώσεις με σκοπό την περίσκεψη και τα συμπεράσματα δικά σας…
⬛ Περιουσία Αξίας 1.732.000 ευρώ: ΕΝΦΙΑ 2021 = 13.825,79 ΕΝΦΙΑ 2022 = 6.394,90
⬛ Περιουσία Αξίας 34.252 ευρώ: ΕΝΦΙΑ 2021 = 132,48 ΕΝΦΙΑ 2022= 122,90
Τα δύο αυτά παραδείγματα αποδεικνύουν τις τεράστιες μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που προκύπτουν στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες, σε αντιπαράθεση με τις ελάχιστες μειώσεις που έχουν οι φορολογούμενοι που κατέχουν μικρής αξίας ακίνητη περιουσία. Οι ιστορίες φορολογικής τρέλας με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ είναι παρά πολλές με κερδισμένους πάντα τους έχοντες. Σε κάθε των περιπτώσεων όμως ο φετινός ΕΝΦΙΑ αποπληρώνεται σε 10 Δόσεις με την πρώτη να λήγει 31/05/2022 και η τελευταία στις 28/02/2023. Εκπτώσεις στην εφάπαξ εξόφληση δεν έχει προβλεφθεί και δεν υπάρχει.
Δυσοίωνο φαίνεται να είναι και το φετινό καλοκαίρι για εμάς τους Φοροτεχνικούς. Πέρα από τις ατέλειωτες «πλατφόρμες» που εισχωρούν στις «υποχρεώσεις μας» η έλλειψη ενδιαφέροντας των πολιτών για την υποβολή των φετινών δηλώσεων, αλλά και τα τεχνικά προβλήματα που κάθε χρόνο μας επιφυλάσσει η ΑΑΔΕ, έχουν καταφέρει έως σήμερα να υποβληθούν περίπου 980 χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις. Απομένει δηλαδή ενάμιση μήνας για να υποβληθούν 5.400.000 δηλώσεις και να γίνουν μερικά εκατομμύρια επικαιροποιήσεις. Προσωπικά θεωρώ επιτακτικό αφού ο φετινός ΕΝΦΙΑ έχει είδη υπολογιστεί και μάλιστα κατατέθηκε τροπολογία για τις μειώσεις αυτού, η καταληκτική ημερομηνία των φετινών φορολογικών δηλώσεων να οριστεί από τώρα η 30/9/2022.
Πολλά τα θέματα της επιστρεπτέας (σχετικά με το μη επιστρεπτέο ποσό) και πολλοί επιχειρηματίες ανησυχούν. Αυτοί που ανησυχούν χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, δηλαδή αυτοί που δε θέλουν να χάσουν την καταληκτική ημερομηνία για εφάπαξ πληρωμή έτσι ώστε να κερδίσουν ένα επιπλέον 15% και αυτοί που ανησυχούν γιατί δεν έχουν να επιστρέψουν τα επιστρεπτέα. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία αυτών που έχουν αποφασίσει και ελπίζουν ότι δε θα πληρώσουν τίποτα. Οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι και την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Οικονομικών είχε ολοκληρώσει τον υπολογισμό για τις 3 πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές (απομένουν 4 κύκλοι οι οποίοι έχουν και τους περισσότερους δικαιούχους) και με βάση τα ανωτέρω και γνωρίζοντας από πότε έχει ξεκινήσει η διαδικασία υπολογισμών, πιστεύω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβει να ολοκληρώσει την όλη διαδικασία μέχρι την 31η Μαΐου, η οποία είναι και η ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί αλλά δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στις αποφάσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Καλοκαίρι σε δέκα ημέρες και ένα από τα θέματα που μας απασχολούν είναι και αυτό των πολιτιστικών εκδηλώσεων, των πανηγυριών δηλαδή και υποβολή αιτήσεων για απαλλαγή από τον αντίστοιχο ΦΠΑ.
Έτσι έως 31/12/2022 με την υπάρχουσα νομοθεσία ισχύουν τα εξής:
Στα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΝΠΙΔ), που λειτουργούν νόμιμα και έχουν σκοπούς πολιτιστικούς, μορφωτικούς κλπ, προβλέπεται απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. στα έσοδα από ευκαιριακού χαρακτήρα εκδηλώσεις. Δικαιούνται δε κάθε έτος (χρήση) δύο (2) τέτοιες εκδηλώσεις, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση τους, με απαλλαγή από τον ΦΠΑ, αλλά με την υποχρέωση να απεικονίσουν τις συναλλαγές για την συγκεκριμένη εκδήλωση (π.χ. παραστατικά αγοράς αναψυκτικών ή δωρεάς κλπ).
Η απαλλαγή αυτή δίνεται από τον προϊστάμενο της Εφορίας που ανήκουν με αίτηση, που θα περιγράφει και τα αγαθά που θα διατεθούν στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Η αίτηση γίνεται πλέον ηλεκτρονικά μέσα από την υποβολή των αιτημάτων προς την ΑΑΔΕ.
Στις εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η οργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, διαλέξεων, οι παρεχόμενες υπηρεσίες σε επισκέπτες μουσείων, μνημείων, αρχαιολογικών ή άλλων παρόμοιων χώρων.
Από 01/01/2023 ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 22 του Ν.4873/2021 με το ΦΕΚ Α΄ 248/ 16-12-2021, σύμφωνα με τις οποίες τροποποιείται το άρθρο 22 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000) και πλέον τίθεται πλαφόν και στον αριθμό των εκδηλώσεων αλλά και στο ετήσιο ποσό των εσόδων από αυτές τις εκδηλώσεις.