in

Ο Καρανίκας και η βιομηχανική κάνναβη

editor_image

Του Χρήστου Τσούτση


Ο Νίκος Καρανίκας ήταν το πρόσωπο των ημερών πριν από λίγο καιρό στο Δημόσιο διάλογο με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου της Ν.Δ για τη βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη, το οποίο και έτυχε μεγάλης αποδοχής κατά την ψήφιση του, αφού το στήριξαν Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.

Ο ίδιος αποτέλεσε τον «πατέρα» της βιομηχανικής κάνναβης που «ανθίζει» σήμερα στη χώρα και στηρίζει ως «project» απόλυτα η κυβέρνηση της ΝΔ, μιας και ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν ότι επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να αλλάξει το ισχύον νομικό καθεστώς και ότι η χώρα θα «επωφεληθεί» από επενδύσεις ελληνικών και ξένων εταιρειών γύρω από την καλλιέργεια , εμπορία και διάθεση της φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης.

Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Καρανίκας βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο της τότε αντιπολίτευσης λόγω της «επίμονης ενασχόλησης του» με το ζήτημα της αξιοποίησης της κάνναβης. Μάλιστα ουκ ολίγες φορές έγινε δέκτης υποτιμητικών και επικριτικών σχολίων μαζί με την υπόλοιπη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την προσπάθεια «ανάδειξης» επενδυτικού ενδιαφέροντος γύρω από το παραπάνω ζήτημα. Όχι ότι είχαν κάτι ιδιαίτερο να του προσάψουν οι επικριτές του, αλλά τόσο η ιδέα και μόνο ενός σερβιτόρου σε ρόλο συμβούλου του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με «άστατη ζωή» προκαλούσε αντιδράσεις.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πάντως εστιάζεται στο γεγονός ότι στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την Ελλάδα -επειδή βρίσκεται ψηλά στη λίστα των επενδυτών για τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια κάνναβης- επισκέπτονταν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων παγκοσμίως σχετικών επιχειρήσεων, που επιτρέπεται η παραγωγή: ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ, Ολλανδία, Γερμανία, Δανία και τα υπουργικά γραφεία είχαν δεχθεί τέτοιες επισκέψεις.

Και, επειδή ήξεραν τις αντίθετες θέσεις της ΝΔ, το βασικό ερώτημα τους ήταν, αν έλθει η ΝΔ στην εξουσία θα καταργήσει τον νόμο;

Αυτές οι «μέρες» φαντάζουν πλέον πολύ μακρινές για το κυβερνόν κόμμα καθώς ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανασκεύασε τις τότε θέσεις του ως αξιωματική αντιπολίτευση και δήλωσε κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ότι « …δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παραδεχτούμε το λάθος και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες χωρίς ‘σούξου και μούξου’ ή ότι φταίνε « οι άλλοι» – υπονοώντας την τότε κυβέρνηση, η τρόικα, οι δεσμεύσεις των μνημονίων κ.λ.π. Λοιπόν, το 2018 δεν ήμασταν ώριμοι να αναγνωρίσουμε τις μεγάλες προοπτικές που έδινε η φαρμακευτική κάνναβη στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στην πορεία του χρόνου αποδείχτηκε, βοήθησαν κάποια στοιχεία που θα φέρω τώρα στην συζήτηση, να δούμε ότι είναι μια αγορά στην οποία η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει και είναι μία αγορά που δεν έχει κανένα ηθικά μελανό σημείο (…), είναι μία πραγματική αγορά για ιατρικούς σκοπούς που μεγαλώνει παγκοσμίως με πολύ μεγάλο ρυθμό και υπάρχουν πραγματικοί ασθενείς που κάνουν χρήση πραγματικών προϊόντων».

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε κατά την τοποθέτηση του ότι «Και εγώ θέλω να δείξω και μία πολιτική γενναιότητα γιατί θέλω στη ζωή να είμαι πάντα ειλικρινής (….) εσείς ποτέ δεν θα αναγνωρίσετε σε κανέναν πολιτικό αντίπαλο, οποιαδήποτε καλή κίνηση (…) ; Δεν αναφερθήκατε εσείς, θα αναφερθώ εγώ. Πρέπει να αναγνωρίσουμε στην συζήτηση και την θετική συμβολή του κυρίου Καρανίκα. Μπορεί να είναι ένα πρόσωπο με τον οποίο έχουμε προφανώς σοβαρές πολιτικές διαφορές και έχουμε δημόσια συγκρουστεί πολύ. Όμως, για την περίπτωση της φαρμακευτικής κάνναβης, για την προσπάθειά του να νομοθετηθεί και να ανοίξουν οι δρόμοι στην ελληνική αγορά, εγώ θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής, η παρουσία του κυρίου Νίκου Καρανίκα ήταν θετική. Και το γεγονός ότι πολέμησε γι’ αυτό και πολεμάει, αν θέλετε, ακόμα και σήμερα, τον τιμά. Είναι κάτι από το οποίο η πατρίδα έχει να κερδίσει και χρήματα και το κυριότερο ανακούφιση στον πόνο των ασθενών».

Η βιομηχανική κάνναβη (Cannabis sativa L.) ανήκει στα ελαιούχα – κλωστικά φυτά. Χρησιμοποιείται από τη νεολιθική περίοδο για την παραγωγή πλήθους προϊόντων και υποπροϊόντων. Στη χώρα μας, η κάνναβη καλλιεργούνταν επί αιώνες για την παραγωγή σκοινιών και υφασμάτων – την πρώτη αναφορά μάλιστα σε αυτήν τη συναντάμε το 450 π. X. στον Ηρόδοτο. Στα μέσα του 20ου αιώνα, η κάνναβη αποτελούσε βασική γεωργική καλλιέργεια και εξαγώγιμο προϊόν και λειτουργούσαν στην Ελλάδα κανναβουργεία που επεξεργάζονταν την ίνα για τη δημιουργία σκοινιών.

Παρά τις όποιες πολιτικές «σκοπιμότητες» και τους πρόσκαιρους καιροσκοπισμούς είναι θετικό ότι σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν εγκριθεί 94 επενδύσεις συνολικού ύψους 360 εκατομμυρίων, που θα δημιουργούσαν 2.250 νέες θέσεις εργασίας Επιπλέον, περισσότερες από 120 εταιρείες καλλιέργειας-παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης έχουν καταθέσει φακέλους προς αδειοδότιση ξεπερνώντας τα 700 εκατ. ευρώ! Το European Kannabis Report υπολόγισε ότι στην Ελλάδα η ιατρική κάνναβη θα εισφέρει μέχρι και 2 δισ. στο ΑΕΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των υστέρων παρά τον «πόλεμο» που δέχτηκε και τις αστειότητες περί «μπάφων» στον Δημόσιο Διάλογο φαίνεται ότι δικαιώνεται για την επιλογή να στηρίξει αυτού του είδους τις δραστηριότητες. Μένει να δούμε και την συνέχεια, ελπίζοντας το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και οι εργαζόμενοι να βγουν επίσης ωφελημένοι.