in

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων κατά των πλωτών φωτοβολταϊκών

«Γκρίνια» περί ενημέρωσης στην ειδική συνεδρίαση για τον Απολογισμό Πεπραγμένων 2021

editor_image

Ρεπορτάζ της Σοφίας Αναγνωστάκη
• Δημοσιογράφου-μέλους της ΕΣΗΕΑ


Ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 103 MW στη λίμνη Πουρναρίου τάχθηκε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στη συνεδρίασή του στις 21 Ιουλίου 2021.

Το θέμα έθεσε υπ’ όψιν του Συμβουλίου ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης και ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Πανέτας με το σύνολο του παρατάξεων του Δήμου, όπως και των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων Αρταίων, Γραμμενίτσας, Βλαχερνών, Πιστιανών, Ροδαυγής να τάσσονται με ομόφωνες αποφάσεις, κατά της επένδυσης.

Ο κ. Τσιρογιάννης αφού επισήμανε ότι ως Δημοτική αρχή δεν είναι αντίθετη σε όλες τις επενδύσεις ΑΠΕ, τόνισε πως η όποια επένδυση θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Όπως είπε, για την περιοχή αυτή έχουν ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης. «Συζητάμε να καταθέσουμε μια πρόταση για μια ΟΧΕ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ για ήπια τουριστική ανάπτυξη και ανάπτυξη με βάση το περιβάλλον και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να το διαταράξουμε», τόνισε. Ο κ. Τσιρογιάννης αναφέρθηκε εξάλλου στην επιβάρυνση της περιοχής (Βλαχέρνα και Γραμμενίτσα) ήδη από την λειτουργία του ΚΥΤ Αράχθου, τονίζοντας ότι μια επιπλέον επιβάρυνση όχι μόνο από την παραγωγή αλλά και τη μεταφορά ενέργειας δεν θα πρέπει να συζητείται καν.

Ο αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Γιώργος Πανέτας ανέφερε πως επίσημα ο δήμος δεν έχει κάποια όχληση για να γνωμοδοτήσει, αλλά θα πρέπει να είναι έτοιμοι για να προλάβουν τις εξελίξεις, καθώς μπορεί να ζητηθούν γνωμοδοτήσεις τελευταία στιγμή και βιαστικά. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να απευθυνθεί ο Δήμος σε ειδικούς για να τον καθοδηγήσουν σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και να συντάξουν μια εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση με επιχειρήματα, προκειμένου να στοιχειοθετήσουν την αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου και να αντικρούσουν το αίτημα της εταιρείας.

Από την πλευρά της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου ο κ. Γιάννης Σπύρου εξέφρασε την έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για την προωθούμενη εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών, καθώς και γενικότερα την κάθετη αντίθεσή της στη νέα νομοθεσία για τις ΑΠΕ, με βάση την οποία προωθούνται έργα χωρίς να ενημερώνονται οι πολίτες. «Το μυαλό μας μ’ αυτά που γίνονται πάει στο «εν κρυπτώ». Αυτό δεν θέλουμε να συμβεί. Συνέβη με το φράγμα Αράχθου και ακόμα κοροϊδευόμαστε με την διευθέτηση της κοίτης του ποταμού», τόνισε χαρακτηριστικά. Επισήμανε εξάλλου, πως τα μηνύματα από δεκάδες συλλόγους, αδελφότητες, την Ομοσπονδία Τζουμέρκων είναι ενάντια αυτής της κίνησης. Κλείνοντας τόνισε πως «αν θέλουμε ΑΠΕ έχουμε ένα γεωθερμικό Πεδίο στις Συκιές που πρέπει να εκμεταλλευτούμε, δεν χρειάζεται να επενδύσουμε σε πλωτά φωτοβολταϊκά, τα οποία είναι επισφαλή».

Την αντίθεση της παράταξή της εξέφρασε και η επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» κα Τζένη Ταπρατζή, τονίζοντας πως θα πρέπει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να υποστηριχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να απορριφθεί το αίτημα της εταιρείας, ενώ υπερασπίστηκε το σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.


«Δεν μπορεί ο καθένας να έρχεται και να φυτεύει ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό στη λίμνη, το οποίο είναι περίπου ένα τετραγωνικό χλμ και σχεδόν σκεπάζει όλη τη λίμνη, δεν στέκει και δεν συνάδει μ΄αυτά εμείς έχουμε στο νου μας να κάνουμε» υποστήριξε ο επικεφαλής της παράταξης «Γέφυρα στο μέλλον» κ. Γιάννης Παπαλέξης επισημαίνοντας το κενό που υπάρχει στον χωροταξικό σχεδιασμό των ΑΠΕ, ενώ έκανε λόγο για τεράστια οικονομικά παιχνίδια. «Δεν ξέρω τι σόι νομοθετήματα είναι αυτά που δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα να έρχεται να κάνει τέτοια τεράστια εγκλήματα χωρίς να ερωτηθεί η τοπική κοινωνία» τόνισε.

Στο ίδιο πνεύμα η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής» κα Λίτσα Κιτσαντά ανέφερε πως όλα αυτά τα νομοθετήματα δίνουν ώθηση να γίνονται «μπίζνες» σε όλη τη χώρα, χωρίς μελέτες και χωρίς προστασία με στόχο να παράξουν πλούτο για λίγους, καθώς οι εταιρείες που «λυμαίνονται» όλα αυτά είναι 2-3 σε όλη την χώρα. Εν προκειμένου για το φωτοβολταϊκό στη λίμνη Πουρναρίου υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι όφελος θα έχει μόνο η εταιρεία, ενώ στην τοπική κοινωνία θα μείνει «ένα περιβάλλον βιασμένο κι ένα υποβαθμισμένο οικοσύστημα, ενώ οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής της θα ματαιωθούν». Κλείνοντας υποστήριξε πως θα πρέπει να συγκροτηθεί κι ένα κίνημα αντίστασης, ώστε στην πράξη να ματαιωθούν τα σχέδια αυτά και να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα νομικά και άλλα από την πλευρά του Δήμου.

Με επιστολή της, η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», δήλωσε επίσης την αντίθεσή της, κάνοντας λόγο για εκποίηση του δημοσίου πλούτου προς όφελος των πολυεθνικών και για αφήγημα περί πράσινης ανάπτυξης, στο όνομα της οποίας « θα δοθούν πάλι ένας σκασμός λεφτά με ΕΣΠΑ στυλ κλπ για να δημιουργηθούν υποτίθεται θέσεις εργασίας, φθηνή ενέργεια για το λαό, προστασία για το περιβάλλον, στην πραγματικότητα, όμως τίποτα από όλα αυτά δεν θα γίνει». Τέλος, κάλεσε τον λαό της περιοχής να συσπειρωθεί, να οργανωθεί και να αποτρέψει το έργο.

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκαν η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και η 3η Τροποποίηση Προγράμματος εκτελεστέων έργων έτους 2021, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα για την στέγαση του Ενιαίου Ειδικού επαγγελματικού Γυμνασίου –Λυκείου στους χώρους και τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ Άρτας, καθώς και για την επικαιροποίηση της αριθμ. 88/2020 απόφασής του, η οποία αφορά στη λήψη μέτρων για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

Απολογισμός Πεπραγμένων 2021
Της Τακτικής συνεδρίασης προηγήθηκε Ειδική Συνεδρίαση με θέμα τον Απολογισμό των Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2021, όπου όλοι οι αντιδήμαρχοι παρουσίασαν τις δράσεις που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται.

Η κα Ταπρατζή στάθηκε στον πίνακα απολογισμού της Δνσης Οικονομικών Υπηρεσιών υποστηρίζοντας ότι η εικόνα που έχει είναι τελείως διαφορετική από αυτή του παρουσιάζεται, έκανε λόγο για εικονικό προϋπολογισμό, τεράστια και σοβαρή καθυστέρηση στην αποπληρωμή δαπανών, με τα κομμένα εντάλματα μέχρι 31/5/2021 να αγγίζουν μόλις τις 15.000 ευρώ, όταν τα απλήρωτα τιμολόγια των προμηθευτών φτάνουν το 1,5 εκατ. Ευρώ., για έλλειψη ενημέρωσης των οφειλετών για το 2021, ζήτησε ενημέρωση για τα έσοδα της ακίνητης υπηρεσία του Δήμου, ενώ άφησε αιχμές για συμβάσεις που ανατίθενται χωρίς διαδικασίες διαφάνειας.

Ο κ. Παπαλέξης σχολιάζοντας την παρουσίαση του απολογισμού, έκανε λόγο για καταιγισμό αναφερόμενων έργων, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «προεκλογικό φυλλάδιο με την συμπλήρωση μερικών φωτογραφιών ακόμη». Δήλωσε ότι συμφωνεί με την κα Ταπρατζή, επισημαίνοντας ότι πρώτη φορά διαπιστώνει τέτοια έλλειψη πληροφόρησης σε Δημοτικό Συμβούλιο, σε σημείο που να αγνοεί βασικά πράγματα. «Αν δεν γίνει κάποια διαμαρτυρία δεν καταλαβαίνουμε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, που δεν είμαστε σε κάποια Επιτροπή, τι συμβαίνει, αν γίνονται τα έργα ή όχι. Όλες οι αποφάσεις που παίρνονται δεν είναι σε γνώση του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν αποφασίζει για σοβαρά θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώτης ρώτησε για το ποσοστό των έργων που έχουν εγγραφεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν εντός του 2021, για να λάβει την απάντηση από τον αντιδήμαρχο Έργων κ. Σφήκα ότι δεν έχει προβεί σε τόσο μεγάλη στατιστική ανάλυση, ενώ κάλεσε τον κ. Γιώτη να μεταβεί στην υπηρεσία για να λάβει την απάντηση στο ερώτημά του. Ο κ. Σφήκας απάντησε και στον κ. Παπαλέξη σχετικά με την άγνοια του Δημοτικού Συμβουλίου ως προς την υλοποίηση των έργων, υποστηρίζοντας ότι ενδεχομένως υστερεί επικοινωνιακά στην προβολή τους.

Η κα Κιτσαντά εξέφρασε την ελπίδα τα όσα είπαν οι αντιδήμαρχοι να υλοποιηθούν αν και θεωρεί ότι ορισμένα από αυτά που αναφέρθηκαν απλώς είναι γραμμένα στα χαρτιά, συμφωνώντας με τον κ. Παπαλέξη ότι ως αντιπολίτευση δεν έχουν διαπιστώσει να συμβαίνουν, στο βαθμό που αναλύθηκαν.

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Καθημερινότητας και Πρασίνου κ. Κωλέτσος σχολιάζοντας την τοποθέτηση της κας κ. Ταπρατζή για το ζήτημα της νομιμότητας κάποιων ανατεθειμένων συμβάσεων δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του, υποστηρίζοντας ότι δεν «μπορεί να ρίχνεται λάσπη στον ανεμιστήρα, χωρίς αποδείξεις».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Λιόντος υποστήριξε ότι ο Δήμος Αρταίων ανήκει στους δήμους με την καλύτερη οικονομική διαχείριση πανελλαδικά και κάλεσε τους Δημοτικούς Συμβούλους να επισκεφθούν την Οικονομική Υπηρεσία και να ζητήσουν στοιχεία για την υλοποίηση του προϋπολογισμού. Σε ότι αφορά το αίτημα της κα Ταπρατζή προς την Οικονομική υπηρεσία από τον Ιούνιο του 2021, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα αίτημα με πολλαπλά και σύνθετα ερωτήματα και εντός της επόμενης εδβομάδας θα είναι στα χέρια της οι απαντήσεις για να επεξεργαστεί αυτά τα στοιχεία.

Οσον αφορά την εκτέλεση των δαπανών, ο κ. Λιόντος υποστήριξε ότι ο Δήμος παρέλαβε την μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού λίγο πριν το Πάσχα και από τότε ξεκίνησαν οι πληρωμές και εντός διμήνου αποπληρώθηκαν περί τα 6 εκατ. Ευρώ. «Σίγουρα υπάρχει μια καθυστέρηση γιατί είναι μεγάλος ο όγκος των έργων, των προμηθειών και των διαγωνισμών που εξελίσσονται και υλοποιούνται από την οικονομική υπηρεσία», τόνισε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *