Τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου και διανύοντας τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου 2022, το μόνο παρήγορο που διαφαίνεται να εφαρμόζεται είναι το κάλεσμα της φύσης. Ο διακόπτης των σωμάτων θέρμανσης θα γυρίσει στο off για όσους φυσικά το είχαν βάλει στο on. Αν προτάσσοντας την ατομική ευθύνη και ο καθένας μας ακούσει τις οδηγίες του Υπουργού Ενέργειας, δηλαδή να μη κάνουμε μπάνιο με ζεστό νερό και να κλείνουμε τους διακόπτες για τις λάμπες φωτισμού (άλλωστε η ημέρα μεγάλωσε) θα μειώσουμε αισθητά το κόστος στην ενέργεια ενισχύοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό μας, ώστε να μπορούμε να αγοράσουμε ένα κιλό φασόλια γίγαντες με 8 ευρώ το κιλό. Η ακρίβεια στα καθημερινά αγαθά που καταναλώνει ένα νοικοκυριό καθώς και η τεράστια αύξηση των πρώτων υλών κάθε παραγωγικής επιχείρησης, έχουν στραγγίξει οικονομικά πολίτες και επιχειρήσεις. Μία με την δεκαετή κρίση, μία με την πανδημία του κορωνοιού, μία με τους πολέμους γύρω μας, μία με την εισαγόμενη ακρίβεια που ενώ τη βλέπουμε να έρχεται από το καλοκαίρι και δεν κάνουμε τίποτα, ο μέσος Έλληνας έχει εξαθλιωθεί. Οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν ούτε τα φάρμακα τους να πάρουν και αναγκάζονται να κλέβουν στα καταστήματα τροφίμων, οι μεσήλικες βρίσκονται μέσα σε μια οικονομική περιδίνηση που με νύχια και δόντια προσπαθούν να συντηρήσουν τα σπίτια τους και να σώσουν τις επιχειρήσεις τους και οι νέοι Έλληνες ποντάροντας σε μια ζωή Yolo, απογοητεύονται και σταματούν απλά να ονειρεύονται. Και το κακό ξέρεται πιο είναι; Ότι, η ζωή είναι πολύ μικρή (και τα νιάτα λιγότερα) για να την ζούμε καταπιεσμένοι προσπαθώντας να εφευρίσκουμε πράγματα για να θολώνουμε καταστάσεις. Να μπερδεύουμε το είναι με το φαίνεσθαι!
Μέσα στο Φεβρουάριο αυτό που κυριάρχησε σε νομοθετικές διαδικασίες στη Βουλή ήταν και νομίζω ότι θα ασχοληθούμε ξανά, ο εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ. Από τη μία μιλάμε για εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση των πάντων και από την άλλη καμία ετοιμότητα για άμεση και σαφή οδηγία προς τους υπεύθυνους μισθοδοσίας, που όπως φαίνεται δεν τους λογαριάζει κανείς. Το απόλυτο μπάχαλο για πολλά τεχνικά θέματα που από το Υπουργείο υπάρχει σαφής οδηγία «βλέποντας και κάνοντας». Ας σταματήσω εδώ για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση γιατί νομίζω αν ανοίξω το θέμα του MyData των ηλεκτρονικών βιβλίων και τα προβλήματα που υπάρχουν δεν μου φτάνουν σελίδες ατελείωτες. Όλοι ήμασταν ( ; ) έτοιμοι για αυτό μεγαλειώδες σχέδιο της ΑΑΔΕ που δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά παγκοσμίως, αλήθεια περιμένετε να εφαρμοστεί πρώτα στην Ελλάδα; Με τέτοιες συνθήκες και όρους δεν υπάρχει περίπτωση. Τζάμπα πήραμε και τα προγράμματα. Όχι τζάμπα ακριβώς, κάτι κόστισε στις επιχειρήσεις το όραμα μερικών για real time μεταβίβαση παραστατικών, που από ότι φαίνεται δε θα εφαρμοστεί ποτέ! Μεγάλη ευθύνη και στην προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και τη σημερινή που ψήφισαν και υπερασπίζονται την εφαρμογή των MyData έτσι όπως θέλουν να τη λειτουργήσουν. Μεγάλη και η ευθύνη της Κεντρικής Διοίκησης των Επιμελητηρίων που δεν προστάτεψε τους έμπορους ειδικά τους «μικρούς». Είπαμε στην Ελλάδα «όπου μικρός και η μοίρα του».
Ένα πράγμα που έχουμε πει πολλές φορές από την αρχή της πανδημίας είναι ότι θα πρέπει να βλέπουμε το θετικό που θα αφήσει πίσω της η κατάσταση αυτή. Σαν θετικό στοιχείο λοιπόν, μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι μπήκε σε εφαρμογή η ψηφιοποίηση του ελληνικού δημοσίου. Έπρεπε ένας ιός να μας ψηφιοποιήσει, δυστυχώς όμως ελαφρώς, χωρίς ουσιαστικές και εις βάθος νομοθετικές ρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν στην πραγματικότητα το Δημόσιο και κατ΄ επέκταση τους πολίτες. Όπου χρειάζεται ψηφιοποίηση στο δημόσιο φωνάζουν τον Υπουργό κύριο Πιερρακάκη. Όπου δε συμμετέχει ο Υπουργός το απόλυτο χάος!
Το τριώδιο άνοιξε και προσωπικά χαίρομαι πολύ που έφτασε η ώρα να φορέσουμε Μάσκα. Αυτή της Αποκριάς, του Καρναβαλιού, του ξεφαντώματος, του γλεντιού και της χαράς. Χρόνια πολλά σε όλους και όλους.