in

Ώρα «μηδέν» για το νοσοκομείο της Άρτας

Τραγική η υποστελέχωση τμημάτων – Παραιτούνται οι γιατροί ο ένας μετά τον άλλο. Τι λένε οι εργαζόμενοι και τι ο Διοικητής

editor_image

Της Σοφίας Αναγνωστάκη
• Δημοσιογράφου-μέλους της ΕΣΗΕΑ


Στο «κόκκινο» λειτουργεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το Νοσοκομείο της Άρτας με τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης κι ελλείψεων σε υλικοτεχνικές υποδομές να γίνονται εντονότερα λόγω και της ανάγκης διαχείρισης της πανδημίας.

Αποτέλεσμα της πολύωρης και πολύμηνης εξαντλητικής υπερεργασίας φαίνεται πως ήταν και οι παραιτήσεις των δύο γιατρών της παθολογικής κλινικής πριν μια εβδομάδα, καθώς επίσης και μίας αναισθησιολόγου την περασμένη Πέμπτη. Παραιτήσεις που ήρθαν, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, αφού είχαν επισημανθεί τα προβλήματα και οι ανάγκες στελέχωσης των κλινικών και στα οποία δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα και με ανακοίνωση της ΕΙΝΗ, την πρόθεσή τους να παραιτηθούν έχουν εκφράσει ακόμη ένας καρδιολόγος και ένας γιατρός της ουρολογικής και αναμένονται εξελίξεις.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η ήδη δύσκολη υφιστάμενη κατάσταση, με την ΜΕΘ να λειτουργεί με 4 γιατρούς και να αναμένεται η αποχώρηση ακόμη ενός. Επίσης, η πνευμονολογική κλινική λειτουργεί με τρεις γιατρούς, όταν οι οργανικές είναι 4.

Αυτή την στιγμή στο Νοσοκομείο της Άρτας λειτουργούν επιπλέον, 4 εμβολιαστικές γραμμές σε δυο εμβολιαστικά κέντρα, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Covid-19, κλινική Λοιμωδών και κλινική Αυξημένης Φροντίδας Λοιμωδών, τμήμα ελέγχου στην πύλη του Νοσοκομείο, χωρίς καμιά επιπλέον πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ιατρικού ή νοσηλευτικού, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος εργαζομένων. Αντιθέτως, όλο αυτό το διάστημα έχουν υπάρξει συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις προσωπικού.

Το 2021-2022 αναμένεται η συνταξιοδότηση ακόμη έξι γιατρών, τριών χειρούργων, 2 ορθοπεδικών κι ενός καρδιολόγου, που θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.


Στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα υπάρχουν 20 κενές οργανικές θέσεις. Για λειτουργία των τμημάτων κάτω από τα όρια ασφαλείας, έκανε λόγο και η προϊσταμένη του Τμήματος κα Αναστασία Θεοχάρη, κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, στην οποία παραβρέθηκε η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΦΩΝΗ». Όπως ανέφερε, στα όμορα νοσοκομεία τα αντίστοιχα τμήματα έχουν επανδρωθεί με επικουρικό προσωπικό, αλλά όταν ζητήθηκε από το νοσοκομείο της Άρτας να δηλώσει τις ανάγκες δεν ερωτήθηκαν οι προϊστάμενοι των τμημάτων και οι γιατροί, με αποτέλεσμα ο διοικητής να ζητήσει μόνο 3 θέσεις κι αυτές τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων, κι όχι τεχνολόγων ακτινολόγων, και ούτε αυτές έχουν καλυφθεί. Όπως είπε, έγινε παρέμβαση από το τμήμα, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

«Η επόμενη κίνηση είναι να παραδώσω το Πρόγραμμα εργασίας στην Διοίκηση του νοσοκομείου και να το βγάζει εκείνη», ανέφερε η κα Θεοχάρη.

«Λέγαμε στο Διοικητή γιατί δεν ζητάει να πάρει επικουρικό προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό. Τα τμήματα τα εργαστηριακά κι αυτά έχουνε έλλειψη προσωπικού. Πως γίνεται εκεί πέρα με 5-6 ανθρώπους να βγαίνουν οι βάρδιες; Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Στο Πανεπιστημιακό έχουν πάρει 150 επικουρικούς, το Αγρίνιο έχει πάρει μόνο νοσηλευτικό προσωπικό 70 άτομα. Εμάς εδώ κυριαρχούσε η παραφιλολογία στην Διοίκηση ότι το νοσηλευτικό προσωπικό επαρκεί γιατί είναι καλυμμένες οι οργανικές. Πως είναι καλυμμένες οι οργανικές; Επειδή το 2012 από 256 κλίνες πήγαμε στις 220 κλίνες, προφανώς θα ήταν καλυμμένες οι οργανικές, όταν τις μειώνουν και στη Διοικητική υπηρεσία όλες οι οργανικές είναι καλυμμένες, δεν υπάρχει κανένα κενό, γιατί τότε η νομοθεσία έλεγε ότι κόβουμε οργανικές μέχρι το ύψος αυτών, που υπηρετούν», επισήμανε η Γραμματέας του ΔΣ Εργαζομένων κα Βάσω Αμπελογιάννη μιλώντας στην Γενική Συνέλευση.


Ταυτόχρονα, άφησε αιχμές για όσους έσπευσαν μετά τις παραιτήσεις των γιατρών να δείξουν το ενδιαφέρον τους για το νοσοκομείο.

«Κι όλοι αυτοί, που έρχονται τώρα και λένε, γιατί είδαμε το ΣΚ εδώ διάφορους, από τον ιατρικό σύλλογο, που υποτίθεται ήθελε να προσφέρει βοήθεια, μέχρι όλους τους πολιτικούς χώρους να βγάζουν ανακοίνωση κι αυτούς που έχουν κυβερνήσει. Για να μας πει ένας άνθρωπος τι έχει κάνεις την τελευταία 10ετία για να αυξηθούν οι κλίνες τους νοσοκομείου και κατ’ επέκταση οι οργανικές; Σαν νοσοκομείο τι έχουν κάνει αυτοί που έχουν διοικήσει κι έχουν κυβερνήσει;», τόνισε η κα Αμπελογιάννη.

Ερωτηθείσα από την «Δημοκρατική Φωνή» τι πρέπει να γίνει, τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις και να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις προσωπικού σε όλα τα τμήματα, καθώς η λύση των επικουρικών αποτελεί «μπάλωμα» και όχι λύση, να υπάρξουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στα μισθολόγια, καθώς και κίνητρα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο σύστημα δευτεροβάθμιας υγείας και ταυτόχρονα να υπάρξει άμεσος σχεδιασμός για τον επόμενο χειμώνα, αλλά και μακροπρόθεσμος για την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου τα επόμενα χρόνια.

Όπως είπε, δυστυχώς δεν υπάρχει κοινός στόχος με την κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας που προκρίνει τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, παρόλο που «η πανδημία απέδειξε είναι ότι μόνο το ΕΣΥ μπορεί να βοηθήσει και να παρέχει υπηρεσίες υγείας, δημόσια δωρεάν σε όλους».

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις προσωπικού από την διοίκηση με αμφισβητούμενα κριτήρια η κα Αμπελογιάννη υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως μια διέξοδος θα ήταν να ζητηθεί να γίνουν κρίσεις για τις θέσεις προϊσταμένων και διευθυντών. «Το έχει ζητήσει ο σύλλογος και συμμετέχουμε και σε όλες τις διαδικασίες αποχής από την αξιολόγηση. Αυτοί όμως, που ευαγγελίζονται την αξιολόγηση, την αξιοκρατία και την αριστεία, δεν κάνουν κρίσεις γιατί και σε αυτούς αρέσει να βάζουν όποιον θέλουν προϊστάμενο και όχι αυτόν που έχει τα κατάλληλα προσόντα τυπικά ή μη για τη θέση αυτή».

Τι υποστηρίζει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων μόνο στο ιατρικό προσωπικό παραδέχθηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Βαγγέλης Ντάκουλας ερωτηθείς από την «Δημοκρατική φωνή», υποστηρίζοντας ότι η νοσηλευτική υπηρεσία ουδέποτε ήταν υποστελεχωμένη και ότι η διοικητική υπηρεσία είναι επίσης, επαρκώς καλυμμένη. «Είναι πραγματικότητα ότι υπάρχουν ορισμένες θέσεις γιατρών κενές. Τον Ιανουάριο προκηρύξαμε 13 θέσεις γιατρών, εκκρεμούν ορισμένες κρίσεις, ευελπιστούμε οι περισσότερες από τις θέσεις να καλυφθούν. Δυστυχώς δεν βλέπουμε να καλύπτονται όλες, αλλά αυτό γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία. Αρκεί να σας πω ότι προκηρύχθηκαν 13 θέσεις νεφρολόγων στην 6η ΥΠΕ και έγιναν μόνο 2 αιτήσεις. Σε ορισμένες κλινικές, όπως πνευμονολογική, κλινική covid, παθολογική κλινική υπάρχει συσσωρευμένη κόπωση, το κατανοούμε, αλλά καταλαβαίνεται ότι ο κορονοϊός ήταν μια κατάσταση η οποία ήταν πρωτοφανής. Ευελπιστούμε με την μείωση των κρουσμάτων, με τα εμβόλια, να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση, η οποία επαναλαμβάνω δεν ήταν η ιδανική, αλλά ήταν μια κατάσταση διαχειρίσιμη» επισημαίνει.


Στην ερώτηση αν θα μπορούσε να ιδρυθεί μια δεύτερη παθολογική κλινική, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής ο κ. Ντάκουλας απάντησε αρνητικά .« Για να γίνει 2η κλινική χρειαζόμαστε άλλους 5 παθολόγους. Στο οργανόγραμμα δεν προβλέπεται, άρα δεν μπορούμε να προκηρύξουμε τις θέσεις. Στο καινούργιο οργανόγραμμα προβλέπουμε θέσεις; Επίσης όχι, γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες και πρέπει να τις κατανείμουμε σε όλες τις ειδικότητες. Ακόμα όμως και να κάνουμε 2η κλινική, το οργανόγραμμα θα εγκριθεί σε ένα χρόνο και πρέπει να προκηρύξουμε 5 θέσεις καινούργιων ιατρών. Δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Εδώ 1,5 χρόνο είναι μόνιμα στον αέρα μια θέση επικουρικού παθολόγου και δεν υπάρχει».

Μας ενημέρωσε εξάλλου, ότι η θέση ενός παθολόγου που προκηρύχθηκε πέρυσι είναι θέμα ημερών να καλυφθεί, αφού έγιναν οι κρίσεις και η γιατρός την έχει αποδεχθεί. Υποστήριξε εξάλλου, ότι θα έρθει κι άλλος ένας παθολόγος, η μετακίνησή του έχει υπογραφεί από την ΥΠΕ και είναι θέμα ημερών. Επιπλέον έχει προκηρυχθεί και μια θέση επικουρικού γιατρού, η οποία είναι αναρτημένη. Όπως είπε, έχουν γίνει κι άλλες κινήσεις. «Άνοιξε η πνευμονολογική κλινική, θα έρθει ένας γιατρός από όμορη μονάδα να μας βοηθήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οπότε πιστεύω να πάρουν μια ανάσα», τόνισε.

Σε ότι αφορά τις παραιτήσεις κι αν πρόκειται να ανακληθούν υποστήριξε πως «είναι θέμα προσωπικό των ιατρών. Θα σας απαντήσουν οι ίδιοι. Εγώ σέβομαι τον κόπο τους, τον αγώνα τους, είναι δικαίωμά τους να τις πραγματοποιήσουν».

Σε ότι αφορά τα ράντζα που αναπτύχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και την διασπορά των παθολογικών ασθενών σε όλες τις κλινικές επισήμανε ο χώρος της παθολογικής έχει μεγαλώσει. «Είχε 28 κρεβάτια. Της έχει δοθεί όλη η ουρολογική, άλλα 24. Όμως λόγω covid, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε την παθολογική, οπότε της δόθηκε ο χώρος της πνευμονολογικής. Είχε σχεδόν 2 κλινικές, κάποια στιγμή φτάσαμε να έχουμε 78 άτομα, οπότε όταν έχεις 78 παθολογικά περιστατικά, θα είναι προσωρινά σε ράντζα, μέχρι την επόμενη ημέρα να γίνει κάποιο εξιτήριο. Δεν θα τον πας σε μια κλινική κι αύριο το πρωί θα τον πάρεις πίσω. Επίσης, όταν υπάρχει ένα ολόκληρο δωμάτιο σε μια όμορη κλινική το οποίο έχει 4 κλίνες, που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν το θεωρώ λογικό να φιλοξενήσουν για μικρό χρονικό διάστημα κάποια άτομα εκεί για να μην τα βάλλουμε σε ράντζα».

Για τα κενά που αναμένεται να προκύψουν μέσα στο 2022 λόγω συνταξιοδοτήσεων, ο κ. Ντάκουλας υποστήριξε το πρόβλημα εντοπίζεται στην Χειρουργική κλινική κι ότι ήδη έχει προκηρυχθεί μια θέση των Ιανουάριο του 2021 και υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, οπότε θα καλυφθεί, ενώ σε επόμενη προκήρυξη, μέσα στο 2021 θα υπάρξει επίσης, μια ακόμη θέση χειρουργού».

Και πολιτική αντιπαράθεση για τις παραιτήσεις στο Νοσοκομείο Άρτας
Οι παραιτήσεις στο Νοσοκομείο Άρτας προκάλεσαν και πολιτική αντιπαράθεση με την πρώην υπουργό και βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ κα Όλγα Γεροβασίλη να κάνει λόγο για αναμενόμενη εξέλιξη, ως «αποτέλεσμα της πολιτικής εγκατάλειψης της Δημόσιας Υγείας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργο Στύλιο να μιλά για «προτιθέμενη» παραίτηση γιατρών της Παθολογικής Κλινικής», που στάθηκε η αφορμή να επιδοθούν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα «κρεσέντο καταστροφολογίας και παραπληροφόρησης».


Η κα Γεροβασίλη υποστήριξε εξάλλου, ότι οι άνθρωποι του δημόσιου συστήματος υγείας έχουν απέναντί τους μία εχθρική κυβέρνηση, που τους έχει εγκαταλείψει αβοήθητους να μάχονται με μόνα τους όπλα την αυτοθυσία και την αυταπάρνησή τους.

«Αυτή η απαξίωση δεν είναι απλά μία ιδεολογική νεοφιλελεύθερη εμμονή ενάντια σε κάθε τι δημόσιο. Είναι μέρος του οργανωμένου σχεδίου παράδοσης της δημόσιας υγείας σε ιδιωτικά συμφέροντα – χορηγούς της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη» τόνισε η κα Γεροβασίλη.

Ανέφερε επίσης, πως επικοινώνησε με τον υπουργό Υγείας, μόλις ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και ζήτησε να βρεθεί άμεση λύση, ώστε να μην κλείσει η Παθολογική Κλινική. «Προτεραιότητά μας είναι να βρεθεί η λύση που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και όχι να επιχαίρουμε για την καταστροφή. Επειδή δεν είμαστε όλοι ίδιοι…» κατέληξε η κα Γεροβασίλη.


Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Στύλιος επισήμανε πως επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, τον Διοικητή και ιατρούς του Νοσοκομείου Άρτας και διαβεβαιώνει ότι «καμία κλινική δεν πρόκειται να κλείσει». Υποστήριξε εξάλλου, ότι τα τελευταία δύο χρόνια προκηρύχθηκαν 13 μόνιμες θέσεις ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για την ενίσχυση του Νοσοκομείου, προσλήφθηκαν περισσότερα από 30 άτομα όλων των ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων ως επικουρικό προσωπικό, ενώ αναμένεται η πρόσληψη επιπλέον επικουρικού προσωπικού, ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Άρτας αυξάνεται για να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας, παραχωρούνται στο Νοσοκομείο τρεις συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου για την κλινική́ COVID-19 και την Πνευμονολογική́ κλινική, αναβαθμίστηκαν σημαντικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους νεφροπαθείς συμπολίτες μας με την ανανέωση των μηχανημάτων τεχνητού νεφρού του Νοσοκομείου, θα διατεθούν άμεσα στο Νοσοκομείο ένας Υπερηχοτομογράφος για το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα και επτά Monitor για την ΜΕΘ, παρελήφθησαν δύο προκάτ μεταλλικοί οικίσκοι με όλες τις απαραίτητες υποδομές, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας για να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά της πανδημίας.

«Σε ένα πράγμα έχουν δίκαιο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» τόνισε με νόημα, απαντώντας στην κα Γεροβασίλη. Ζητάμε την συμπάθειά σας και την συμπαράστασή σας, προς τον ιστορικότερο Σύλλογο του Νομού Αρτας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *