in

Περιοδεία του Αλέξη Χαρίτση Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στα Ιωάννινα


Στο πλαίσιο της περιοδείας του Αλέξη Χαρίτση, Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στα Ιωάννινα την Πέμπτη 21 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις κλιμακίου του κόμματος με εργαζόμενους της ΔΕΗ και μέλη της διοίκησης, με το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, το Δ.Σ. του ΣΕΒΙΠΙ και με το Δ.Σ. των φοροτεχνικών- λογιστών.

1. Στη συνάντηση με τους εργαζόμενους και μέλη της διοίκησης της ΔΕΗ βρέθηκαν στο επίκεντρο το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, εξαιτίας του τεράστιου ενεργειακού κόστους. Ο Αλέξης Χαρίτσης επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του κοινωφελή της ρόλου.

2. Στη συνάντηση με το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων συζητήθηκαν θέματα με έμφαση στα έργα υποδομών, που μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στον τουρισμό του Νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη κατασκευής του διευρωπαϊκού οδικού άξονα Ιωάννινα -Κακαβιά, ως σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, ώστε να μπορέσει να συμβάλει στη αύξηση του οδικού τουρισμού προς την περιοχή μας. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου Ιωαννίνων, το σχέδιο νόμου για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τα θέματα που άπτονται των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και τα φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Ένα σημαντικό ακόμη ζήτημα που τέθηκε από το Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων είναι η σύνδεση του νομού με το φυσικό αέριο, με δεδομένο πως το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχειακών μονάδων είναι εξαιρετικά υψηλό, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων μετέφεραν στον Αλέξη Χαρίτση τα πάγια αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων είναι η άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας», η άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων), η παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, η κατάργηση σε χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ κλπ της υποχρεωτικότητας της μιας Ε.Μ.Ε, η μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% και την κατάργηση του τέλους διανυκτέρευσης, η ενεργειακή επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την πλευρά του άκουσε με προσοχή και ενδιαφέρον τα όσα του μεταφέρθηκαν και δεσμεύθηκε να παρέχει τη στήριξή του για τα θέματα που συζητήθηκαν ενώ κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματος για την ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.

3. Στη συνάντηση με το Δ.Σ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων ( ΣΕΒΙΠΙ) συζητήθηκαν θέματα όπως η αλλαγή του νόμου 3982/2011 που διέπει την λειτουργία όλων των ΒΙΠΕ της χώρας από έναν νέο, ο οποίος δεν φαίνεται να ευνοεί τις επιχειρήσεις και να λύνει προβλήματα. Με δεδομένο ότι ο νέος νόμος θα τεθεί σε λίγες μέρες σε διαβούλευση ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε την ανάγκη αλλαγών και την κατάθεση προτάσεων με σκοπό τη βελτίωση του τελικού νομοσχεδίου που θα έρθει για ψήφιση από την Βουλή. Επίσης τέθηκε από το Δ.Σ. το ζήτημα της αυτοδιαχείρισης στην προοπτική μιας αυτοδιοικούμενης ΒΙΠΕ με Συνέργειες , με Βιομηχανική Συμβίωση και στα πλαίσια της «Κυκλικής Οικονομίας». Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο πλαίσιο της συζήτησης πρότεινε λύσεις με σκοπό τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης καθώς και της διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών και των δικτύων αλλά και δημιουργίας νέων (σύνδεση με Ιόνια Κακκαβιά, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτροφωτισμός ) καθώς επίσης και το γεγονός ότι ο φόροι και τα τέλη πρέπει να είναι ανταποδοτικά και όχι να έχουν μορφή «χαρατσιού». Ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την υποστήριξη και όχι την υποβάθμιση της λειτουργίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων αλλά και για την προσέλκυση νέων επενδυτών και επιχειρήσεων.

4.Τέλος, ο Αλέξης Χαρίτσης συναντήθηκε με μέλη του Δ.Σ της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών. Η ΕΦΕΕΙ εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των λογιστών- φοροτεχνικών όπως η μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, οι καταληκτικές ημερομηνίες και οι αλλαγές, τα πρόστιμα, οι δυσκολίες εφαρμογής του myDATA, τα προβλήματα του ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ. Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορά το Ε.Σ.Π.Α. και τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Τονίστηκε επίσης το μεγάλο πρόβλημα και πάγιο αίτημα του κλάδου για τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος της ασθένειας του λογιστή και της κυοφορίας των γυναικών φοροτεχνικών. Συζητήθηκε επίσης το κυρίαρχο ζήτημα της ακρίβειας που απασχολεί τις επιχειρήσεις και την ελληνική κοινωνία. Από την μεριά του ο κ. Αλέξης Χαρίτσης δεσμεύτηκε ότι οι προτάσεις που του κατατέθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης θα εξεταστούν και είναι διαθέσιμος ώστε να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και περαιτέρω συζήτησης.

Όλες οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα πλαίσιο παραγωγικού και εποικοδομητικού διαλόγου με δεσμεύσεις για την ανάδειξη θετικών προτάσεων και λύσεων.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις συναντήσεις συμμετείχαν η βουλευτής του Νομού Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, ο συντονιστής της Ν.Ε. Σάββας Δημητριάδης, ο αν. συντονιστής Πέτρος Παλάσχας, τα μέλη της Κ.Ε Γρίβας Χρήστος, Οικονόμου Αθανάσιος, Σουλελέ Λίλα, Στέφος Ιωάννης, τα μέλη της Ν.Ε. Αλέκος Μπαλακιέρας Ελένη Παπαθανασίου, Αλέξανδρος Φαρμάκης καθώς και στελέχη του κόμματος.

Η περιοδεία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα Ιωάννινα ολοκληρώθηκε με ομιλία του στη μαζική πολιτική εκδήλωση για την ακρίβεια, τις επιπτώσεις στην κοινωνία και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην πλατεία Μαβίλη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *